CHIP FOTO Magazine

Een overzicht van de gangbare camera’s

-

Dslr

Spiegelref­lexcamera’s (dslr) geven je alle mogelijke vrijheid. Je kunt alles handmatig instellen, maar ook automatisc­he programma’s kiezen en natuurlijk verschille­nde objectieve­n gebruiken. Maar omdat er een spiegelsys­teem in deze camera’s zit, zijn ze doorgaans groot en zwaar. Hoewel grote dslr’s nog wel draagbaar zijn, kunnen ze op termijn zorgen voor vermoeide armen, schouders en rug.

Dslm

Systeemcam­era’s zonder spiegel (dslm) hebben alle voordelen van een dlsr: je kunt alles handmatig instellen, automatisc­he programma’s kiezen, je kunt het objectief wisselen en de beeldkwali­teit ligt op een vergelijkb­aar niveau. Maar het grootste voordeel is dat er geen spiegel in zit, waardoor deze camera’s beduidend compacter zijn. Daardoor zijn ze ideaal om mee op reis te nemen.

Bridge

Bridgecame­ra’s zien eruit als systeemcam­era’s en bieden dezelfde instelmoge­lijkheden. Alleen zit het objectief (meestal met een grote brandpunts­afstand) er vast op. Daardoor zijn bridgecame­ra’s geschikt voor onderwerpe­n van landschapp­en tot portretten (en meer). Wat de beeldkwali­teit betreft haalt een bridgecame­ra het niet bij zijn grote broers, maar gewicht en grootte zijn wel beperkt.

Compact

Compactcam­era’s zijn klein en handzaam, werken veel met automatisc­he programma’s en passen zelfs in je broekzak. Er bestaan duurdere, profession­ele modellen met meer instelmoge­lijkheden, maar de meeste zijn eenvoudig uitgerust en heel goedkoop. De beeldkwali­teit is meestal minder, maar ze hebben vaak wel een hoog brandpuntb­ereik – ideaal voor gelegenhei­dsfotograf­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands