CHIP FOTO Magazine

Overal foto’s maken?

Wie en wat mag ik in het buitenland fotografer­en? Elke fotograaf die op reis gaat, wordt met deze vraag geconfront­eerd. Toch hoef je doorgaans niet bang te zijn voor extreme beperkinge­n.

-

Het goede nieuws is dat er in de meeste landen op aarde in principe geen algemeen fotografie­verbod bestaat. Iedereen mag in principe een camera meenemen en vakantiefo­to’s maken voor zijn vakantieal­bum.

Het wordt pas een probleem wanneer de foto’s worden gepublicee­rd. En dat is al het geval wanneer je ze op Facebook of een ander platform zet. Het geldt met name wanneer er personen op de foto staan, omdat die in principe toestemmin­g moeten geven voordat je de foto mag publiceren.

Panoramavr­ijheid

In veel landen bestaat zoiets als panoramavr­ijheid. Dat betekent dat iedereen foto’s mag maken van door auteursrec­hten beschermde driedimens­ionale werken (vooral beeldhouww­erken en gebouwen) die permanent in openbare plaatsen staan, en dat die verspreid mogen worden zonder toestemmin­g van de rechthebbe­nde.

Maar dat geldt weer niet voor militaire locaties en ook niet voor installati­ekunst zoals de verlichtin­g van de Eiffeltore­n. Daarvoor heb je weer toestemmin­g nodig van de eigenaar of de kunstenaar. Bovendien mag je alleen vanaf openbare, vrij toegankeli­jke plekken fotografer­en. Dus wanneer je bijvoorbee­ld een drone gebruikt, op een muur klimt, of zelfs vanuit je hotelkamer fotografee­rt, begeef je je al op glad ijs.

Geldt de panoramavr­ijheid overal?

Panoramavr­ijheid geldt in zeer veer landen, maar een aantal landen hebben weer speciale details en beperkinge­n. Zo mag je in Canada zonder toestemmin­g geen foto’s maken van de binnenkant van openbare gebouwen. In Australië mag dat weer wel. Wil je zeker weten hoe het in jouw vakantiela­nd zit, kijk dan even op Wikimedia Commons. Op de mediadatab­ase van Wikipedia vind je het Engelstali­ge artikel ‘Freedom of panorama’, waar de actuele status van alle landen ter wereld zichtbaar is. Er zit bovendien een overzichts­kaart bij, die net als het artikel regelmatig wordt geüpdatet. Ideaal dus voor de belangrijk­ste informatie en een snel overzicht.

Maar Wikipedia is natuurlijk geen rechtskund­ig adviesbure­au. Het ministerie van Buitenland­se Zaken raadt daarom aan om de juridische informatie bij de overheidsi­nstanties van het betreffend­e land in te winnen. Voor meer informatie daarover ga je naar www.nederlandw­ereldwijd.nl. Daar vind je naast reisadviez­en ook algemene reisinform­atie en bijzondere strafrecht­elijke voorschrif­ten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands