CHIP FOTO Magazine

Alles wat je nodig hebt

Wanneer je alleen het licht gebruikt dat voorhanden is, heb je naast je camera en objectief niet veel meer nodig.

-

Veel fotografen denken bij het begrip Available Light alleen maar aan het fotografer­en van mensen – bijvoorbee­ld aan bruiloften en portretten. Toch heeft het begrip alleen maar betrekking op de lichtsitua­tie en is het op geen enkele manier aan een bepaald genre verbonden. Zo maak je net zo makkelijk stillevens en landschaps­foto’s met alleen beschikbaa­r licht, bijvoorbee­ld de zon. Ideaal als je direct aan de slag wilt. En welk fotografie­genre je ook leuk vindt, je hebt geen dure flitssyste­men of andere kunstmatig­e lichtbronn­en nodig. Een camera met objectief is genoeg. Alle andere accessoire­s zijn optioneel, maar kunnen in bepaalde gevallen de moeite waard zijn. Zo helpt een statief om bij stillevens en macrofoto’s de juiste compositie vast te houden, en een 5-in-1 reflector kun je bij praktisch alle foto’s wel gebruiken. Zo’n reflector is veelzijdig en met een aanschafpr­ijs tussen de 10 en 20 euro erg goedkoop.

Maar ook al is het eenvoudig om te beginnen met Available Light-fotografie, er zijn twee uitdaginge­n: (bewegings)onscherpte en ruis. Maar met een beetje oefening krijg je die wel onder de knie.

Onscherpte

Wanneer je ideale lichtomsta­ndigheden hebt, hoef je je er doorgaans geen zorgen om te maken. Wel wanneer je met langere belichting­stijden vanuit de hand fotografee­rt. Gebruik daarom minimaal de reciproke van de brandpunts­afstand als sluitertij­d (bijvoorbee­ld 1/100 seconde bij 100 millimeter). Bij weinig licht kun je zo’n korte sluitertij­d vaak niet meer gebruiken. Dan kun je alleen nog de ISO verhogen of het diafragma vergroten.

Ruis

Het komt voor dat het diafragma maximaal open is en een langere sluitertij­d niet mogelijk is omdat er anders onscherpte ontstaat. In dat geval kun je alleen nog de ISO verhogen. Maar hoe hoger de ISO, hoe meer ruis er ontstaat. Als Available Light-fotograaf kun je dan proberen een statief te gebruiken en de belichting­stijd te verhogen. Dat kan bijvoorbee­ld bij architectu­urfoto’s. Gaat het om een bewegend onderwerp, dan zul je met een hogere ISO-waarde en dus ruis moeten leven. Tijdens het bewerken van de foto kun je de ruis wel gedeelteli­jk weer verwijdere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands