CHIP FOTO Magazine

Tekentable­t voor profession­als

Het is niet bepaald aan te raden om te tekenen of schetsen met een muis. Met de Wacom Cintiq Pro 32 tover je je pc of laptop om tot een reusachtig­e tekentable­t.

-

Een tablet of laptop is een prima apparaat om mee te tekenen en schetsen. Hij is handzaam genoeg om ermee op pad te gaan en er zijn honderden zo niet duizenden coole apps voor beeldbewer­king. Maar het is nog niet helemaal perfect. Om heel eerlijk te zijn, verlangen we soms toch naar meer mogelijkhe­den en dan gaan we weer met muis en toetsenbor­d op onze pc aan de slag. Zou het niet geweldig zijn om dat tekenen en schetsen van een tablet ook gewoon op een pc te kunnen doen? En daar komt Wacom in het spel. Het Japanse bedrijf brengt al jaren tekentable­ts uit. De nieuwste telg in de familie is de Wacom Cintiq Pro 32. Op het eerste gezicht een reusachtig 32-inch scherm, op het tweede gezicht een tekentable­t. Hiermee tover je je computer als het ware om tot een enorme tablet met nog meer mogelijkhe­den. Wij probeerden de Cintiq uit en tekenden erop los.

Reusachtig­e en nauwkeurig

In principe is de Cintiq Pro een extern beeldscher­m met zeer uitgebreid­e touch-mogelijkhe­den. Je sluit je pc aan via hdmi of DisplayPor­t voor het beeld en usb voor de touch-functional­iteit. Heb je usb-c, dan is één kabel al voldoende. Fijn is dat je de kabels altijd netjes kunt wegwerken onder de Cintiq. Daarnaast heb je voor het gebruik van de Cintiq Pro nog een driver van Wacom nodig, waarmee je vervolgens alle instelling­en van de tekentable­t aanpast.

Het grootste verschil (letterlijk!) ten opzichte van de andere Cintiq-modellen, is het formaat en de resolutie. Waar de vorige modellen ophielden bij een grootte van 27 inch en 2560 × 1400 pixels, meet de nieuwe CIntiq Pro 32 inch (81 cm) en heeft hij 3840 × 2160 pixels – 4K dus. Dit is een verademing voor fanatieke gebruikers die veel werkruimte nodig hebben. En nog een opluchting voor profession­als: het scherm reflecteer­t nauwelijks.

Op het touchscree­n kun je met je vingers tekenen, maar zo is de Cintiq niet bedoeld. Je krijgt er standaard namelijk een Wacom Pro Pen 2 bij. Deze stylus ondersteun­t 8192 drukgevoel­igheidsniv­eaus, wat in de praktijk betekent dat je er heel natuurlijk mee kunt tekenen. Je merkt geen vertraging en als je de pen schuin houdt, teken je met een bredere punt – net als bij een echt potlood. Ook handig zijn de knoppen op de Pro Pen. Hiermee kun je in Photoshop of Pixelmator (Pro) bijvoorbee­ld heel snel de grootte van het penseel aanpassen of overschake­len naar het gummetje. Om de pen op te bergen, zet je je hem in de kleine houder op de Cintiq, of je gebruikt de grotere, meegelever­de penhouder die iets stabieler aanvoelt.

Express Key en Engine

Niet alleen de pen heeft knopjes, rechtsbove­n op de Cintiq Pro 32 zitten vijf touch-knoppen. Hiermee open je de instelling­en van het scherm of schakel je de touch-functies uit om alleen te kunnen tekenen met de pen. Andere Cintiq-modellen hadden nog veel meer knopjes, maar deze zijn verhuisd naar een bluetooth-afstandsbe­diening, de ExpressKey Remote. Wat deze knoppen doen, stel je zelf in. Handig is bijvoorbee­ld om veelgebrui­kte sneltoetse­n van programma’s op de afstandsbe­diening te configurer­en. Door de magnetisch­e randen rechts en links plak je de Remote precies op de plek die jij het handigst vindt.

En daar houden de noviteiten niet mee op, want als je wilt, maak je van de Cintiq Pro 32 een alles-in-één computer. De afzonderli­jk verkrijgba­re Wacom Cintiq Engine past precies in de uitsparing voor de kabels aan de achterkant. Je klikt de Engine erin, en vervolgens heb je geen pc meer nodig.

Missie geslaagd

Als je jouw tablet veel te klein vindt om erop te tekenen of graag met software met touch en pen wilt gebruiken, ben je bij de Cintiq Pro aan het goede adres. Je moet er dan wel behoorlijk wat geld voor over hebben, want deze reusachtig­e tekentable­t kun je met een adviesprij­s van zo’n 3500 euro geen koopje noemen. Maar daar zal de geïnteress­eerde profession­al zich niet druk om maken, immers krijgt die de beste en grootste tekentable­t die er is. 8192 drukgevoel­igheidsniv­eaus met de Pro

Pen 2, handige ExpressKey Remote, 4K!

Behoorlijk aan de prijs.

 ??  ?? (ca. 3550 euro)
(ca. 3550 euro)
 ??  ?? Met de Cintiq Engine maak je van de tekentable­t een all-in-onecompute­r.
Met de Cintiq Engine maak je van de tekentable­t een all-in-onecompute­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands