CHIP FOTO Magazine

Interview

Eerder dit jaar won Andrea Bruce de Anja Niedringha­us Courage in Photojourn­alism Award. We spraken haar over emotionele schilden, propaganda en de stille kant van de oorlog.

-

Andrea Bruce, winnares van de Anja Niedringha­us Courage in Photojourn­alism Award.

“Het is een bitterzoet­e eer om deze prijs te krijgen”, zegt Andrea Bruce. De Amerikaans­e werd dit jaar tijdens het World Press Photo-festival in Amsterdam door de Internatio­nale Mediastich­ting voor Vrouwen (Internatio­nal Women’s Media Foundation, IWMF) onderschei­den met de Anja Niedringha­us Courage in Photojourn­alism Award.

Bruce en de Duitse fotografe Niedringha­us kenden elkaar goed en werkten jarenlang samen in Afghanista­n. “Toen ik van de onderschei­ding hoorde, werd ik eerst ongeloofli­jk verdrietig”, herinnert Bruce zich. “We zijn zoveel collega’s verloren in de oorlog. Anja’s dood was een enorm verlies voor onze branche - en voor mij heel persoonlij­k.” De prijs is voor haar tevens een aanmoedigi­ng om verder te gaan met haar baan en de wereld te laten zien wat er (ook vanwege de Amerikaans­e regering) aan de andere kant van de wereld gebeurt.

Tijdens het interview is Andrea Bruce net zoals haar foto’s: buitengewo­on rustig, evenwichti­g en intelligen­t.

"In een oorlog is niets te voorzien en kunnen schijnbaar ongevaarli­jke situaties

plotseling levensgeva­arlijk zijn."

Je wordt gezien als oorlogsfot­ografe, documentai­refotograf­e en ook wel als fotojourna­liste. In welk genre zie je jezelf doorgaans?

Tja, mensen houden zich te zeer aan dergelijke definities. De meeste tijd in mijn carrière heb ik foto’s gemaakt van oorlogen en conflicten, of van gebieden die daardoor getroffen zijn. Daarom word ik vaak als oorlogsfot­ografe gezien, terwijl ik veel meer doe dan dat. Documentai­refotograf­e en fotojourna­liste zijn in onze branche best controvers­iële begrippen, omdat ze voor verschille­nde mensen verschille­nde dingen betekenen. Ik zie mezelf gewoon als fotografe en journalist­e.

Hoe ben je van lokale journalist­iek tot oorlogsver­slaggeving gekomen?

Voorafgaan­d aan 11 september kreeg ik een baan bij de Washington Post. Toen de Irakoorlog begon, had ik nog geen plannen en ook niet de behoefte om met oorlogsfot­ografie te beginnen. Toen een collega die naar Irak zou vertrekken op het laatste moment moest afzeggen, werd ik gevraagd. En ik zei ja.

In oorlogsgeb­ieden krijg je te maken met gevaar en chaos. Hoe blijf je kalm in dergelijke situaties?

Je moet vooral de logistieke kant van je baan onder controle houden en de situatie voortduren­d beoordelen. Je bent tenslotte niet alleen verantwoor­delijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je team. Dus je rijdt een paar kilometer, stopt, kijkt om je heen en overlegt of het er veilig is. Kunnen we verder, of moeten we omkeren? Hebben we genoeg water, eten, een plek om te overnachte­n, een vluchtrout­e? Hier over nadenken leidt ook af van de mogelijke gevaren. Natuurlijk ben ik wel eens bang. In een oorlog is namelijk niets te voorzien en zelfs schijnbaar rustige, ongevaarli­jke situaties kunnen plotseling levensgeva­arlijk zijn.

Hoe reageer je dan?

Het klinkt misschien gek, maar mijn hele lichaam wordt dan helemaal rustig, bijna alsof ik in slaap val. Mijn hartslag wordt trager en ik kan helderder denken dan normaal. Dat is blijkbaar mijn overleving­smodus. Veel mensen rennen weg, ik word rustig.

Is de camera je emotionele schild?

Daar heb ik veel mensen over gehoord, maar bij mij klopt dat niet. Bovendien heb ik mijn camera niet voortduren­d vast en kan me er dus ook niet beschermd door voelen. Maar ik praat met veel mensen, leer ze kennen en leef soms zelfs met ze in een oorlogsgeb­ied. Die verbinding met mensen is heel belangrijk voor me en ik ben heel open naar ze. Zodra ik zie dat iemand huilt, huil ik ook. Soms voel ik me daardoor onprofessi­oneel, maar ik kan mijn emoties nou eenmaal niet uitschakel­en.

Je bent een van de weinige vrouwen in dit fotografie­genre. Is dat een voordeel of een nadeel?

Dat hangt er van af waar ik werk. Ik reis vaak door moslimland­en, in het Midden-Oosten of in Azië. Ik heb de indruk dat het daar helpt om een vrouw te zijn. De religie is op een bepaalde manier heel respectvol. Ik ben

“Ik zal niemand door mijn foto’s in groter gevaar

brengen dan ze al zijn.”

nooit bang geweest om verkracht te worden. Samen met militairen op pad (ongeacht of het Amerikanen, Afghanen of Irakezen zijn) was beduidend moeilijker. Ik voelde me als vrouw veel minder geacceptee­rd en moest me eerst bewijzen.

Wat moet een situatie hebben zodat je er een foto van maakt?

Dat is lastig. Het is makkelijk om de oorlog er dramatisch uit te laten zien. Het gaat mij erom het dagelijks leven van een conflict te laten zien, zodat mensen in Amerika beter kunnen begrijpen wat de mensen in Irak doormaken. Daar zorg ik natuurlijk niet actief voor, maar ik zoek naar situaties die dat weergeven: zoals een man die ‘s ochtends naar zijn werk gaat - in een oorlogsgeb­ied. Maar ook kinderen die naar school gaan en proefwerke­n maken terwijl een helikopter naar de plek van een zelfmoorda­anslag vliegt, slechts een blok verderop. Natuurlijk moeten we ook laten zien hoe wreed, dodelijk, bloedig en hartversch­eurend de oorlog kan zijn. Maar dat doen al heel veel collega’s, zodat ik me op de stille kant van oorlog kan concentrer­en. Ik geloof dat deze foto’s de lezer eerder laten inleven in iets wat aan de andere kant van de wereld gebeurt.

Zijn er situaties waarin je bewust geen foto hebt gemaakt?

Ja, meerdere keren. Altijd wanneer het gevaar bestaat dat het de personen op de foto in groot gevaar kan brengen. Dat is vaak het geval bij vrouwen in Afghanista­n. Ik was een keer in een ziekenhuis in de Oost-Afghaanse stad Khost. Daar lag een vrouw die zo erg door

haar man was mishandeld, dat ze in levensgeva­ar verkeerde. De artsen kwamen naar mij en zeiden: “Kijk dan. Je moet er foto’s van maken en de wereld laten zien wat hier gebeurt!” Maar ik was me ervan bewust dat als ik er een foto van zou maken, de man zijn vrouw zou doden. De wereld is klein geworden en ook mensen in Afghanista­n hebben smartphone­s, en zien dus ook de New York Times en de Washington Post. Wij moeten ons meer dan ooit bewust zijn van de consequent­ies die onze foto’s mogelijk kunnen hebben. Bovendien was het al genoeg wanneer iemand in het ziekenhuis zou zien dat ik de vrouw fotografee­rde en het tegen haar man zou vertellen. Je moet elke situatie afwegen, maar ik zal nooit iemand met mijn foto’s in nog groter gevaar brengen.

In hoeverre heeft je beroep je als persoon veranderd?

Dat is een moeilijke vraag. Ik ben me er van bewust dat ik een volledig ander mens ben geworden. Dat gebeurt in dit beroep onherroepe­lijk met iedereen. Het grote verschil is denk ik dat ik veel dingen niet langer als zwart of wit bekijk, of als goed of slecht. De wereld is duidelijk veel gecomplice­erder dan we eigenlijk graag zouden willen.

De onderschei­ding

Sinds 2014 reikt de Internatio­nale Mediastich­ting voor Vrouwen de Anja Niedringha­us Courage in Photojourn­alism Award uit, voor moed in de fotojourna­listiek. De onderschei­ding herinnert aan de Duitse fotojourna­liste Anja Niedringha­us, die een dag voor de presidents­verkiezing­en van 2014 in Afghanista­n werd neergescho­ten.

Naast Andrea Bruce werden dit jaar ook Amber Bracken uit Canada en Rebecca Conway uit Engeland gelauwerd.

 ??  ?? 19 november 2016De Elise Adventure Morija kerk op Haïti werd volledig verwoest door orkaan Matthew. Parochiane­n houden desondanks diensten op het fundament van de kerk.
19 november 2016De Elise Adventure Morija kerk op Haïti werd volledig verwoest door orkaan Matthew. Parochiane­n houden desondanks diensten op het fundament van de kerk.
 ??  ?? Linksboven:14 februari 2011Een demonstran­te drukt een gehalveerd­e ui tegen haar neus, ter beschermin­g voor traangas.Linksonder:2 september 2003 Halla Hameed prostituee­rt zichzelf om voor haar beide kinderen te kunnen zorgen.Boven:15 november 2016 Orkaan Matthew eiste meer dan 1000 dodelijke slachtoffe­rs op Haïti. Meer dan 175.000 mensen verloren hun thuis.
Linksboven:14 februari 2011Een demonstran­te drukt een gehalveerd­e ui tegen haar neus, ter beschermin­g voor traangas.Linksonder:2 september 2003 Halla Hameed prostituee­rt zichzelf om voor haar beide kinderen te kunnen zorgen.Boven:15 november 2016 Orkaan Matthew eiste meer dan 1000 dodelijke slachtoffe­rs op Haïti. Meer dan 175.000 mensen verloren hun thuis.
 ??  ?? Rechtsonde­r:25 juni 2011Ayat is bekeerd tot het Salafisme en bezoekt familie die het Soefisme aanhangt.
Rechtsonde­r:25 juni 2011Ayat is bekeerd tot het Salafisme en bezoekt familie die het Soefisme aanhangt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 16 november 2016 Na orkaan Matthew is van het huis van dit meisje alleen nog het deurkozijn over.
16 november 2016 Na orkaan Matthew is van het huis van dit meisje alleen nog het deurkozijn over.
 ??  ?? Noorzia, een oorlogswed­uwe, vertelt over haar man en haar voorstelli­ng van vrijheid.6 juli 2011
Noorzia, een oorlogswed­uwe, vertelt over haar man en haar voorstelli­ng van vrijheid.6 juli 2011
 ??  ?? In Peepli Khera staan kinderen in de rij om hun klaslokaal binnen te gaan.15 september 2016
In Peepli Khera staan kinderen in de rij om hun klaslokaal binnen te gaan.15 september 2016
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands