CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Hoe een toevallige ontdekking de medische wereld op zijn kop zette.

-

Hand met ringen, Wilhelm Röntgen.

Eind 1895 deed de Duitse natuurkund­ige Wilhelm Röntgen een bijzondere ontdekking. Tijdens eerdere experiment­en had hij een buis van Crookes omwikkeld met zwart karton om kathodestr­alen te onderzoeke­n. Daarbij gaf een scherm met een laag bariumplat­inocyanide in zijn volledig verduister­de werkkamer een vaag groen schijnsel af. Hij ontdekte dat dit schijnsel afkomstig was van de weerkaatsi­ng van de kathodestr­alen en dat deze zich niet door papier of textiel liet tegenhoude­n. Tevens ontdekte hij dat hij dit schijnsel op fotografis­che platen kon vastleggen.

Op 22 december 1895 liet hij zijn vrouw deelnemen aan een experiment. Ze moest van Wilhelm haar hand tussen de buis van Crookes en een fotografis­che plaat houden. Hij richtte zijn buis van Crookes op haar hand en legde het resultaat vast op een plaat. Na enige ontwikkelt­ijd ontstond de allereerst­e foto van het skelet van een hand. Toen mevrouw Röntgen die foto zag, riep ze verschrikt uit: “Ik heb mijn overlijden gezien!”

Röntgen publiceerd­e enkele wetenschap­pelijke artikelen over zijn ontdekking, die hij de naam x-stralen gaf. Deze foto stuurde hij als bewijsmate­riaal mee. Zijn ontdekking leverde Röntgen een aantal onderschei­dingen op, waaronder de Nobelprijs voor Natuurkund­e in 1901.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands