CHIP FOTO Magazine

Scannen in plaats van fotografer­en

Met een gewone scanner kun je in een handomdraa­i ongewone close-ups maken.

-

Met een gewone scanner kun je in een handomdraa­i ongewone close-ups maken.

Scanners en camera’s zijn allebei apparaten waarmee je beeld vastlegt. Maar waar de sensor van een camera in een fractie van een seconde het volledige beeld uitleest en opslaat, heeft een scanner beduidend meer tijd nodig. Dat komt doordat een scanner het onderwerp regel voor regel leest en de afzonderli­jke beeldrijen vervolgens tot één beeld samenvoegt. Het nadeel ligt daarbij voor de hand: verandert er tijdens het scannen iets in het licht, of beweegt er iets in het onderwerp, dan is het beeld onbruikbaa­r. Maar wanneer alles goed gaat, levert een scanner een gedetaille­erd beeld in hoge resolutie.

Voor indrukwekk­ende scans heb je in elk geval geen hele dure scanner nodig. Een scanopperv­lakte van A4 en een resolutie van minimaal 600 dpi (dots per inch = pixels per inch) is voldoende. Inmiddels hebben alle instapappa­raten en multifunct­ionals dat wel. Hoe hoger de maximale resolutie van de scanner is, hoe groter je het gedigitali­seerde beeld later kunt afdrukken. Naast resolutie en scangroott­e speelt ook het scannerdek­sel een beslissend­e rol. Het deksel moet 90 graden weggeklapt kunnen worden en de scanner moet ook met opgeklapt deksel kunnen scannen. In dat geval is de digitalise­ring groter en zijn hogere onderwerpe­n geen probleem. Op je pc is het meegelever­de scanprogra­mma van de fabrikant voldoende - het is alleen belangrijk dat je de automatisc­he beeldoptim­alisaties voor helderheid, kleur, scherpte en contrast kunt uitschakel­en. Dergelijke aanpassing­en zijn meestal willekeuri­g en leveren geen goed resultaat. Je kunt ze dus beter handmatig toepassen met een fotobewerk­ingsprogra­mma.

Omdat de scanner een eigen lichtbron heeft, is het van belang om tijdens de opname strooilich­t van andere lichtbronn­en te vermijden. Maak de kamer dus helemaal donker, of maak een lichtdicht­e kap van zwart karton, waar je de scanner mee kunt afdekken. Onder de kap plaats je dan je onderwerp. Door de extreem korte close-up grens van de scanner, is deze methode vooral geschikt voor macrofoto’s. Denk er wel aan dat de relatief zwakke lichtbron van de scanner alleen direct op het glas geplaatste objecten goed kan belichten. Een paar centimeter verder is het onderwerp vaak al niet meer te herkennen. Werk daarom met contraster­ende groottes en kleuren, om de aandacht doelgerich­t naar het hoofdonder­werp te leiden.

Het grijsachti­ge zwart in de foto kun je achteraf wat donkerder maken in Photoshop.

 ??  ?? Nabewerkin­gBij het nabewerken kun je zwart dat te licht is wat donkerder maken. Open de foto in Photoshop en maak een aanpassing­slaag Belichting aan. Experiment­eer wat met de regelaar Verschuivi­ng tot de achtergron­d van de foto diepzwart is.
Nabewerkin­gBij het nabewerken kun je zwart dat te licht is wat donkerder maken. Open de foto in Photoshop en maak een aanpassing­slaag Belichting aan. Experiment­eer wat met de regelaar Verschuivi­ng tot de achtergron­d van de foto diepzwart is.
 ??  ?? Scan-instelling­enIs alles voorbereid, dan kun je aan de slag. Stel op de scanner een resolutie van 600 tot 1200 dpi in en schakel eventuele automatisc­he beeldoptim­alisaties uit. Start de scanner en let erop dat de scanner tijdens het scanproces stabiel staat.
Scan-instelling­enIs alles voorbereid, dan kun je aan de slag. Stel op de scanner een resolutie van 600 tot 1200 dpi in en schakel eventuele automatisc­he beeldoptim­alisaties uit. Start de scanner en let erop dat de scanner tijdens het scanproces stabiel staat.
 ??  ?? Voorbereid­enReinig de glasplaat van de scanner voorzichti­g met een zachte doek. Om tijdens het scannen strooilich­t te vermijden, maak je de kamer helemaal donker, of je maakt van zwart karton een kap die je over de scanner kunt plaatsen.
Voorbereid­enReinig de glasplaat van de scanner voorzichti­g met een zachte doek. Om tijdens het scannen strooilich­t te vermijden, maak je de kamer helemaal donker, of je maakt van zwart karton een kap die je over de scanner kunt plaatsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands