CHIP FOTO Magazine

Kinderen fotografer­en

Kinderen staan vrijwel nooit stil en barsten van de energie. Het maken van een goede foto is dan niet altijd even makkelijk. Wij laten je zien hoe je de kwieke koters toch in een prachtige foto vast kunt leggen.

-

Kinderen staan vrijwel nooit stil, zodat het niet makkelijk is om een goede foto te maken. We laten je zien hoe je de kwieke koters toch vast kunt leggen.

Heb je al eens geprobeerd om je kinderen te fotografer­en tijdens het ravotten in de achtertuin? Dan ben je er waarschijn­lijk al achter dat dit knap lastig is. Wanneer je het toch probeert, dan is vaak een deel van de foto’s onscherp, omdat de kleine belhamels nooit stilzitten. Sommige van deze foto’s met bewegingso­nscherpte zou je dan nog kunnen bewaren onder het mom van creativite­it, maar je wilt natuurlijk zoveel mogelijk foto’s haarscherp vastleggen.

De belichting­stijd is hierbij de belangrijk­ste instelling van je camera. Om de belichting­stijd in te stellen moet je niet alleen rekening houden met de bewegingss­nelheid van je kinderen. Het is ook belangrijk om de afstand van je kroost tot de camera in de gaten te houden. We raden je aan om als eerste test de belichting­stijd in te stellen op 1/500 seconde en die zo nodig aan te passen. Zijn je kinderen erg actief aan het stuiteren? Dan is het misschien nodig om over te stappen op een belichting­stijd van 1/2000 seconde. Fotografee­r met een bijpassend open diafragma en verhoog de ISO, maar pas op dat je geen ruis in je foto krijgt. Afhankelij­k van de camera is een ISO-waarde van 6400 nog goed te gebruiken.

Wanneer je de ingebouwde flits van je camera gebruikt, heb je een probleem. De camera staat dan vaak geen kortere sluitertij­d dan 1/250 toe. Je krijgt dan weer bewegingso­nscherpte in je foto’s. Sommige fotografer­en gebruiken dit effect en flitsen op het tweede gordijn. Hierdoor krijg je een bewegingss­poor achter je onderwerp. Écht scherpe foto’s krijg je echter alleen met een losse flitser die ondersteun­ing heeft voor high speed sync.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands