CHIP FOTO Magazine

Kleuren laten knallen

Wil je de kleuren in je foto eens echt laten knallen? We laten je vier manieren zien met Photoshop, Camera Raw en Lightroom.

-

We laten je vier manieren zien met Photoshop, Camera Raw en Lightroom.

Stel je camera niet in op krachtige fotostijle­n. Laat de instelling liever neutraal en verbeter de kleuren achteraf in Photoshop of Lightroom. We laten je verschille­nde manieren zien om de kleuren in je foto te versterken en vertellen je wat de mogelijke risico's en bijwerking­en zijn. Bij twee manieren versterk je alle kleuren in de foto, zonder dat het geheel er schreeuwen­d bont uit komt te zien. Met de derde manier versterk je maar één kleurwaard­e, bijvoorbee­ld de groentonen. De vierde manier gebruik je om de kleuren van een bepaald gedeelte van de foto te versterken. We gaan aan de slag met verschille­nde technieken: Dynamiek en Verzadigin­g, maar ook een veranderde kleurmodus en een speciale retoucheer­methode.

Levendighe­id en Verzadigin­g

Deze termen vind je terug in het scherm van Camera Raw, in Lightroom en als schuifrege­laars bij de instelling­slaag Levendighe­id in Photoshop. De Verzadigin­g versterkt alle kleurtonen gelijkmati­g en in dezelfde mate. Schuif je de regelaar te ver, dan zien sommige gedeeltes van de foto er niet meer uit. Levendighe­id werkt geraffinee­rder: daarmee haal je flauwe kleurwaard­es naar boven, zonder dat sterke kleuren nog krachtiger worden. Daarom is de regelaar Levendighe­id meestal de betere keuze.

Lab-kleur

Voor sterke, natuurlijk­e kleuren kies je in Photoshop Afbeelding>Modus>Lab-kleur. Dupliceer de laag met Ctrl + J en open Curven met Ctrl + M. Klik op Lichtsterk­te en verander het kanaal naar A. Schuif nu beide regelaars onder het diagram even ver naar het midden toe, zodat de curve door het midden loopt. Hoe steiler de grafiek, des te sterker de kleuren. Kies nu voor kanaal B en herhaal het proces. Vervolgens klik je nog op Afbeelding>Modus>RGB en op Niet samenvoege­n.

Betreffend aanpassing­sgereedsch­ap

Deze optie vind je in Camera Raw en in Lightroom en hiermee verander je slechts één van de acht kleurberei­ken. Activeer de tool boven in Camera RAW, klik met rechts in de foto en kies voor Verzadigin­g. Nu sleep je over de kleur die je wilt bewerken, naar boven of naar rechts (naar onder of naar links doet het tegenoverg­estelde). Je ziet de betreffend­e kleur veranderen terwijl de andere kleuren hetzelfde blijven. Deze techniek is ideaal wanneer je een extra blauwe hemel in je foto wilt.

Penseel

In Photoshop kun je op doelgerich­te plekken meer verzadigin­g aanbrengen. Maak daarvoor eerst een nieuwe lege laag en verander de Overvloeim­odus van Normaal naar Zwak licht (of voor nog intensieve­re kleuren naar Bedekken). Klik in de werkbalk op het Penseel en kies de gewenste kleur door met ingedrukte Alt-toets op die kleur te klikken. Nu overschild­er je de plek die je wilt versterken. Verandert de kleur in het hoofdonder­werp? Neem die kleur dan opnieuw over met Alt-toets ingedrukt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands