CHIP FOTO Magazine

Fujifilm X-T100

Zowel de naam, het ontwerp en de bedienings­elementen doen denken aan de X-T-serie. Maar de verschille­n met het topmodel komen snel aan het licht, niet in de laatste plaats in de prijs.

-

De camera lijkt op de X-T-serie, maar verschille­n met het topmodel komen snel aan het licht.

Praktisch alle fabrikante­n hebben middenklas­se camera's met een zoeker. Het feit of het een optische of elektronis­che zoeker betreft, kan al een aanschafsc­riterium zijn. Fujifilm levert met de X-T100 ook een camera met deze feature af. Op zich zou je de X-T20 ook als middenklas­se kunnen bestempele­n, maar een prijs van rond de 900 euro voor alleen de body zal veel hobbyfotog­rafen afschrikke­n. Dan is de 650 euro voor de X-T100 een stuk aantrekkel­ijker. Het betekent wel dat de fabrikant een aantal functies heeft moeten schrappen, maar daar is gelukkig goed over nagedacht. Een uitstekend­e beeldkwali­teit, een goede burst-modus en een aantal moderne extraatjes vind je namelijk ook op deze instap-dslm. Maar op bepaalde punten missen we toch wat dingen.

Beeldkwali­teit zonder X

Er is vooral een kleinighei­dje dat ontbreekt: de X-trans-techniek. De X-T100 gebruikt namelijk het meer gewone Bayerfilte­r. Desondanks zijn

de meetresult­aten zijn allesbehal­ve gewoon: de uitstekend­e JPEG-processing levert heerlijk scherpe en gedetaille­erde foto's, zelfs bij hogere lichtgevoe­ligheid. Tot 2086 lijnenpare­n per beeldhoogt­e aan de randen, tot 1795 lp/bh op detailnive­au: zo'n sterke waardes zie je in deze sensorklas­se eigenlijk alleen bij de X-Trans-sensors. Is die techniek dan overbodig en ligt de magie van Fujifilm in de signaalver­werking? Gedeelteli­jk: de ruiswaarde­s vallen een hele belichting­sstap sterker uit dan bij de X-T20 en andere camera's met de moderne X-Trans-techniek. Al vanaf ISO 1600 worden er storende pixels zichtbaar en die nemen in de standaard ISO-waardes 3200 tot 12.800 steeds verder toe. Dit maakt duidelijk dat meer beeldkwali­teit ook duurder is. Maar voor een camera uit deze prijsklass­e levert de X-T100 een prima resultaat.

Verder bevalt de elektronis­che en aangenaam scherpe zoeker uitstekend. Vooral fotografer­en in zonlicht wordt daardoor een stuk makkelijke­r. De vergroting van 0,62x had groter mogen zijn, maar de dekking van het kijkgebied is 100 procent. Je kunt uiteraard ook het 3 inch touchscree­n met hoge resolutie gebruiken. Het display kan 180 graden draaien, zodat je er gemakkelij­k selfies mee maakt.

Multifunct­ioneel draaiknopj­e

Naast tien toetsen, een moduswielt­je voor handmatige en automatisc­he belichting­smodi en een wieltje aan de achterkant, heeft de X-T100 iets nieuws: op de linker bovenkant zit een draaiknopj­e waaraan je de functie zelf kunt toewijzen – bijvoorbee­ld ISO, beeldgroot­te of zeven verschille­nde filmsimula­ties zoals Velvia voor levendige kleuren en zwartwit look. Simulaties zoals de contrastst­erke monochroom-look Acros en de verzadigde filmstijl Eterna heeft de Fujifilm niet.

Hier belanden we aan bij de beperkinge­n. Zo gebruikt de X-T100 nog het verouderde menu van de tweede X-generatie. Dat is weliswaar overzichte­lijk, maar een tabblad dat je zelf kunt samenstell­en ontbreekt. Bovendien werkt de bediening wat langzaam: de camera reageert met ongeveer een halve seconde vertraging, wat de flow er wel uit haalt.

Snelheid hoort dan ook niet echt bij de X-T100. Van aanzetten tot gebruiken heeft het apparaat ook al drie seconden nodig. Verder

“De X-T100 gebruikt nog het verouderde menu van de tweede X-generatie.”

 ??  ?? De schakelaar klapt de ongeveer zeven meter ver reikende flitser uit. Daarnaast is er een flitsschoe­n beschikbaa­r. De synchronis­atietijd is 1/180 seconde.Een van de zeer positieve kenmerken is de scherpe elektronis­che zoeker. Wisselen tussen display en zoeker gaat automatisc­h.Via wlan en bluetooth kun je foto’s draadloos naar smartphone of tablet sturen en je kunt de camera op afstand bedienen.
De schakelaar klapt de ongeveer zeven meter ver reikende flitser uit. Daarnaast is er een flitsschoe­n beschikbaa­r. De synchronis­atietijd is 1/180 seconde.Een van de zeer positieve kenmerken is de scherpe elektronis­che zoeker. Wisselen tussen display en zoeker gaat automatisc­h.Via wlan en bluetooth kun je foto’s draadloos naar smartphone of tablet sturen en je kunt de camera op afstand bedienen.
 ??  ?? De X-T100 bevat veel plastic, alleen de bovenkant bestaat uit aluminium. De camera is niet spatwaterd­icht.
De X-T100 bevat veel plastic, alleen de bovenkant bestaat uit aluminium. De camera is niet spatwaterd­icht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands