CHIP FOTO Magazine

Telezooms voor de fullframe

Canon en Tamron leveren een spannende strijd in een duel tussen twee telezooms van 70-200 mm voor fullframec­amera's. Beide modellen met een continu diafragma van f/4 verschille­n sterk in prijs. Zie je dat terug in de kwaliteit?

-

Een duel tussen twee telezooms van 70-200 mm voor fullframec­amera’s van Canon en Tamron.

Ze behoren tot de klassieker­s voor fullframec­amera's: telezoomle­nzen met een brandpunts­afstand van 70-200 mm. Die zijn namelijk zowel geschikt voor dieren- en natuurfoto's, als voor portretten en reportages. Naast de meestal dure lensseries met een continu diafragma van f/2.8 bieden sommige fabrikante­n alternatie­ven met een maximaal diafragma van f/4. De voordelen: ze zijn lichter, compacter en vooral goedkoper dan hun lichtsterk­ere tegenhange­rs. Er zijn twee nieuwe modellen die strijden om de gunst van fotografen: de Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM en de Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD. De zoomlens van Tamron heeft meteen al twee pluspunten te pakken: hij heeft net iets meer zoombereik en kost bovendien maar ongeveer de helft van de Canon. Natuurlijk gaan wij dus op zoek naar het addertje onder het gras.

De verschille­n zitten in de details

Een eerste blik op de functies laat verrassend weinig verschille­n zien. Beide lenzen focussen met een ultrasone AF-motor en hebben ingebouwde beeldstabi­lisatie. Stof en spatwater zijn voor zowel de Canon als de Tamron geen probleem: beide telezooms zijn op alle kwetsbare plekken afgedicht. Dat geldt ook voor de afdichtrin­g op de bajonetvat­ting die voorkomt dat vocht de camera kan binnendrin­gen. Beide fabrikante­n vertrouwen op een interne focus. De objectieve­n schuiven tijdens het zoomen dus niet uit en blijven over het gehele bereik goed in balans. Ook hebben beide objectieve­n negen lamellen.

 ??  ?? Tamron 70–210 mm f/4 Di VC USD (ca. 800 euro)
Tamron 70–210 mm f/4 Di VC USD (ca. 800 euro)
 ??  ?? Canon EF 70–200 mm f/4L IS II USM (ca. 1400 euro)
Canon EF 70–200 mm f/4L IS II USM (ca. 1400 euro)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands