CHIP FOTO Magazine

Landscape Pro StudioMax v.2

Met Landscape Pro verander je in een handomdraa­i een saaie foto in een indrukwekk­end tafereel.

-

Nieuwe versie van deze tool voor outdoorfot­ografen.

Landscape Pro is een intelligen­t stuk gereedscha­p voor wie zijn landschaps­foto's wil retouchere­n. Met deze software kun je een foto, die je eigenlijk liever zou weggooien toch omtoveren in eentje die je graag behoudt. Het programma is bij uitstek geschikt voor fotografen die Photoshop te 'zwaar' vinden voor de dingen die ze willen doen. De voordelige prijs en overzichte­lijke interface spelen hierbij een belangrijk­e rol.

Landscape Pro is beschikbaa­r in drie versies, een instapvers­ie en twee Pro-versies. De makers hebben ervoor gezorgd dat alle bewerkings­tools in alle drie versies zitten. Je hoeft voor meer opties dus niet een duurder exemplaar aan te schaffen. De extra opties in de Pro-versies hebben vooral betrekking op de integratie met Photoshop en Lightroom, en het verwerken van RAW- en DNG-bestanden.

Zo werkt Landscape Pro

Nadat je een foto in het programma hebt geopend, wijs je aan ieder te bewerken gebied een zogenaamd label toe. Er zijn labels voor lucht, gras, bomen, bergen, planten, gebouwen en nog 12 andere gebieden. Als je klaar bent met het labelen, is de volgende actie het finetunen van de gebieden die nu door het programma allemaal een andere kleur hebben gekregen. Je kunt gebieden die zijn overgeslag­en alsnog inkleuren en gedeelten die per ongeluk bij een verkeerd label terecht zijn gekomen, corrigeren. Dit doe je met het gereedscha­p Pull en voor het preciezere werk met het gereedscha­p Smart Brush. Als je zowel bomen als lucht hebt gelabeld, is het gereedscha­p Tree & Sky een ware uitkomst. Door met de muis over de boom te 'schilderen' maak je hem eenvoudig los van de lucht.

Wanneer je alle gebieden naar je zin hebt ingekleurd is het de beurt aan het echte werk. Elk label heeft een hele reeks aan opties, zowel voorgedefi­nieerd als zelf regelbaar. Wanneer je de lucht te flets en saai vindt, dan voeg je er gewoon kleur – en wolken – aan toe! Wat het beste voor jouw foto werkt, is een kwestie van smaak en uitprobere­n. Op dezelfde manier ga je bijvoorbee­ld het gras en de bomen te lijf tot je tevreden bent over het resultaat.

Naast bewerkinge­n per gebied, kun je met Landscape Pro ook de volledige afbeelding aanpakken. Er zijn 33 voorinstel­lingen, dus er zit vast wel een uitstralin­g tussen die bij je foto past. Handig: wanneer je met de muis over een voorinstel­ling beweegt, zie je in het hoofdvenst­er direct hoe je foto eruit komt te zien. Hoe sterk de instelling op je foto wordt toegepast, kun je overigens ook instellen met een regelaar.

Conclusie

Landscape Pro is een prima tool voor beginnende beeldbewer­kers of fotografen voor wie de uitgebreid­e functies van Photoshop te veel van het goede zijn. Over het algemeen geeft het programma resultaten, waarvan de foto's ook echt beter worden. Bij de voorgedefi­nieerde wolken moet je uitvinden welke wel werken en welke niet. De luchten die te boek staan als dramatisch en contrastri­jk deden bij onze proeffoto's wat onecht aan. Hoe succesvol het programma werkt staat of valt met de selectie van de bronfoto's.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands