CHIP FOTO Magazine

Nieuwe functies voor camera’s & objectieve­n

Nauwkeurig­e autofocus, automatisc­he verscherpi­ng, langere filmclips: veel nieuwe functies kunnen ook op oudere camera's worden gezet. We leggen uit welke firmware-updates je niet mag missen en waaraan je moet denken als je de firmware wilt upgraden.

-

Als fotograaf en techneut ben je gewend om te betalen voor nieuwe functies, omdat de echt coole functies meestal alleen beschikbaa­r zijn wanneer je het nieuwste model koopt. Dit is echter vooral een verkoopstr­ategie, want technisch gezien kun je de nieuwste functies vaak via de firmware op je oudere apparaat zetten. Het is dan ook erg fijn wanneer fabrikante­n zoals Fujifilm, Panasonic, Sony of Nikon gratis hun innovaties doorgeven aan bestaande klanten middels een kleine update. Daarvoor moet je dan wel een nieuwe versie van de firmware, dus de besturings- en verwerking­ssoftware van de camera installere­n. Hier leggen we uit hoe dat werkt en waarop je moet letten.

Wat is firmware?

Firmware is software die is opgeslagen op de digitale camera. Het stuurt alle processen aan, van automatisc­he scherpstel­ling en onderwerph­erkenning tot het uitlezen van de sensor, eventuele beeldcorre­cties en het comprimere­n en opslaan op de geheugenka­art. Sinds enkele jaren zijn er ook voor objectieve­n eigen firmwareve­rsies die samen met de autofocus van de camera voor haarscherp­e resultaten zorgen.

Digitale camera's worden meestal geleverd met firmware 1.0. Alle updates zijn daarna op de website van de fabrikant te vinden, waar je ze kunt downloaden en overzetten op de camera. Een update kan verschille­nde zaken aanpakken. Vaak zijn het slechts

bugfixes die kleine fouten oplossen, soms wordt alleen het cameramenu verbeterd of de communicat­ie met de smartphone-app onder handen genomen. Maar veel updates grijpen ook in op de prestaties van de autofocus of de kleurweerg­ave. In dat geval heeft de update invloed op interne besturings- en ontwikkeli­ngsprocess­en. En soms worden er daadwerkel­ijk nieuwe functies toegevoegd, zoals automatisc­he focus bracketing in het geval van de Fujifilm X-T2.

Op eigen risico

Iedereen die de firmware van zijn camera bijwerkt, moet zich ervan bewust zijn dat er geen weg terug is. Een downgrade is niet mogelijk, ook niet als later blijkt dat de nieuwe versie programmee­rfouten bevat. De bovengenoe­mde update van de Fujifilm X-T2 is hiervan een goed voorbeeld. Versie 4.0, die aanvankeli­jk online was gezet, voorzag de camera van focus bracketing, maar de camera bevroor na veelvuldig schieten in de burst-modus. Het duurde een paar weken voordat alle bugs waren verholpen met update 4.2. Het is daarom raadzaam om niet meteen een update te installere­n, maar even te wachten en in de forums te kijken, om te zien of zich bij anderen wellicht problemen voordoen. Is dat het geval, dan kun je beter op de volgende versie wachten.

Je installeer­t dus elke update volledig op eigen risico. Volg daarom altijd de instructie­s van de fabrikant zeer zorgvuldig. Mocht het toch nog tot problemen komen, bijvoorbee­ld doordat de batterij niet volledig was opgeladen, dan moet je de camera naar een reparaties­ervice van de fabrikant sturen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pitstop voor lenzen: De firmware van Sigma-lenzen kan worden bijgewerkt en geconfigur­eerd via een speciaal usb-dock.
Pitstop voor lenzen: De firmware van Sigma-lenzen kan worden bijgewerkt en geconfigur­eerd via een speciaal usb-dock.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands