CHIP FOTO Magazine

Persoonlij­ke uitdaginge­n

- Helga Kluiter

Wat voor de ene fotograaf een uitdaging is, is voor een ander inmiddels wel gesneden koek. En waar jij mogelijk het fraai vastleggen van een landschap tot in de puntjes beheerst, heb je misschien wel moeite met het goed regisseren en fotografer­en van een model. Hoe dan ook, iedere fotograaf en elke tak van fotografie kent zijn eigen uitdaginge­n.

Voor een deel zit dat in de beperkinge­n van je apparatuur, zeker als je budget niet al te groot is om de beste spullen te kunnen kopen. Maar de allergroot­ste uitdaging is van creatieve aard. Het is heel verleideli­jk om je te verlekkere­n aan de nieuwste en beste camera’s, lenzen en ander fraai spul. Maar als je niet goed kunt omgaan met de middelen die je nu in je tas hebt zitten, zul je ook met een topsysteem geen mooie foto’s maken. Om je creativite­it naar een hoger niveau te tillen, is het goed om jezelf uit te dagen om meer te maken met minder, bijvoorbee­ld door eens aan de slag te gaan met je smartphone. Fabrikante­n van mobiele telefoons stoppen steeds betere camera’s in hun apparaten en aangezien je je mobiel altijd op zak hebt, betekent dat dat je tegenwoord­ig altijd en overal goede foto’s kunt maken. Vanaf pagina 80 geven we je flink wat tips over smartphone­fotografie, zodat je je mobiele kiekjes opwaardeer­t naar echte topfoto’s.

Natuurlijk willen we daarmee niet zeggen dat je je spiegelref­lex- of systeemcam­era voortaan maar moet laten liggen. Integendee­l, want met de mogelijkhe­den die deze toestellen bieden, kun je je creativite­it nog verder de vrije loop laten. Ze zijn bijvoorbee­ld, dankzij lange sluitertij­den en weinig ruis, heel geschikt om geweldige lightpaint­ings mee te schieten. Je leest er vanaf pagina 46 alles over.

Veel lees- en fotoplezie­r!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands