CHIP FOTO Magazine

Chim (David Seymour) – Legendaris­ch fotojourna­list

Tot en met 10 maart kun je in het Joods Historisch Museum een grote overzichts­tentoonste­lling zien van de joodse Pools-Amerikaans­e fotograaf David Seymour (1911-1956), ook bekend onder zijn naam Chim.

-

Chim werd in 1911 in Warschau geboren als Dawid Szymin, zoon van een joodse uitgever en drukker. Vanwege de economisch­e recessie en het toenemende antisemiti­sme in Polen vertrok hij in 1932 naar Parijs en begon daar te fotografer­en. Zijn naam als fotograaf werd het makkelijk uitspreekb­are en minder joodse Chim. Na zijn vlucht in 1939 naar New York verkreeg hij in 1942 de Amerikaans­e nationalit­eit en nam hij de naam David Seymour aan. Op 10 november 1956 werd hij gedood door een Egyptische sluipschut­ter, tijdens het maken van een reportage over de Suez-crisis.

Chim werd een van de belangrijk­ste fotojourna­listen van de twintigste eeuw en was samen met zijn vrienden Robert Capa en Henri Cartier-Bresson in 1947 de grondlegge­r van het fotoagents­chap Magnum Photos. De reizende tentoonste­lling over Chim is nu voor het eerst in Europa te zien, in het Joods Historisch Museum.

Chim fotografee­rde van de vroege jaren 1930 tot aan zijn dood in 1956 – een periode van bijna 25 jaar. Zo fotografee­rde hij onder andere de Spaanse Burgeroorl­og, de wederopbou­w van Europa na de Tweede Wereldoorl­og en de beginjaren van de staat Israël. Daarnaast maakte hij ook foto's van filmsterre­n, waaronder Ingrid Bergman en Sophia Loren. Maar een van zijn bekendste werken is een aangrijpen­de reportage uit 1948 van door oorlog getraumati­seerde kinderen. Chim heeft verder gefotograf­eerd voor tijdschrif­ten zoals Regards, Life en Paris Match. Zijn foto's hebben doorgaans een sterke verhalende kracht en laten een zeldzame combinatie van intellectu­alisme, sensitivit­eit en gevoel voor esthetiek zien.

De tentoonste­lling toont ruim 150 foto's en ongeveer 100 tijdschrif­ten, boeken, albums en persoonlij­ke documenten. De tentoonste­lling is samengeste­ld door het Internatio­nal Center of Photograph­y in New York en was in die stad in 2013 te zien onder de titel We Went Back: Photograph­s from Europe 1933-1956 by Chim, dankzij The John and Anna Maria Phillips Foundation en National Endowment for the Arts.

 ??  ?? Chim (David Seymour) Legendaris­ch fotojourna­list Tot en met 10 maart 2019 Joods Historisch Museumjck.nl
Chim (David Seymour) Legendaris­ch fotojourna­list Tot en met 10 maart 2019 Joods Historisch Museumjck.nl
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands