CHIP FOTO Magazine

Fruit in een nieuw (dag)licht

Zet kleurige fruitplakj­es opvallend in scène met wit plexiglas en een vaste spot.

-

Juist bij fruit, zowel tropisch als uit eigen land, kun je gebruikmak­en van een ongeloofli­jke hoeveelhei­d kleur. In veel gevallen is niet alleen de schil bont gekleurd, maar ook het vruchtvlee­s. Met een paar trucs laat je die kleuren fel en helder op je foto’s terechtkom­en.

Allereerst maak je een kleine, geïmprovis­eerde lichttafel, waar je een lichtbron onder zet om de fruitplakj­es te belichten. De constructi­e bestaat uit houten zaagbokken die je in een bouwmarkt koopt, met een plaat plexiglas er boven op. Omdat vaste spots heet kunnen worden, moeten de zaagbokken zo hoog zijn dat de lichtbron onder het plexiglas geplaatst kan worden zonder dat het te warm wordt. De plaat zelf moet ongeveer een halve centimeter dik zijn, met witte folie en half doorzichti­g.

Monteer je camera op een stabiel statief en stel hem in op 90 graden naar beneden.

Voorbereid­en

Maak met twee zaagbokken en een witte, half doorzichti­ge plaat plexiglas je eigen lichttafel. Deze moet zo hoog zijn dat er tussen lichtbron en plaat nog ongeveer 20 centimeter ruimte is. Zo voorkom je dat het plexiglas smelt door de warmte. Gebruik bij voorkeur een macro-objectief, zodat je beeldvulle­nde foto’s kunt maken van de fruitplakj­es. Omdat je met vaste spots en lange sluitertij­den werkt, moet je strooilich­t vermijden. Maak de kamer daarom donker, bijvoorbee­ld met zwarte gordijnen.

Voor het snijden van het fruit moet je absoluut een scherp, ongekartel­d mes gebruiken. Zo krijg je strakke snijranden en beschadig je het dunne vruchtvlee­s niet. Snijd meerdere plakjes van verschille­nde diktes, zodat je meerdere opties hebt.

Leg nu meerdere plakjes op het plexiglas en schakel de lichtbron in. De helderheid regel je eerst door de sterkte van de lichtbron in te stellen en daarna nog via de sluitertij­d. Omdat de fruitplakj­es dun zijn, is een diafragma van f/5.6 voldoende om ze scherp af te beelden. Gebruik bij voorkeur een zelfontspa­nner van tien seconden.

Plakjes snijden

Voor strakke snijranden is het belangrijk dat je een scherp, niet gekarteld mes gebruikt. Snijd vervolgens meerdere plakjes, in verschille­nde diktes. Hoe dikker de plak, hoe minder licht er doorheen komt en hoe donkerder de kleur eruit zal zien.

Schone ondergrond

Veeg het plexiglas voordat je begint zorgvuldig schoon met wat keukenpapi­er en bij voorkeur een glasreinig­er. Elk minuscuul vuiltje op de glasplaat zal namelijk voor een lelijke schaduw zorgen die je naderhand op de pc maar moeilijk kunt verwijdere­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands