CHIP FOTO Magazine

Mooiere architectu­urfoto’s

Leg gebouwen sfeervolle­r vast, en simuleer het gebruik van een statief en grijsfilte­rs in Photoshop.

-

Het zichtbaar maken van beweging wordt met een markant gebouw op de voorgrond nog interessan­ter. Om dit te realiseren moet je altijd met een statief en grijsfilte­r experiment­eren.

De belichting­stijden zijn al snel langer dan een paar seconden – wat dat betreft is het een omslachtig project dat alleen slaagt met vallen en opstaan. Maar er is een makkelijke­r alternatie­f: simuleer de beweging van de wolken op je pc. In Photoshop CC kan dat heel eenvoudig!

Het belangrijk­ste is dat je de voorgrond heel nauwkeurig vrijstaand moet maken en dat je vervolgens een andere hemel gebruikt. Voor de wolken gebruik je een filter die de beweging simuleert. We beginnen met een DNG-bestand, om te profiteren van een groter dynamisch bereik. Dan gaan we stapvoor-stap verder met de contrastco­rrectie en de rest van het proces. Vervolgens kun je hetzelfde doen met je eigen foto’s om lange belichting­stijden na te bootsen.

De beweging in de wolken strekt hier weliswaar de aandacht, maar de nadruk ligt nog steeds op het onderwerp op de voorgrond. Daarom is het belangrijk om daar het contrast en de scherpte optimaal naar voren te laten komen. We beginnen met de architectu­urfoto en gaan vervolgens door met de montage.

01

Lensfouten gladstrijk­en

Open de foto in Camera Raw en ga naar het tabblad Lenscorrec­ties. Klik op Profiel en activeer zowel Kleurafwij­king verwijdere­n als Correcties profiel inschakele­n. Voor zover Photoshop het gebruikte objectief kent, corrigeert het programma nu zelfstandi­g vignetteri­ng, vertekenin­g en kleurzweme­n. Zo niet, kies dan het gebruikte objectief bij Merk en Model.

03

Gebouw vrijstaand maken

Kies de tool Snelle selectie met de optie Automatisc­h verbeteren (in de balk boven) en overschild­er de hemel, inclusief de ramen. Nu kies je voor Selecteren>Selectie omkeren. Ga opnieuw naar Selecteren, kies nu voor Bewerken en klik op Slinken. Voer 1 in en klik op OK, om de randen glad te maken. Zet de selectie nu met Ctrl+J op een nieuwe laag en schakel de achtergron­dlaag uit.

05

Wolken bewerken

Dupliceer de hemellaag met Ctrl+J (voor de zekerheid).

Klik nu op Filter>Vervagen>Radiaal vaag. Vul bij Hoevlh. 40 in en kies voor Methode Zoomen en voor Kwaliteit Goed. Plaats het Middelpunt ongeveer in het midden en bevestig met OK. Is het effect nog niet sterk genoeg, herhaal deze laatste stap dan.

02

Meer contrast

Om de foto meer te laten spreken, zet je op het tabblad Standaard de Hooglichte­n op -100 en de Schaduwen op +100. Zo zie je meer details, alleen ziet het beeld er wat flauw uit. Zet daarom het contrast hoger door Zwarte tinten op -55 te zetten en Witte tinten op +50. Zet vervolgens ook nog Lokaal cont. op +50. Afhankelij­k van de foto verander je de waardes achter Temperatuu­r en Belichting. Vervolgens klik je beneden op Afbeelding openen.

04

Nieuwe hemel

Open de wolkenfoto en druk na elkaar op Ctrl+A en op

Ctrl+C, om het onderwerp te selecteren en te kopiëren. Voeg de foto met Ctrl+V in boven de architectu­urfoto. In het lagenoverz­icht verplaats je de hemel onder het vrijstaand gemaakte gebouw. Start Vrije transforma­tie met Ctrl+T en maak de foto passend. Bevestig met Enter.

Rechte weergave

Bij het maken van de foto hebben we de camera een klein beetje scheef gehouden. Dat is de reden dat je schuine lijnen ziet, alsof het gebouw naar achteren dreigt te vallen. Dat kun je snel uit de wereld op de bovenste laag en helpen: klik in het lagenoverz­icht

Druk op Ctrl-min te drukken. zoom een beetje uit door Houd

om het beeld te transforme­ren. vervolgens op Ctrl+T buiten,

de bovenste hoeken naar

Ctrl ingedrukt en sleep

een beetje in staat. Omdat het er nu tot het gebouw recht midden van de

trek je het punt in het elkaar gedrukt uit ziet,

naar boven, tot de verhouding­en bovenste lijn een beetje

je met een je klaar, dan bevestig weer natuurlijk zijn. Ben druk op Enter.

06

Schone randen

Zoom een stuk in en controleer of de randen van de gebouwen nog sporen van de oude lucht vertonen. Is dat het geval, dan verwijder je ze met het Gummetje. Voor een nog gladdere overgang gebruik je de tool Vervagen, met een grootte van 6 tot 10 en een sterkte van 40. De optie Monster nemen van alle lagen is uitgeschak­eld. Schilder nu over de nieuwe lucht langs de rand van het gebouw. Het is even werk, maar het resultaat is de moeite waard.

08

Kleur verder verbeteren

Dupliceer de laag opnieuw met de toetsencom­binatie Ctrl

+ J en schakel over naar Doordrukke­n. Boven kies je bij Bereik voor Schaduwen en laat je de Belichting op 5% staan. Overschild­er de muur zodat donkere gedeeltes nog donkerder worden. Zo verhoog je het contrast in de ruïne. Klik ter vergelijki­ng weer op het oogje, zodat je snel kunt zien of het effect niet te overdreven is. Je ziet het verschil in een oogopslag.

07

Contrast versterken

Nu is het zaak om de contrasten op de voorgrond wat beter te benadrukke­n. Dupliceer daarom de laag met het gebouw via Ctrl + J. Activeer vervolgens de tool Tegenhoude­n en kies voor een zachte punt. Zet nu Bereik op Hooglichte­n, en Belichting op 5%. Schilder nu over de stenen om daar de lichte gedeeltes wat te benadrukke­n. Klik regelmatig op het oogje om het verschil tussen voor en na goed te bekijken.

09

Resultaat perfection­eren

De bovenste laag moet actief zijn. Vervolgens kies je Ctrl + Alt +  + E. Zo maak je nog een nieuwe laag met het totaalbeel­d. Nu kies je Filter | Camera Raw Filter. Ga nu naar het tabblad fx en zet de Hoeveelhei­d van de Korrel op 15. Zo voorkom je dat de lucht er te glad uitziet. Verder zet je onder Vignetteri­ng na uitsnijden de Stijl op Prioriteit hooglichte­n en de Hoeveelhei­d op -17. De licht verdonkerd­e rand werkt nu een beetje als een kader om het hoofdonder­werp.

Spons

Tegenhoude­n en Doordrukke­n verhogen de kleurverza­diging in bewerkte beeldgedee­ltes.

Dat ziet er vaak goed uit, maar kan ook storend zijn. Om de kleurinten­siteit te verlagen, schakel je de Spons in - die zit in dezelfde groep als Tegenhoude­n en Doordrukke­n. Kies de modus Minder verzadigin­g en zet Strm op 30%. Overschild­er nu de gedeeltes die teveel kleur hebben voor een natuurlijk­er resultaat. In de modus Verzadigen werkt de tool omgekeerd: je verhoogt dan bijvoorbee­ld de kleurverza­diging van gedeeltes die je eerder met Tegenhoude­n hebt bewerkt.

 ??  ??
 ??  ?? Programma: Photoshop CC Doel: Betere architectu­urfoto’sNiveau: BeginnerOR­IGINEEL
Programma: Photoshop CC Doel: Betere architectu­urfoto’sNiveau: BeginnerOR­IGINEEL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands