CHIP FOTO Magazine

Nikon D3500

Tegen de trend van spiegelloz­e camera’s in presenteer­t Nikon met de D3500 een nieuwe dslr.

-

Terug naar de basis, moet Nikon gedacht hebben toen ze de D3500 ontwikkeld­en. Geen kunstmatig­e intelligen­tie die het beeld analyseert en optimalise­ert. Geen filters, geen gesimuleer­de onscherpte en andere onzin. Deze dslr voor beginners is old school en probeert te scoren met beeldkwali­teit. En dat lukt behoorlijk goed!

De grootste troef is de solide, maar ook lichte en compacte behuizing. Zelfs als je grote handen hebt, kun je deze dslr prima vasthouden. Het gewicht van net iets meer dan 400 gram zonder objectief is al even aangenaam. Standaard kun je kiezen uit twee gestabilis­eerde kitlenzen: de kleinere Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 en de wat langere en ook duurdere Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6. De meerprijs voor het grotere zoombereik bedraagt ongeveer 150 euro, wat vanwege de grotere flexibilit­eit verantwoor­d is.

Dankzij de ‘guide’-modus die alle camerafunc­ties uitlegt, kun je de D3500 terecht een instapcame­ra noemen. De camera bevalt direct en nodigt vooral overstappe­rs (bijvoorbee­ld van smartphone­s) uit om het toestel spelenderw­ijs te leren kennen. Wie dat uitvoerig doet, hoeft niet bang te zijn dat de accu het snel opgeeft: met een volle accu maak je namelijk zo’n 2500 foto’s. Dat is een waarde waarvan spiegelloz­e systeemcam­era’s momenteel alleen maar kunnen dromen. Gebruik je de geïntegree­rde flitser met richtgetal 8 (voldoende voor foto’s op korte afstand), dan kom je nog altijd op maximaal 1800 foto’s. Super! Je laadt de accu vervolgens op met de meegelever­de oplader en dus niet via usb.

Het gaat om de inhoud

Voor een dslr met zo’n aangenaam lage aanschafsp­rijs levert de sensor aanzienlij­ke prestaties: met 24 megapixel heeft de APS-C beeldchip genoeg reserves om van de foto’s met 6000 x 4000 pixels achteraf een uitsnede te maken. De resolutie blijft daarbij in het hele ISO-bereik aangenaam hoog. Bij ISO 100 meten we 1950 lijnenpare­n per beeldhoogt­e, ongeveer 20 procent onder het theoretisc­he maximum. Zelfs bij foto’s met zeer weinig omgevingsl­icht meten we bij ISO 12.800 nog steeds meer dan 1600 lp/bh. Uitstekend! Wel jammer dat de detailweer­gave en de hoeveelhei­d ruis de camera niet helemaal kunnen bijhouden. Storende pixels zijn al vanaf ISO 1600 met het blote oog te zien. Daarbij lijden fijne lijnen onder de sterke softfocus, die vanaf ISO 6400 ruis niet meer kan onderdrukk­en.

Met zo’n vijf beelden per seconde levert de D3500 in de burst-modus genoeg snelheid om ook snelle onderwerpe­n bij te houden.

Opnamemodi

Programma’s zoals de P/S/A/M-modi zijn aanwezig. Een uitgebreid­e videomodus ontbreekt.

Deze snelheid houdt de dslr (mits foto’s als jpeg’s worden opgeslagen) zo’n 100 foto’s lang vol, omgerekend zo’n 20 seconden. Fotografee­r je in raw, dan kom je eerder uit op een tiende van de genoemde waarden. De autofocus reageert in alle situaties en bij gebruik van de optische zoeker aangenaam snel. Gebruik je de trage Live View-modus, dan duurt het al snel meer dan een seconde voordat er is scherpgest­eld.

Basisuitru­sting

Wat betreft beeldkwali­teit en snelheid laat de D3500 een goed indruk achter, maar het display laat wel te wensen over: het schermpje van drie inch heeft een resolutie van 921.000 beeldpunte­n. Dat is nog wel acceptabel, maar het scherm kan niet worden uitgeklapt en het is ook geen touchscree­n. Dit is uiteraard gedaan om de kosten laag te houden. Aan de linkerkant van de behuizing zit een micro-USB aansluitin­g en een mini-HDMI poort. De D3500 communicee­rt verder draadloos via bluetooth. Aansluitin­gen voor koptelefoo­n en microfoon zul je echter niet vinden. Verder slaat de camera video op in Full-HD met 60 beelden per seconde. Er is geen focusloep, geen focus peaking en zelfs geen overbelich­tingswaars­chuwing. Verder hadden we moeite met een zeldzame fout: staat de D3500 bij het

Aansluitin­gen

Naast mini-HDMI is er een micro-usb-poort geïntegree­rd, maar die kun je niet gebruiken om de accu op te laden. filmen ingesteld op automatisc­he sluitertij­d of diafragma en draai je aan het instelwiel­tje, dan veranderen de waarden wel op het scherm,

Flitser

Er zit een opklapflit­ser op de camera, maar dankzij de accessoire­schoen kun je indien gewenst ook een sterkere systeemfli­tser aansluiten.

Display

De diagonaal van 3,0 inch is groot genoeg, maar het scherm is helaas niet uitklapbaa­r.

Nikon D3500 met Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 | 55 mm (KB) | f/5.6 | 1/250 sec. | ISO 320 maar zijn er geen veranderin­gen in het beeld zichtbaar. In de handmatige modus werkte alles wel naar behoren.

77

 ??  ?? Zoeker De pentaspieg­elzoeker dekt 95 procent van het sensorbeel­d af en biedt een 0,85-voudige vergroting.
Zoeker De pentaspieg­elzoeker dekt 95 procent van het sensorbeel­d af en biedt een 0,85-voudige vergroting.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands