CHIP FOTO Magazine

Je smartphone als camera

-

Een nieuwe smartphone betekent meestal een nieuwe en verbeterde camera. De laatste jaren zijn de ingebouwde camera’s stukken beter geworden. Ondanks de piepkleine lensjes is de kwaliteit van de foto’s erg goed en kun je in sommige gevallen zelfs je ‘echte’ camera in de tas laten zitten. Wij laten je zien hoe je het maximale uit deze minuscule

camera’s haalt en hoe je met je smartphone prachtige foto’s maakt.

Wanneer je zo’n tien jaar geleden met je smartphone een foto maakte, was het eindresult­aat regelmatig ronduit belabberd. Als je geluk had was de foto nog net scherp genoeg en kon je het plaatje gebruiken als profielfot­o op je Hyves-pagina. Om in die dagen een mooie en scherpe foto te kunnen maken was je toch echt aangewezen op een goede compact- of spiegelref­lexcamera.

De techniek heeft echter niet stilgestaa­n. Spiegelref­lexcamera’s, compactcam­era’s en vooral systeemcam­era’s zijn de afgelopen jaren stukken beter geworden, maar de camera’s die je op de smartphone­s terug kunt vinden zijn net zo hard vooruit gegaan. Bij de huidige mobieltjes is het echter niet meer alleen de camera die ervoor zorgt dat de foto’s er zo netjes uit komen te zien. De ingebouwde software draagt ook zijn steentje bij. Deze techniek wordt ook wel ‘computatio­nele fotografie’ genoemd en bestaat uit een hechte samenwerki­ng tussen de camera en de geïnstalle­erde software.

Ook op hardwarege­bied is er veel anders dan zo’n tien jaar geleden. Tegenwoord­ig hebben sommige smartphone­s zelfs meerdere camera’s. Hiermee wordt het bijvoorbee­ld mogelijk om optisch in te zoomen en kun je de (vrijwel altijd nutteloze) digitale zoom links laten liggen. Deze dubbele camera’s (of zelfs nog meer bij sommige modellen) zorgt er ook voor dat je een mooi bokeh- of scherptedi­epte-effect in je foto’s ziet.

Vrijwel elk toestel heeft ook een camera aan de voorkant. De frontcamer­a is vooral handig voor het maken van selfies. Bij vroegere toestellen was de frontcamer­a een stuk slechter dan de camera achterop je toestel. Dat is bij veel recente toestellen niet meer zo. De camera aan de voorkant is vaak bijna net zo goed als die achterop het toestel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands