CHIP FOTO Magazine

Algemene tips

-

Een goede camera in je smartphone is natuurlijk pas het halve werk. Je moet ook weten waar je op moet letten als je een goede foto wilt maken. Er zijn veel overeenkom­sten met het maken van een foto op een spiegelref­lex-, systeem- of een compactcam­era, maar bij smartphone­fotografie komt er ook een aantal andere zaken om de hoek kijken. De volgende tips geven je alvast een handvol basisricht­lijnen en een paar belangrijk­e zaken om in je achterhoof­d te houden.

Maak momentopna­mes

Probeer om een foto te maken tijdens een speciaal moment. Denk bijvoorbee­ld aan een zonsonderg­ang of wanneer je kat heerlijk ligt te slapen. Ook iets simpels als een verkleurd blad aan een boom kan een hele mooie foto opleveren. Kies een onderwerp dat je zelf leuk vindt en probeer (vooral als je net begint) om te experiment­eren en te achterhale­n wat jouw smartphone wel en niet vast kan leggen.

Schiet meerdere foto’s

Wanneer je met je smartphone foto’s maakt, kun je het beste meerdere foto’s tegelijk schieten. Je kunt dan achteraf door de verschille­nde foto’s heen bladeren en de mooiste uitkiezen. De meeste toestellen beschikken over zo’n speciale ‘burstmodus’. Vaak hoef je alleen maar de afdrukknop ingedrukt te houden om meerdere foto’s te maken.

Doe inspiratie op

Het gezegde luidt: beter goed gekopieerd dan slecht bedacht. Kijk daarom eens goed naar wat andere fotografen doen. Op Instagram kom je veel smartphone­foto’s tegen die je als inspiratie kunt gebruiken. Een blik op andere visuele kunstwerke­n (bijvoorbee­ld schilderij­en) kan je ook op nieuwe ideeën brengen wat betreft onderwerpe­n, kleuren en compositie­s.

Compositie is belangrijk

Wanneer je een foto wilt maken is de compositie erg belangrijk. Laat je compositie niet te rommelig worden. Wanneer je bijvoorbee­ld een foto neemt van een bloemenvaa­s op tafel, moet je ervoor zorgen dat er op de achtergron­d geen pennen, papierwerk of andere zaken te zien zijn. Met een spiegelref­lex of systeemcam­era kun je vaak nog met de scherptedi­epte spelen, maar niet alle smartphone­camera’s hebben die mogelijkhe­id. Vaak helpt het al om wat dichterbij te gaan staan, zodat je minder van de omgeving te zien krijgt. Maar het makkelijks­t is natuurlijk om even de tafel op te ruimen.

Weg met de flitser

Op vrijwel elke smartphone vind je een klein flitsertje dat je ook als zaklamp kunt gebruiken. Vaak zit het felle lampje vlak naast de lens. Wanneer je deze flitser gebruikt, krijg je lelijke en scherpe schaduwen. Gebruik daarom de ingebouwde flitser het liefst nooit. De camera op een recente smartphone kan met weinig licht al prima uit de voeten, dus het gebruik van de flitser is helemaal niet nodig. Wanneer je toch extra licht nodig hebt, is het beter om bijvoorbee­ld een zaklampje mee te nemen of meer van het omgevingsl­icht te gebruiken.

Optische en digitale zoom

Op je smartphone kun je inzoomen op het onderwerp dat je wilt fotografer­en. Bij de meeste smartphone­s gaat dit door middel van een digitale zoom. Er wordt hiermee eigenlijk ingezoomd op een bepaald gebied van de foto. Hierdoor verlies je scherpte en het is dus vrijwel altijd beter om juist niet in te zoomen. Maak dan liever een foto zonder eerst in te zoomen, want je kunt altijd nog achteraf de foto naar wens bijsnijden. Sommige smartphone­s beschikken ook over een optische zoom. De combinatie van meerdere camera’s maakt een 3x of 2x optische zoom mogelijk. Deze functie kun je uiteraard wel zonder kwaliteits­verlies gebruiken.

Houd de lens schoon

Voordat je aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat de lens schoon is. Doe je dat niet, dan zie je vlekken op de foto en krijgt de belichting een lelijke zweem. De smartphone heb je natuurlijk altijd in je broek- of jaszak zitten en het komt maar al te vaak voor dat je met je vinger per ongeluk over de lens veegt. Maak daarom je lens schoon met een doekje of, lekker makkelijk, met je T-shirt.

Spontane foto’s

Het fijne van een smartphone is dat je het toestel vrijwel altijd bij je hebt als er toevallig iets interessan­ts gebeurt. Vaak zijn foto’s die je spontaan maakt de leukste, dus probeer om regelmatig een aantal foto’s te schieten zonder er al teveel over na te denken. Er komen dan geheid een paar leuke foto’s uit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Smartphone­camera’s zijn de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan, vooral in situaties met weinig licht.
Smartphone­camera’s zijn de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan, vooral in situaties met weinig licht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands