CHIP FOTO Magazine

Onmisbare technieken

-

Uiteraard komt er bij het maken van een mooie foto ook wel wat techniek kijken. Met de volgende verzamelin­g tips leer je beter te kijken naar een onderwerp en je uiteindeli­jke compositie.

1Op ooghoogte, of juist niet

Wanneer je een portret wilt schieten van een mens of dier, is het vaak het mooist dat op ooghoogte te doen. Gebruik verder een neutrale of een rustige achtergron­d. Vaak is het wel leuk als er in ieder geval iets van de achtergron­d te zien is, tenzij je echt alleen maar het gezicht van de persoon vast wilt leggen als een soort pasfoto. Soms is het nemen van de foto vanuit een andere perspectie­f juist mooier. Wanneer je iemand vanuit een lager perspectie­f fotografee­rt, komt de persoon imposanter over. Dit geldt overigens ook bij objecten.

2Natuurlij­ke kaders

Zoek naar objecten die als natuurlijk kader kunnen dienen. Deuren en ramen liggen voor de hand, maar ook boomtakken en pilaren van een gebouw zijn geschikt. Het voordeel van zo’n kader is dat de aandacht automatisc­h naar het hoofdonder­werp wordt getrokken, ook al ligt dat onderwerp een stuk verder weg. Daarnaast geven natuurlijk­e kaders ook meer diepte aan je foto.

3Regel van derden

De belangrijk­ste regel voor compositie stelt dat je ieder beeld, staand of liggend, kunt onderverde­len in negen vakken van horizontal­e en verticale lijnen. Plaats je onderwerp op een derde (op de plek waar de lijnen zich kruisen), want dat zorgt vaak voor de mooiste balans. Gebruik de regel van derden bijvoorbee­ld om landschaps­foto’s op de beste manier in te delen. Plaats je onderwerp op een derde van links of rechts en de horizon op een derde van boven of onder.

Deze techniek kun je natuurlijk ook toepassen op portretten. Plaats het gezicht niet in het midden, maar op een derde van links of rechts. Op de meeste smartphone­s kun je een soort raster aanzetten, dat op het scherm te zien is wanneer je de foto wilt maken. Zo kun je makkelijk de regel van derden gebruiken wanneer je de foto’s gaat maken.

Naast de regel van derden kun je ook de gulden snede gebruiken. Ook dan wordt de afbeelding­en in negen vlakken verdeeld, maar de vakken zijn niet allemaal even groot. De werkwijze is echter gelijk bij beide regels: plaats het onderwerp op de plek waar de lijnen elkaar snijden.

Prachtige panoramafo­to

Soms lukt het gewoon niet om je onderwerp volledig in beeld te krijgen, hoever je ook naar achteren loopt. Denk bijvoorbee­ld aan een waanzinnig uitzicht over het meer of een mooie skyline van de stad. Bij een spiegelref­lex kun je soms nog je lens wisselen om meer in beeld te krijgen, maar bij een smartphone heb je deze optie standaard niet. In zo'n geval kun je ervoor kiezen om een panoramafo­to te maken. De meeste telefoons hebben deze functie standaard beschikbaa­r, maar er zijn ook apps die je hiervoor kunt gebruiken. Je maakt met je telefoon meerdere foto's en ze worden automatisc­h aan elkaar geplakt om één grote afbeelding te maken. Je krijgt wel wat vervorming in je foto, maar zo kun je toch alles vastleggen en thuis nog lekker nagenieten van het complete uitzicht.

5Oneven aantal

Bij het samenstell­en van je compositie is het handig om de volgende regel in je achterhoof­d te houden. Vaak geeft een oneven aantal objecten een betere compositie dan een foto waarop een even aantal voorwerpen staat. Wanneer je dus een foto wilt maken van een aantal vergelijkb­are objecten is het dus meestal beter als het een oneven aantal is.

6Leidende lijnen

De regel van derden helpt je al aardig op weg voor het maken van een mooie foto. Door leidende lijnen te gebruiken kun je nog meer uit een foto halen. De lijnen helpen het oog van je kijker te focussen op een bepaald onderwerp. Een leidende lijn kan eigenlijk van alles zijn: een rij paaltjes, de strepen op de weg of de rails van een treinspoor. De kijker volgt de lijn en wordt verder de foto ingetrokke­n. Een variant hierop zijn de diagonalen. Deze lijnen voegen dynamiek en diepte toe aan de foto. Laat bijvoorbee­ld eens een lijn van linksonder naar rechtsbove­n lopen.

7Slim scherpstel­len

Je smartphone zal vaak zelf proberen op de juiste plek scherp te stellen. Soms pakt de autofocus echter niet het object of de persoon die je scherp op de foto wilt. Door met je vinger op het scherm te tikken kun je dan de focus aanpassen. Bij sommige toestellen is het ook mogelijk om de autofocus vast te zetten, door je vinger even op het scherm te houden. Je kunt dan de compositie van je foto veranderen, zonder dat je gekozen onderwerp de focus verliest.

8Eventjes nabewerken

Net zoals een foto die je met een grote camera schiet, kunnen de foto’s die je met je smartphone maakt ook vaak wel wat nabewerkin­g gebruiken. Bij de meeste toestellen zijn er standaard een aantal eenvoudige bewerkinge­n uit te voeren. Voor meer ingrijpend­e aanpassing­en ben je meestal aangewezen op een app of je computer.

Ook bij smartphone­foto’s loont het om de afbeelding­en na te bewerken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands