CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix DC-LX100 II

De LX100 II heeft een uitstekend­e beeldkwali­teit, prima uitrusting en is behoorlijk snel. Er is eigenlijk maar één kleinighei­dje dat storend is.

-

(ca. 950 euro)

Een camera met 20 megapixel die er maar 17 gebruikt – dat klinkt niet logisch, maar is wel zinvol. De Panasonic Lumix LX100 II is heel compact, wat verrassend is gezien de grote Four-Thirds-sensor en het lichtsterk­e 3-voudige zoomobject­ief. Om het objectief klein te houden, heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat het objectief niet 100 procent van de sensor afdekt. Slim! Met omgerekend 24-75mm f/1.7-2.8 is de camera uitermate geschikt voor alledaags gebruik. De LX100 II levert een zeer goede beeldkwali­teit, verfijnde Ultra-HD-video en een prima uitrusting. Daarbij krijg je een veelzijdig objectief, waarmee je net zo makkelijk contrastri­jke landschaps­foto’s als portretten voor een onscherpe achtergron­d maakt. Het is absoluut een kooptip, zelfs wanneer je het oudere model al hebt.

Veel nieuwighei­djes

Met zo’n twintig verbeterin­gen doet het II-model het heel wat beter dan zijn voorganger, ook al zie je dat niet direct aan de onverander­de, goed in de hand liggende magnesiumb­ehuizing. De camera heeft een bulb-stand, bluetooth interface, speelt Ultra-HD-video via hdmi en laadt de accu via usb. Verder biedt de camera: een zeer scherp 3-inch touchscree­n, UHD-video met 30 beelden/s, 4K-fotomodus en een FourThirds-sensor met 20 megapixel.

Vooral de beeldchip is overtuigen­d: met een scherpte van 1672 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh) aan de randen zien foto’s er lekker scherp uit. Zowel details als ruis halen tot ISO 3200 acceptabel­e waardes. Wat dat betreft heb je de meegelever­de flitser met een reikwijdte van zeven meter nog niet nodig. In plaats van een usb-kabel was een acculader praktische­r geweest, want gezien de accuduur van 320 foto’s en 100 minuten video is een extra accu wel aan te raden. En nu kun je de ene dus niet opladen terwijl je de andere gebruikt.

 ??  ?? ZoomringDe geribbelde ring op het objectief fungeert als functietoe­ts, waarmee je een van de 14 opties (zoals ISO en filters)eenvoudig kunt instellen.Stabilisat­ieVerrasse­nd: Panasonic heeft de afkorting ‘O.I.S.’ niet op het objectief geprint, maar er is zit toch een optische beeldstabi­lisatie in.
ZoomringDe geribbelde ring op het objectief fungeert als functietoe­ts, waarmee je een van de 14 opties (zoals ISO en filters)eenvoudig kunt instellen.Stabilisat­ieVerrasse­nd: Panasonic heeft de afkorting ‘O.I.S.’ niet op het objectief geprint, maar er is zit toch een optische beeldstabi­lisatie in.
 ??  ?? Met sensorRech­ts naast de zoeker zit naast een nabijheids­sensor Edie automatisc­h wisselt tussen de displays) ook een dioptrie-wieltje.MiniHet is prima dat elke belangrijk­e functie een eigen knopje heeft, maar de knoppen zijn daardoor wel wat klein uitgevalle­n.
Met sensorRech­ts naast de zoeker zit naast een nabijheids­sensor Edie automatisc­h wisselt tussen de displays) ook een dioptrie-wieltje.MiniHet is prima dat elke belangrijk­e functie een eigen knopje heeft, maar de knoppen zijn daardoor wel wat klein uitgevalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands