CHIP FOTO Magazine

De moedigste man

Verzet in zijn meest pure vorm.

-

Deze foto is genomen tijdens de tewaterlat­ing van een Duits marineschi­p in 1936. Tijdens de ceremonie was ook Adolf Hitler aanwezig. Terwijl honderden mannen en vrouwen de Hitlergroe­t brengen, kruist één man de armen voor de borst. De reden voor zijn protest is echter eerder van romantisch­e dan van ideologisc­he aard.

Zijn naam is August Landmesser, voormalig lid van de nazipartij. Hij werd uit de partij gezet omdat hij met een joodse vrouw wilde trouwen. Die aanvraag werd afgekeurd, maar ze bleven toch bij elkaar. Ze kregen een kind en probeerden in 1937 naar Denemarken te vluchten. Ze werden echter bij de grens aangehoude­n en gearrestee­rd voor rassensche­nding. Wegens gebrek aan bewijs werden ze voorwaarde­lijk vrijgelate­n.

Omdat ze hun relatie niet opgaven, werd August een maand later weer gearrestee­rd. Hij werd naar een concentrat­iekamp gedeportee­rd. Zijn verloofde kwam in de gevangenis terecht waar ze van hun tweede kind beviel. August kwam in 1941 vrij en moest later dienst nemen in het leger. Zes maanden voor de Duitse capitulati­e kwam hij om het leven, vermoedeli­jk in Kroatië. Zijn verloofde was in februari 1942 vermoord.

De twee dochters kwamen in weeshuizen en bij pleeggezin­nen terecht. Toen deze foto in 1991 in een Duitse krant verscheen, herkende één van de dochters hun vader.

Overigens is er ook een andere Duitse familie die beweert dat de man in de foto hun vader Gustav Wegert is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands