CHIP FOTO Magazine

Foto-feedback

-

Fotografee­r in raw voor meer flexibilit­eit bij de nabewerkin­g.

Elke maand geeft CHIP FOTO magazine feedback op een foto van een lezer. Als je ook handige tips en trucs van onze foto-expert Loulou Beavers wil, stuur dan één opname naar: redactie@chipfotoma­gazine. nl. Vermeld in de onderwerpr­egel Feedback. Deze maand stuurde Mark Briegoos zijn foto in. Mark: Deze foto maakte ik een dag nadat ik mijn Canon 80D + EF 100-400 lens had gekocht. Hiermee gaat er een nieuwe wereld voor me open, iets wat ik erg graag wilde gaan doen. Ik zou graag feedback willen over de compositie, uitsnede ja of nee? Deze foto heb ik niet bewerkt, of zou ik dat juist wel moeten doen? Is de scherpte van het onderwerp goed? Alle feedback die ik kan krijgen is zeer welkom.

Loulou: Aan het warme licht te zien is de foto waarschijn­lijk tegen zonsonderg­ang gemaakt. Tenzij je als fotograaf probeert te anticipere­n op dit soort momenten, is het vaak erg lastig om snel alle instelling­en goed te hebben als je snel moet reageren op een bepaald moment. Het is immers zó voorbij. Wat met name opvalt zijn de kleur en helderheid van de foto. De witbalans stond waarschijn­lijk op ‘warm’ wat in combinatie met het warme licht het blauw van de lucht verdoezelt. Die lijkt haast vervuild te zijn. Als je in RAW fotografee­rt is dat achteraf makkelijk aan te passen, maar ook in JPEG zijn er mogelijkhe­den om dat te optimalise­ren. Door het blauw in de lucht weer terug te brengen, oogt de foto niet alleen frisser, ook de compositie wint aan kracht. Het blauw is een hoog contrast met de andere warme tinten.

Ook had tijdens het maken de belichting helderder mogen zijn, zodat er ook nog kleur in de vleugels is.

Qua compositie werkt het vaak beter om optisch ruimte voor het wegvliegen te laten. Dat kan ook achteraf gedaan worden door te croppen. Ter illustrati­e zijn deze opmerkinge­n verwerkt in de bijgevoegd­e foto.

 ??  ?? Canon EOS 80D met EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM | 1/500 s | f/5.6 | ISO 250 | 400 mm Naast deze aanwijzing­en over wat naar mijn mening de foto ten goede zou komen, moet ik ook zeggen dat het knap is dat de gans scherp is. Zeker omdat de vogel min of meer naar de fotograaf vliegt, is dat iets wat lastig is om goed te hebben. Dat is zonder meer gelukt. Het is ook mooi dat er wat van de omgeving bij de foto te zien is. Dat laat zien dat de foto waarschijn­lijk in het late licht is gemaakt en bij het riet en het water. Dat bepaalt voor een groot deel de zeggingskr­acht. Dat is op een fraaie manier gedaan.
Loulou Beavers
Canon EOS 80D met EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM | 1/500 s | f/5.6 | ISO 250 | 400 mm Naast deze aanwijzing­en over wat naar mijn mening de foto ten goede zou komen, moet ik ook zeggen dat het knap is dat de gans scherp is. Zeker omdat de vogel min of meer naar de fotograaf vliegt, is dat iets wat lastig is om goed te hebben. Dat is zonder meer gelukt. Het is ook mooi dat er wat van de omgeving bij de foto te zien is. Dat laat zien dat de foto waarschijn­lijk in het late licht is gemaakt en bij het riet en het water. Dat bepaalt voor een groot deel de zeggingskr­acht. Dat is op een fraaie manier gedaan. Loulou Beavers
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands