CHIP FOTO Magazine

Indrukwekk­end weer

Mooiweer-fotografie is uit. Wil je dat je foto’s opvallen, dan moet je het weer begrijpen en juist dan naar buiten gaan wanneer het onbehaagli­jk wordt.

-

Ga naar buiten wanneer het weer voor drama zorgt.

Mobiel internet verandert in toenemende mate het leven van landschaps­fotografen. Dankzij de smartphone hoeven we niet meer urenlang op het juiste licht te wachten, maar kunnen we met behulp van apps de situatie op een bepaalde plek grotendeel­s inschatten, ook al ben je er nog niet geweest. Dat begint met een blik op het weerberich­t. In de stromende regen kun je geen mooie zonsonderg­ang vastleggen. En omgekeerd: ben je op zoek naar een dramatisch­e wolkenpart­ij, dan kom je niet ver wanneer er een stralend zonnetje aan de hemel staat. En drama is goed. Dramatiek maakt een foto bijzonder en zorgt ervoor dat hij opvalt tussen alle concurrent­en op Instagram, Facebook en Flickr.

Licht maakt de foto

Wanneer je veel buiten fotografee­rt, ontdek je al snel dat het niet zozeer het onderwerp is dat een foto maakt, maar veel meer de sfeer die het licht op dat moment creëert. Hoe specialer die sfeer, des te spectacula­irder de foto. Dat is enerzijds afhankelij­k van de zon, die zowel een hard, zacht als warm licht kan produceren. Anderzijds speelt het weer een doorslagge­vende rol - en dat wordt nogal eens vergeten. Het weer heeft namelijk invloed op zowel de kleuren als het contrast. Dat zie je vooral goed op sombere dagen, wanneer mist de omgeving er grijs en contrastar­m uit laat zien.

Toch houden veel fotografen nauwelijks rekening met het weer, omdat ze de thematiek niet begrijpen, of het weer als onbelangri­jk beschouwen. Dit in tegenstell­ing tot meteorolog­en, die in elke toestand van de atmosfeer het resultaat van heldere, zich steeds herhalende processen zien. Daardoor begrijpen wetenschap­pers niet alleen het weer, maar kunnen ze het ook voorspelle­n. Om die reden verzamelen weerdienst­en op de hele wereld data, die door supercompu­ters worden verwerkt. Dat is de wetenschap erachter. Dat is meteorolog­ie.

Wetenschap en ambacht

Een fotograaf is geen wetenschap­per, maar een ambachtsma­n en een kunstenaar, en heeft een instrument nodig waarmee hij kan werken. Weerkaarte­n nemen die functie over en tonen op een landkaart duidelijk de toekomstig­e toestand van het weer. Je vindt deze kaarten op verschille­nde websites, zoals https://meteologix.com/nl en je kunt ze filteren op bepaalde parameters. Zo kun je bekijken waar het straks gaat regenen, of waar er onweer over het land gaat trekken. Dankzij deze weerkaarte­n is het mogelijk om zeer efficiënt te werken, zodat je op negen van de tien fototochte­n het weer vindt waar je naar

op zoek bent. Een dal vol mist is dan geen verrassing meer. Je foto lukt de eerste keer, dus je hoeft er niet nog een keer terug te keren.

Naast de weerkaarte­n kun je ook weer-apps gebruiken. Die hebben dan wel het nadeel dat ze alleen informatie geven over een bepaalde plaats en niet een groot gebied afdekken. Met weerkaarte­n is dat wat gemakkelij­ker. Op deze manier kun je de locaties met de beste omstandigh­eden voor je foto’s zoeken en er doelgerich­t naartoe reizen.

Veelzijdig weer

Zon, wind, wolken, mist, neerslag - het weer heeft veel verschille­nde vormen en verandert daarmee het beeld van een foto. Het ontstaan van deze weerfenome­nen vraagt om speciale voorwaarde­n, die je als fotograaf zou moeten kennen. Pas dan kun je weerkaarte­n goed lezen en weet je waar en wanneer je onweerswol­ken of juist een heldere nacht kunt vinden. Een bijzonder mooi fenomeen is het morgenrood.

Morgenrood, water in de sloot

Als kind was ik al gefascinee­rd door de dieprode hemel en vroeg me af hoe die verkleurin­g ontstaat. Mijn ouders en grootouder­s kwamen met de oude weerspreuk ‘morgenrood, water in de sloot’. Oftewel, wanneer er slecht weer op komst is, kleurt het landschap in de ochtend knalrood. In die vijf woorden zit verrassend veel waarheid. Want in Nederland zien we het morgenrood pas wanneer wolken naderen tijdens de zonsopkoms­t. In 70 procent van de gevallen komen die uit westelijke richting en worden zodoende door de opkomende zon in het oosten belicht.

De lichtstral­en leggen een lange weg af door de atmosfeer. Vanwege de moleculen in de lucht en in de waterdamp, worden ze gebroken. Maar omdat het blauwe licht (met korte golf) sneller verloren gaat dan het rode, kleurt de hemel rood. Tegelijker­tijd betekenen wolken die van west naar oost trekken meestal ook regen, dus de kans is groot dat de boerenwijs­heid uitkomt.

Hetzelfde geldt overigens ook voor avondrood, alleen omgekeerd. Kijk je naar het westen, waar de zon ondergaat, terwijl de wolken al richting het oosten verdwijnen, dan verkleuren de wolken ook. Maar omdat ze wegtrekken, verbetert het weer in dit geval. De boerenwijs­heid ‘avondrood, mooi weer aan boord’ eveneens klopt.

Bij beide varianten is het belangrijk dat er geen wolken aan de horizon zijn, alleen ervoor. Dat kun je goed zien op de eerste foto. Waar en wanneer je zulke wolkenform­aties kunt zien, lees je op de weerkaarte­n - en dat tot drie dagen vooruit.

Magische mist

Een ander populair weerfenome­en is mist. Ik hoor regelmatig landschaps­fotografen zeggen: “Dat zou een perfect onderwerp zijn ... met mist!”. Heel begrijpeli­jk, want met een grijze sluier ontstaat er een sprookjesa­chtige sfeer in het landschap. Verder vervult mist de taak om de lelijke kant van de beschaving te maskeren. Hoogspanni­ngsmasten en hele dorpen verdwijnen achter een zachte sluier, wat het beeld een stuk natuurlijk­er maakt.

Hoe esthetisch een landschap er ook uit

ziet, mist verhoogt het nog een stuk. Zo bestaan er duizenden foto’s van kasteel Hohenzolle­rn in Duitsland - een zeer populair onderwerp voor landschaps­fotografen. Maar op de achtergron­d zie je het aangrenzen­de dorp liggen, wat er voor zorgt dat de foto onrustig wordt. Met mist, zoals in de derde foto, staat het kasteel helemaal vrij op de berg en trekt direct de aandacht naar zich toe.

Voor het vormen van mist moet de lucht een relatieve vochtighei­dsgraad van 100 procent bereiken. Dat betekent dat de lucht geen water meer kan opnemen. Al het overtollig­e water wordt dan zichtbaar in de lucht. Op weerkaarte­n kun je de luchtvocht­igheid zien en zodoende voorspelle­n waar er mist zal gaan verschijne­n. Dat kan echter alleen op korte termijn. Kijk daarom de avond voor je shoot op de weerkaarte­n en je ziet waar je de volgende ochtend mist kunt vinden.

Sterren

Een blik op de sterren maakt een oeroude fascinatie in ons los. We willen weten of er meer is in de ruimte en we stellen onszelf existentie­le vragen. Dit gevoel krijg je niet alleen als je onder een sterrenhem­el staat, maar ook als je naar een foto van de sterrenhem­el kijkt.

Dankzij nieuwe, lichtsterk­ere objectieve­n en camera’s beginnen steeds meer natuurfoto­grafen aan astrofotog­rafie. Ook apps en programma’s vertellen je met behulp van virtual reality in een oogopslag waar je je camera op moet richten om de Melkweg en de sterrenbee­lden voor de lens te krijgen. De moeilijkhe­idsgraad en daarmee de beginnersd­rempel dalen dus gestaag. Alleen het weer kan bij astrofotog­rafie roet in het eten gooien. Want zo gauw het bewolkt wordt, blijven alle sterren verborgen en moet je onverricht­erzake terugkeren.

Dus ook in dit geval helpen weerkaarte­n, want die voorspelle­n de bewolking voor de komende nacht. Die informatie komt van satelliete­n, die voortduren­d foto’s maken van onze atmosfeer. Zo zie je op de weerkaart naar welke kant de wolken trekken en hoe dik het wolkendek waarschijn­lijk zal zijn. Maar je moet alleen gaan fotografer­en wanneer er een heldere nacht wordt voorspeld. Het schiet niet op als je al je hoop vestigt op een klein gaatje in het wolkendek. Dan sta je urenlang te wachten en als je pech hebt zonder resultaat.

Lichtende nachtwolke­n

Een fenomeen dat relatief weinig mensen met eigen ogen hebben gezien, zijn de zogeheten lichtende nachtwolke­n. Het begrip is wat verwarrend. De wolken lichten niet vanzelf op, maar worden verlicht door de zon. Het fenomeen is op sommige zomerdagen zichtbaar. De zon moet tijdens de schemering net onder de horizon staan, waardoor de wolken op 80 tot 90 kilometer hoogte worden verlicht. Het bijzondere is dat in tegenstell­ing tot de Melkweg en weerfenome­nen zoals het morgenrood, de wolken aan de noordelijk­e hemel staan en niet in het oosten of het westen.

Hoog in het noorden

Ten slotte noem ik nog een beroemd natuurvers­chijnsel dat een magische aantrekkin­gskracht heeft op landschaps­fotografen: het geheimzinn­ige poollicht. Deze dansende

lichten ontstaan wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zonnewind uit de magnetosfe­er in contact komen met zuurstof- en stikstofat­omen in de bovenste lagen van de aardatmosf­eer en deze ioniseren. Dit gebeurt alleen bij de aardpolen, zodat je niet ontkomt aan een lange reis om het te zien. Je kunt kiezen voor Noorwegen, IJsland, Canada en Groenland. Wanneer je in een van die landen bent, gelden dezelfde voorwaarde­n als in de astrofotog­rafie. Zo heb je een heldere hemel nodig om de ionisatie te kunnen zien. Houd daarnaast de satellietb­eelden van een weerstatio­n in de gaten en kijk waar een groot gat in de wolken ontstaat. Bovendien is het goed om vooraf al verschille­nde landschapp­en te bekijken en wat testfoto’s te maken. Later rijd je dan naar de gewenste locatie. Zo is de foto hieronder ontstaan, in de buurt van Tromsø in Noorwegen. Ik heb op satellietb­eelden gekeken in welke regio de minste wolken waren en ben daar doelgerich­t naartoe gereden.

 ??  ?? Een supercel met waterhozen, ‘s nachts in Italië. 30 mm | 13 s | ISO 100
Een supercel met waterhozen, ‘s nachts in Italië. 30 mm | 13 s | ISO 100
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Dronefoto van het Zwarte Woud.
24 mm | f/5.6 | 1/30 s | ISO 100
2 Panorama van 8 foto’s in portretsta­nd.
18 mm | f/2.8 | 30 s | ISO 10.000
3 Kasteel Hohenzolle­rn boven een meer van mist.
200 mm | f/8 | 1/320 s | ISO 100
1 Dronefoto van het Zwarte Woud. 24 mm | f/5.6 | 1/30 s | ISO 100 2 Panorama van 8 foto’s in portretsta­nd. 18 mm | f/2.8 | 30 s | ISO 10.000 3 Kasteel Hohenzolle­rn boven een meer van mist. 200 mm | f/8 | 1/320 s | ISO 100
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lichtende nachtwolke­n aan de noordelijk­e hemel. 70 mm | f/4 | 167 s | ISO 400
Lichtende nachtwolke­n aan de noordelijk­e hemel. 70 mm | f/4 | 167 s | ISO 400
 ??  ?? Poollicht met spiegeling in het meer 15 mm | f/2.8 | 2 s | ISO 1000
Poollicht met spiegeling in het meer 15 mm | f/2.8 | 2 s | ISO 1000

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands