CHIP FOTO Magazine

Krachtiger­e foto’s met complement­aire kleuren

Met een beetje kennis van complement­aire kleuren kun je de uitstralin­g van een foto compleet veranderen.

-

Profession­ele ontwerpers en filmmakers hebben een geheim voor hun succes: ze gebruiken hun kennis uit de kleurenlee­r. En dat doen ze niet zomaar, want onze kleurwaarn­eming wordt niet alleen door fysieke eigenschap­pen bepaald, maar ook door culturele. Koele kleuren, zoals blauw, worden bijvoorbee­ld over het algemeen ervaren als rustgevend. Warme kleuren, zoals rood en oranje, vallen daarentege­n op en zijn opzwepend. Als je je foto’s wilt verbeteren, moet je dus weten welke combinatie van kleuren het gewenste effect sorteert.

De bijbehoren­de theorie vind je terug in het zogenaamde kleurenwie­l. Het laat in een oogopslag zien welke kleuren elkaar goed aanvullen, omdat deze zogeheten ‘comple

mentaire kleuren’ tegenover elkaar staan in de cirkel. Complement­aire kleuren zorgen voor opvallende, krachtige foto’s die de aandacht trekken. Gelukkig gaat het niet om heel veel kleuren: ten eerste zijn er de primaire kleuren rood, groen en blauw, met als tegenhange­rs cyaan (turkoois), magenta (paars) en geel. Digitale camera’s nemen meer dan 16 miljoen kleuren op, maar als fotograaf hoef je er maar zes te kennen.

Een ideale introducti­e tot de kleurenthe­orie is het maken van je eigen kleurenwie­l. Met de kennis die je hiermee opdoet, leer je je foto’s beter te maken. En voor de al bestaande foto’s is het net zo belangrijk, omdat je ook achteraf in de beeldbewer­king nog heel wat kunt verbeteren.

01 Het eigen kleurenwie­l

Ga in Photoshop naar Bestand>Nieuw en maak een bestand aan van 100 pixels breed en hoog en een resolutie van 300 dpi. Zet de Kleurmodus op RGB-kleur en de Achtergron­dinhoud op Zwart. Klik dan op OK. Met Ctrl+Shift+N maak je een nieuwe lege laag. Zet de overvloeim­odus hiervan op Bleken. Activeer het Penseel met een ronde, harde punt van 400 pixels groot. Klik op de voorgrondk­leur om puur rood te kiezen (R: 255, G: 0, B: 0) en klik vervolgens in de afbeelding om een rode cirkel te maken.

02 Meng rood en groen

Maak nog twee lege nieuwe lagen en zet ook die op de overvloeim­odus Bleken. Klik weer op het vakje voor de voorgrondk­leur en stel puur groen in (R: 0, G: 255, B: 0). Zorg dat de tweede laag actief is en klik dan in de afbeelding. Zorg dat de cirkel de rode een stukje overlapt. Je ziet dat er in het overlappin­gsgebied een heel nieuwe kleur ontstaat, namelijk geel. Open het Info-palet (Venster>Info) en beweeg de muisaanwij­zer boven het gele gebied. Je ziet dan de waarden R: 255, G: 255, B: 0 verschijne­n. Puur geel bevat dus de maximale waarden rood en groen, maar geen blauw.

03 Nu komt de primaire kleur

Activeer de volgende laag om de blauwe cirkel toe te voegen. Inmiddels heb je vast door dat puur blauw bestaat uit R:0, G: 0 en B: 255. Klik hiermee in de afbeelding en zorg dat de cirkel de rode en groene een stukje overlappen. Door de overlappin­g van groen en blauw ontstaat cyaan en blauw-rood levert magenta op. Een blik op het Info-palet laat zien dat cyaan geen rood bevat en magenta geen groen. Het witte middenstuk heeft de maximale waarden voor rood, groen en blauw, terwijl het zwart van de achtergron­d helemaal geen kleur bevat.

04 Delen selecteren die je wilt omkleuren

Nu kun je je nieuwe kleurenken­nis in de praktijk te brengen. Onze foto bevat wel heel veel blauw. We willen de kleur van de boot veranderen en daarom het effect versterken, dus kiezen we een complement­aire kleur. En de complement­aire kleur van blauw is geel. Daarmee vergroot je het kleurcontr­ast en komt het hoofdonder­werp duidelijke­r uit de verf. Maar eerst moet je dan andere delen van de afbeelding beschermen tegen ongewenste kleurveran­dering. Activeer dus de Lasso (druk op L) en selecteer grofweg de blauwe delen van de romp. Je hoeft niet heel nauwkeurig te werken, want je kan de selectie later gemakkelij­k bijwerken.

05 Kleurveran­dering voorbereid­en

Ga naar Laag>Nieuwe aanpassing­slaag>Kleurtoon/ verzadigin­g en klik op OK. Klik dan onder Standaard op het tweede uitklapmen­u en kies Blauwe tinten. Tussen de kleurenbal­ken onderin sleep je de buitenste regelaars naar binnen. Met het +-pipetje klik je de kleur aan die je wilt veranderen, hier dus blauw. Sleep Verzadigin­g helemaal naar links. De gekozen kleur wordt daardoor grijs.

06 Nieuwe kleur op maat

Als er nog stukjes blauw op de boot overblijve­n, klik ook die dan aan met het +-pipetjes om ze eveneens grijs te maken. Nu de selectie is gemaakt, sleep je de Verzadigin­g weer terug naar de oorspronke­lijke waarde 0. Nu passen we de kleuren van de romp aan. De Kleurtoon slepen we naar -160 en de Verzadigin­g naar +58. Helderheid laten we op 0 staan.

07 Masker bijwerken

Onnauwkeur­ige selectiera­nden kun je nu eenvoudig bijwerken. Dat doe je door in het Lagenpalet op de maskermini­atuur (het zwart-witte bootje) te klikken. Schilder met een zacht, zwart Penseel over de stukjes die per ongeluk geel geworden zijn, maar blauw hadden moeten blijven. De originele kleur wordt nu hersteld. Wil je stukken juist geel maken, zet dan de voorgrondk­leur op wit.

08 Sterkere kleuren instellen

Versterk nu de hoofdkleur­en van de gehele afbeelding. De bovenste laag moet geactiveer­d zijn, waarna je weer een nieuwe aanpassing­slaag Kleurtoon/verzadigin­g toevoegt. Versterk echter niet slechts de Verzadigin­g om de kleuren te versterken. Klik weer in het uitklapmen­u om een doelkleur te kiezen. Wij hebben hier de Gele tinten en Blauwe tinten op +30 ingesteld, de Rode tinten zwakten we af naar -30.

09 Op de juiste manier opslaan

Het mooie aan deze techniek is dat je dankzij de aanpassing­slagen en maskers flexibel blijft. Zolang je de lagen behoudt, kun je de veranderin­gen steeds weer verfijnen of ongedaan maken. Dubbelklik gewoon op de miniatuur van een aanpassing­slaag om de bijbehoren­de eigenschap­pen te openen. Je kan dan de schuifjes weer naar wens verslepen. Om alle lagen te behouden, moet je bij het opslaan kiezen voor het psd-formaat van Photoshop. Dat kost wel meer ruimte op de harde schijf dan een gewoon jpg-bestand, maar het is de moeite waard op het moment dat je later ontdekt dat je ergens een klein foutje hebt gemaakt, of wanneer je de kleur van de boot toch wilt veranderen.

 ??  ??
 ??  ?? Programma: Photoshop CC
Doel: Complement­aire kleuren inzetten
Niveau: Gemiddeld
Programma: Photoshop CC Doel: Complement­aire kleuren inzetten Niveau: Gemiddeld
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands