CHIP FOTO Magazine

p.32 Zo maak je creatieve groepsfoto’s

“Even naast elkaar gaan staan en lachen naar het vogeltje”, is echt niet meer van deze tijd. Er zijn veel betere manieren om een groep mensen te fotografer­en.

-

Iedereen heeft wel eens een groepsfoto gemaakt of stond zelf op de foto. Vaak worden groepsfoto’s geschoten ter herinnerin­g aan een bijzondere gebeurteni­s. Ouders maken deze foto’s vaak tijdens een kinderpart­ijtje, toeristen op hun stedentrip en een groep vrienden gedurende een avondje gamen en chillen. Vaak worden de foto’s gebruikt om te laten zien dat je er was of als leuke herinnerin­g voor later. Maar vaak kun je veel meer informatie uit zo’n foto halen. Zo is bijvoorbee­ld te zien wat voor relatie de personen op

de foto met elkaar hebben. Dit zorgt ervoor dat groepsfoto’s eigenlijk een van de meest intieme vormen van fotografie zijn.

Afstand tussen de personen

Hoe dichter de personen bij elkaar op de foto staan, hoe intiemer het beeld. Een voorbeeld: bij een groepsuitj­e zal er ter afsluiting meestal een groepsfoto gemaakt worden. Zelfs wanneer iedereen zich prima heeft vermaakt, zullen de groepslede­n tijdens het maken van de foto niet te dicht op elkaar gaan staan. Lichamelij­k contact is er dan vaak ook niet.

Dit is wel het geval bij een familiefot­o of een romantisch shot van een verliefd stelletje.

Het is belangrijk om dit soort zaken als fotograaf in je achterhoof­d te houden. Door personen vlak bij elkaar te zetten creëer je een soort innigheid, maar dat kan soms ook tot vervelende, ongemakkel­ijke of ongewenste situaties leiden. Je moet er dus voor zorgen dat iedereen in je foto er ontspannen bij staat, want uiteindeli­jk krijg je hierdoor een veel mooiere foto.

Creatieve groepsfoto’s

Groepsfoto’s worden maar al te vaak eventjes tussendoor geschoten. Maar een slimme en creatieve fotograaf kan ook in een korte tijd meerdere leuke foto’s maken. Je kunt bijvoorbee­ld variëren met het aantal mensen dat op de foto staat of de volgorde van de personen wijzigen. Uiteraard kun je (net als bij elk ander soort portretfot­o) met het aanwezige licht spelen. Op het gebied van kleding heb je ook verschille­nde mogelijkhe­den. Moet iedereen in de groep een blauwe broek en een wit shirt aan? Of ga je liever voor een bonte verzamelin­g met knallende kleuren? Ook hiervoor geldt: niets moet, alles kan.

De opstelling

De grootste uitdaging is waarschijn­lijk de opstelling van de personen in je foto. Elk individu moet duidelijk en herkenbaar te zien zijn. Vermijd zoveel mogelijk de ‘klassieke’ groepsopst­elling waarin iedereen in een rechte lijn naast elkaar staat. Probeer om diepte in je shot te krijgen, want dat maakt je foto een stuk interessan­ter. Gebruik bijvoorbee­ld een trap en plaats de groepslede­n op de treden. Je kunt ze hierbij laten zitten of staan, afhankelij­k van de situatie. Daarnaast is het belangrijk om de groep duidelijke aanwijzing­en te geven. Hoe meer mensen er in de groepsfoto moeten, des te belangrijk­er worden de instructie­s. Jij bent immers de dirigent die de leden van jouw orkest moet instrueren.

Meer inspiratie

Je kunt ook sommige technieken voor portretfot­ografie toepassen op het maken van groepsfoto’s. Je kunt bijvoorbee­ld een soortgelij­k perspectie­f gebruiken of hetzelfde soort licht. Check de volgende twee pagina’s maar eens voor nog meer portretfot­ografietip­s die je misschien als inspiratie kunt gebruiken. Daarnaast is het gebruik van symmetrie nooit mis. Probeer bijvoorbee­ld eens om de personen zo op te stellen dat hun hoofden een soort driehoek vormen. Bekijk eens de foto’s van verschille­nde muziekgroe­pen. Hier kun je vaak leuke en interessan­te ideeën uit halen.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Herkenbaar
Ook al staan alle bandleden dicht op elkaar, je kunt alle gezichten goed herkennen.
2 Schuin en simpel
Al met een eenvoudige schuine opstelling maak je de foto een stuk interessan­ter. Let wel goed op de scherptedi­epte.
3 Documentat­ie
Ook bij vrije en willekeuri­ge shots moeten de personen mooi verdeeld zijn.
4 Silhouette­n
De personen hoeven niet altijd helemaal herkenbaar in beeld. Ook een mooi silhouette­nspel kan prima.
5 Verdeling
Trappen kunnen je helpen om de personen mooi te verdelen, zonder dat het er uiteindeli­jk te geposeerd uit ziet.
6 Kikvorsper­spectief
Het kikvorsper­spectief en de plaatsing van de hoofden maakt deze foto interessan­t.
1 Herkenbaar Ook al staan alle bandleden dicht op elkaar, je kunt alle gezichten goed herkennen. 2 Schuin en simpel Al met een eenvoudige schuine opstelling maak je de foto een stuk interessan­ter. Let wel goed op de scherptedi­epte. 3 Documentat­ie Ook bij vrije en willekeuri­ge shots moeten de personen mooi verdeeld zijn. 4 Silhouette­n De personen hoeven niet altijd helemaal herkenbaar in beeld. Ook een mooi silhouette­nspel kan prima. 5 Verdeling Trappen kunnen je helpen om de personen mooi te verdelen, zonder dat het er uiteindeli­jk te geposeerd uit ziet. 6 Kikvorsper­spectief Het kikvorsper­spectief en de plaatsing van de hoofden maakt deze foto interessan­t.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands