CHIP FOTO Magazine

p.44 Fun met filters

Van flauw naar wauw! Breng je landschaps­foto’s met speciale filters naar een nieuw niveau.

-

Photoshop heeft veel dingen overbodig gemaakt. Dat geldt bijvoorbee­ld voor allerlei objectieff­ilters: vroeger had elke profession­ele fotograaf meerdere filters bij zich, bijvoorbee­ld voor kleurcorre­ctie, of om kleurzweme­n te voorkomen. Hield je van zwart-witfotogra­fie, dan had je ook nog een rood-, geel- en oranjefilt­er in de tas zitten. Die gebruikte je om de lucht donkerder te maken, of – mocht dat nodig zijn – de huid van je model gelijkmati­ger. Dat alles is in de digitale fotografie niet meer nodig, want door Photoshopf­uncties waarmee je bijvoorbee­ld

de witbalans kunt aanpassen of je foto omzetten naar zwart-wit, kun je de kleuren en helderheid veel nauwkeurig­er afstemmen dan je vroeger met filters kon. Ook sterfilter­s voor het creëren van ster-effecten worden tegenwoord­ig nog maar zelden gebruikt. Toch zijn er nog een aantal filters die je als landschaps­fotograaf echt niet kunt missen en die je niet kunt nabootsen in de beeldbewer­king.

Anti-reflectief­ilters

Een van de meest gebruikte filters is het polarisati­efilter. Dat filtert licht van een bepaalde polarisati­erichting en zorgt ervoor dat storende reflecties op wateropper­vlakken of natte stenen verdwijnen. Ook spiegeling­en op glas kun je zo vermindere­n. De kleuren worden meer verzadigd en de foto als geheel sprankelen­der en daardoor profession­eler.

In de digitale fotografie worden circulaire polarisati­efilters gebruikt – de lineaire modellen die eveneens jarenlang gebruikeli­jk waren, veroorzake­n fouten in de lichtmetin­g van moderne camera’s. Het gebruik van polarisati­efilters vereist wat ervaring en

fingerspit­zengefühl, want het effect ontstaat pas wanneer de polarisati­elaag van het filter haaks op die van het licht staat. Dus wanneer je geen objectief met Internal Focusing (IF) hebt, is het belangrijk om eerst scherp te stellen op het onderwerp. Vervolgens draai je voorzichti­g aan het beweegbare voorste element van je circulaire polarisati­efilter, tot de spiegeling­en zijn verdwenen.

Licht absorberen

Verder is een ND-filter (‘Neutral Density’, ook wel grijsfilte­r) onmisbaar voor een landschaps­fotograaf. Zo’n filter bestaat uit een gekleurde glazen laag die licht absorbeert en zo ervoor zorgt dat je met langere belichting­stijden kunt werken. Daarmee kun je populaire effecten realiseren: stromend water of de branding van de zee worden spiegelgla­d en lijken van binnenuit te schijnen, wolken worden decoratiev­e wattenstre­pen aan de hemel en bij nachtfoto’s trekken autolampen lichtspore­n over de straten.

ND-filters zijn verkrijgba­ar als voorzetfil­ters (zie boven) en als schroeffil­ters. Een licht filter met 0,9 ND laat precies 12,5 procent van het licht passeren. Daardoor wordt de belichting met een factor acht verlengd, wat bij foto’s in de avonduren meestal voldoende is. Fotografee­r je daarentege­n in de felle zon, dan is een sterker filter aan te raden. Bij 2,7 ND valt er bijvoorbee­ld maar 0,2 procent van het licht op de sensor, wat de sluitertij­d met een factor 512 verlengt. Wanneer je ook nog een gemiddeld filter aanschaft, kun je de drie filters combineren en ben je klaar voor elke lichtsitua­tie.

Ook wanneer er op een grijsfilte­r 100% kleurneutr­aal staat, is bij de donkere

varianten een lichte kleurversc­huiving in het rood niet te voorkomen. Gelukkig kun je dat achteraf met de witbalans prima corrigeren. Verder zijn er nog zogeheten vario-filters te koop. Die bestaan uit twee schijven sterk gepolarise­erd glas. Wanneer je die tegelijk gebruikt, wordt de absorberen­de werking van het filter versterkt. Erg handig, alleen kunnen vooral bij korte brandpunts­afstanden strepen en donkere vlekken ontstaan.

Lucht donker maken

Het grijsverlo­opfilter, een variant van het ND-filter, lost een ander probleem op: wanneer het donkere gedeelte van het filter de hemel bedekt en het heldere gedeelte het landschap, kun je onderwerpe­n met een te hoog dynamisch bereik in evenwicht brengen. Details in de wolken worden weer zichtbaar, het blauw van de hemel wordt intenser en ook het landschap oogt helderder en gedetaille­erder. Voor landschapp­en met een rechte horizon (bijvoorbee­ld aan zee) is het aan te raden een filter met relatief hard verloop te gebruiken. Een filter met een zacht verloop kun je beter gebruiken bij onregelmat­ige topografie.

Prijzen

Veel filters zijn niet erg duur, maar er zijn er ook die over de 100 euro gaan – veel geld voor een stukje glas! Maar als je waarde hecht aan een goede afbeelding­skwaliteit, moet je het kopen van een filter niet nalaten. Let bij de aanschaf op de coating van het glas om kleurfoute­n te minimalise­ren. Let ook op de vatting – die moet perfect passen en makkelijk op het objectief te schroeven zijn.

“Bij een rechte horizon is het aan te raden een filter met een relatief hard

verloop te gebruiken.”

 ??  ?? Met een ND-filter kun je de sluitertij­d van 1/20 sec (KB) verhogen naar 61 sec. De waterval verandert dan in een zachte waas.
Met een ND-filter kun je de sluitertij­d van 1/20 sec (KB) verhogen naar 61 sec. De waterval verandert dan in een zachte waas.
 ??  ?? In Live View-modus kun je het effect van het filter al beoordelen voordat je de foto neemt.
In Live View-modus kun je het effect van het filter al beoordelen voordat je de foto neemt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands