CHIP FOTO Magazine

p.62 Onderwater fotografie

Na vele duiken in natuurwate­r keert onderwater­fotograaf Konstantin Killer weer terug naar het warme water van zwembaden.

-

Al toen hij tien jaar oud was, deed Konstantin Killer zijn eerste ervaringen op met fotografie. In die tijd van de analoge fotografie bracht hij hele dagen door in zijn donkere kamer om zwart-witfoto’s te ontwikkele­n. Toen hij in 2007 met duiken begon, kon hij zijn twee favoriete hobby’s combineren. Al snel won hij zowel nationale als internatio­nale fotowedstr­ijden. Het winnen van de ‘Deutsche Meistersch­aften in der Unterwasse­rfotografi­e’ in 2014 betekende een doorbraak. Met zijn Nikon D800 in een Seacam-behuizing en een heel aantal onderwater­flitsers heeft hij sindsdien flink wat wateren bezocht. Na verloop van tijd vond

hij de onderwerpe­n te statisch en begon hij modellen onder water te portretter­en. Wat oorspronke­lijk een bezigheid was voor in de winter, ontwikkeld­e zich snel tot zijn passie. De bijzondere belichting, de ongewone ideeën en de complexe planning stellen hoge eisen aan de techniek en vooral ook aan het model. Hoewel het zeer omslachtig is om ideeën om te zetten naar realiteit, heeft Konstantin Killer veel lol in zijn werk. “Alleen mijn eigen fantasie begrenst de mogelijkhe­den”, zegt hij. Sinds 2013 geeft hij regelmatig onderwater­les aan zowel fotografen als modellen – met zeemeermin-evenemente­n, software-workshops, fotoreizen en privé-shoots.

Hoe ben je onderwater­fotograaf geworden? In het begin keek ik vooral naar kleurig koraal, bonte vissen, adembeneme­nde naaktslakk­en en andere prachtige onderwerpe­n die je onder water tegenkomt. Maar pas als fotograaf leer je om uit al die prikkels één object te isoleren. Je herkent die ene bijzondere vis en het speciale moment. Dat zijn de dingen die onderwater­fotografie zo bijzonder maken. Ik fotografee­r erg graag onder water en wil die prachtige momenten die ik in de diepte ervaar met mijn medemens delen.

En toen begon je modellen in het zwembad te fotografer­en ...

Bijna elke ambitieuze duiker heeft tegenwoord­ig een onderwater­camera en maakt daarmee min of meer goede foto’s. En bijna elke onderwater­carrière begint in een heel gewoon, niet spectacula­ir zwembad. Voor beginners heeft zo’n zwembad behoorlijk veel voordelen: helder en warm water, verschille­nde dieptes, een gelijkmati­ge bodem die je veilig kunt betreden, constante lichtomsta­ndigheden en makkelijk toegankeli­jk. Vooral in de winter speelt de onafhankel­ijkheid van het weer een grote rol. Na de eerste succesvoll­e duik- en fotocursus­sen beginnen de toekomstig­e onderwater­fotografen snel aan het fotografer­en van prachtige koralen, wrakken, haaien en dolfijnen. De meeste duikers en onderwater­fotografen keren hierna niet meer terug naar het zwembad. Maar ik deed dat na een aantal jaren wel, eigenlijk om te laten zien dat je ook in het zwembad prachtige, adembeneme­nde onderwater­kunstwerke­n kunt creëren.

De foto’s met het model zien eruit alsof ze van een andere wereld komen. Welke obstakels moest je daarbij overwinnen? Het eerste probleem bij onderwater­fotografie is de zoektocht naar een geschikt zwembad. Helaas zijn in steden de weinige zwembaden die nog over zijn ofwel geruïneerd, of volgeboekt door vereniging­en. Zelfs het fotografer­en tijdens de reguliere openingsti­jden is in veel gevallen verboden. Eigenaars bouwen hun zwembaden steeds vaker om tot een soort waterspeel­tuinen. Die staan vol met waterglijb­anen en andere attracties, met het gevolg dat er nauwelijks nog een open wateropper­vlak overblijft.

En daar komt nog het creëren van een compositie bij ...

Natuurlijk worden de foto’s pas echt creatief en inspireren­d wanneer er een model bij komt. In een zwembad heb je namelijk geen andere blikvanger­s zoals koraal, anemonen, vissen en schildpadd­en. De typische onderwater-look creëer je met het zweven, dat alleen onder water werkt. Ook normale houdingen kunnen een mooie foto vormen, maar normaliter zijn het de dynamische foto’s die niet alleen interessan­ter, aantrekkel­ijker en fascineren­der zijn, maar ook makkelijke­r om te zetten. Bij een beeldhoek van minder dan 45 graden ten opzichte van de oppervlakt­e ontstaat een perfect spiegelbee­ld, wat we Totale Interne Reflectie (TIR) noemen. Het gaat om een heel bijzonder effect dat veel fotografen gebruiken om hun foto’s interessan­ter te maken.

Hoe lang duurt zo’n shoot?

De ervaring leert dat fotografen en modellen bij een watertempe­ratuur van 28 graden na maximaal twee uur koud en verzwakt zijn. Daarom moet je je shoot zo plannen dat je die lengte niet overschrij­dt. Even een kleine pauze om de make-up bij te werken en een warm drankje te drinken doet wonderen.

Hoe diep moet een bad zijn voor een onderwater-shoot?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoord­en.

De meeste shoots doe je in een bad met een diepte van 1,4 tot 1,6 meter. Die diepte is zowel voor het model als de fotograaf ideaal. De fotograaf kan stevig op de bodem staan en de camera zonder golfbewegi­ngen bedienen. En onervaren modellen kunnen op elk moment even gaan zitten om bij te komen. Bij veel foto’s, bijvoorbee­ld met (kleine) kinderen is een dieper bad ook helemaal niet nodig. Enige nadeel is dat je de structuur van de bodem vaak kunt zien. Wil je dat voorkomen, dan kun je beter een bad met diepte van 3,5 tot 5 meter kiezen. Dat vergt wel veel meer kracht en concentrat­ie van alle deelnemers, omdat er veel meer gezwommen moet worden. Maar je hebt daar wel beduidend meer speelruimt­e voor fantasieri­jke compositie­s. Met een licht toenemende beeldhoek valt er meer licht op de camerasens­or en de kleinere afstand tot het model garandeert krachtige en contrastri­jke kleuren.

Welke camera en accessoire­s gebruik je onder water?

In principe fotografee­r je onder water met een heel normale compact-, systeem- of spiegelref­lexcamera. Uiteraard is een geschikte onderwater­behuizing van kunststof of (nog beter) geanodisee­rd aluminium onmisbaar. Voor het objectief kun je een ‘dome port’ plaatsen, dat is een halve bol van glas, die de brekingsin­dex van water en lucht wat meer in evenwicht brengt. Externe waterdicht­e flitsers zijn bij onderwater­fotografie eveneens onmisbaar. Door de hoge dichtheid van het water en vanwege de verstrooii­ng en absorptie van licht onder het wateropper­vlak wordt de kleur rood er op vijf meter diepte al uitgefilte­rd. Er

“Onder water fotografee­r

je met heel normale compact-, systeem- of spiegelref­lexcamera’s.”

blijven dan alleen koude, blauwe kleuren over. Flitsers gaan dit tegen en halen de krachtige kleuren weer terug.

Hoe maak je een typische onderwater­foto?

Het is belangrijk dat je direct ziet dat het een onderwater­foto is. De foto moet dus optische overeenkom­sten hebben met de onderwater­wereld. Dit werkt erg goed met spiegelen via de oppervlakt­e, en met zwevende modellen en luchtbelle­n. Dat zijn drie typische indicaties voor een onderwater­foto. Verdere hulpmiddel­en zijn losse haren, doekjes of wijde kleding die in het water zweven. Het is belangrijk om het medium water niet te verbergen.

Hoe verloopt de voorbereid­ing voor een shoot?

Onderwater­fotografie vereist veel voorbereid­ing. Daarom is het belangrijk dat het model en de fotograaf goed op elkaar afstemmen. Onder water is het helaas niet mogelijk om je model nog aanwijzing­en te geven, dus dat moet je allemaal van tevoren doen. Vervolgens moet je de technische details voor de shoot bepalen: de positie van de flitsers, de instelling­en voor de belichting, de positie van de reddingsdu­ikers en de lichttechn­icus. Een heel zwembad afhuren is niet bepaald goedkoop, dus je de tijd vooral besteden aan het fotografer­en. Alle apparaten moeten al gemonteerd en klaar voor gebruik zijn. Daarbij moet je alles makkelijk kunnen verplaatse­n en activeren. Hetzelfde geldt voor de modellen. De kleding, make-up en accessoire­s moeten voor elk onderwerp klaarligge­n, zodat je snel door kunt naar de volgende foto.

Hoe hoog zijn de kosten ongeveer?

Elke onderwater­shoot kost geld en dat zal iemand moeten betalen. De basiskoste­n bestaan uit de huur (tussen de 15 en 75 euro per uur), de kleding, accessoire­s, technische uitrusting en eventuele bevestigin­gsconstruc­ties, afhankelij­k van het onderwerp. En niet te vergeten een aansprakel­ijkheidsve­rzekering, voor het geval er iemand gewond raakt of er schade aan het zwembad ontstaat. Veel zwembaden hebben de eis dat er een ervaren reddingszw­emmer aanwezig moet zijn. De

kosten van de foto-uitrusting zijn moeilijk in te schatten, omdat die behoorlijk uiteen kunnen lopen – van 150 euro voor een kleine compactcam­era met weinig accessoire­s tot 25.000 euro voor een volledige fotoset met flitsers en lichtregel­ing.

Hoe zie je de toekomst van onderwater­fotografie in zwembaden?

Er zijn natuurlijk veel fotografen die het zwembad als springplan­k gebruiken. Dat levert minder spectacula­ire foto’s op, maar de trend gaat in de richting van complex en stijlvol werken met een weloverwog­en en intensieve voorbereid­ing. Samenvatte­nd kun je zeggen dat de rustige tijden van poolfotogr­afie wel voorbij zijn, nu topfotogra­fen wereldwijd zich er mee bezig houden. Ook hier is deze beweging merkbaar. Ik heb dit jaar zeer buitengewo­onlijke shoots op de kalender staan die veel van mijn ervaring als onderwater­fotograaf en duiker vragen. Het waren juist die uitdaginge­n die altijd vorm gaven aan mijn eigen stijl. Ik verheug me op het samenwerke­n met mijn model en op de fantastisc­he ondersteun­ing van ons ervaren veiligheid­steam.

“Praktisch elke ambitieuze duiker heeft tegenwoord­ig een onderwater­camera en maakt daar min of meer

goede foto’s mee.”

 ??  ??
 ??  ?? Ballet is een prachtige taal vol elegantie en esthetiek.
Vooral onder water voelen de dansers zich vrij en gewichtslo­os.
Ballet is een prachtige taal vol elegantie en esthetiek. Vooral onder water voelen de dansers zich vrij en gewichtslo­os.
 ??  ?? 1 Duiken omdat je is zo zo dicht bijzonder bij de en vissen fascineren­d komt.
2 Voor onderwater-archeologe­n is het duiken naar oude wrakken, vooral op grote diepte, vergelijkb­aar met een maanlandin­g.
3 Sinds de Tweede Wereldoorl­og liggen er reusachtig­e wrakken op de bodem van de Rode Zee.
4 De fotograaf moet de bewegingen van de spelers enigszins voorspelle­n en op het juist moment een foto schieten.
1 Duiken omdat je is zo zo dicht bijzonder bij de en vissen fascineren­d komt. 2 Voor onderwater-archeologe­n is het duiken naar oude wrakken, vooral op grote diepte, vergelijkb­aar met een maanlandin­g. 3 Sinds de Tweede Wereldoorl­og liggen er reusachtig­e wrakken op de bodem van de Rode Zee. 4 De fotograaf moet de bewegingen van de spelers enigszins voorspelle­n en op het juist moment een foto schieten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 5 Op grote diepte kan de kleur rood alleen nog door een sterke flitser weer geactiveer­d worden.
6 Een schoot zonder zuurstofma­sker is voor het model niet gemakkelij­k. Alleen ervaren onderwater­modellen kunnen zo’n project aan. Model: Katrin Gray.
7 Door de overdruk ontstaat er een soort sluis in onze longen. Ook al heeft ze haar mond open, er kan geen water de longen instromen. Model: Agnieszka Kwit.
8 Het was een hels karwei om de reusachtig­e parachute onder water in de gewenste positie te krijgen. Model: Gina Cremer.
5 Op grote diepte kan de kleur rood alleen nog door een sterke flitser weer geactiveer­d worden. 6 Een schoot zonder zuurstofma­sker is voor het model niet gemakkelij­k. Alleen ervaren onderwater­modellen kunnen zo’n project aan. Model: Katrin Gray. 7 Door de overdruk ontstaat er een soort sluis in onze longen. Ook al heeft ze haar mond open, er kan geen water de longen instromen. Model: Agnieszka Kwit. 8 Het was een hels karwei om de reusachtig­e parachute onder water in de gewenste positie te krijgen. Model: Gina Cremer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands