CHIP FOTO Magazine

Sigma 70-200mm f/2.8

De Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM (S) levert puike prestaties en is een stuk goedkoper dan zijn tegenhange­r, de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM.

-

Een 70-200mm f/2.8 is in de fullframe-klasse een van de belangrijk­ste telezooms. Hij verenigt een flexibele brandpunts­afstand voor portretten, sport-, dier- en architectu­urfoto’s met een continue lichtsterk­te van f/2.8.

Dat biedt meer dan genoeg speelruimt­e om onderwerpe­n tegen een onscherpe achtergron­d af te zetten, of om bij invallende duisternis nog iets langer uit de hand te kunnen fotografer­en.

Nadat Canon onlangs al een verbeterde versie III uitbracht van zijn 70-200 mm f/2.8L IS USM komt nu ook Sigma met een update van zijn concurrent.

Effectieve stabilisat­ie

Met een prijs van ongeveer 1400 euro is de Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM (S) een goede 700 euro goedkoper dan de nieuwe telezoom van Canon. De vraag is natuurlijk of dit prijsversc­hil ook in de kwaliteit is terug te zien. In de eerste plaats valt het op dat de Sigma zeer goed afgewerkt en volledig stof- en spatwaterd­icht is. Vergeleken met de Canon valt hij wat grover uit. De diameter van de Sigma is iets groter, waardoor ook de filtermaat wat groter is: die van de Canon is 77 mm en die van de Sigma 82 mm. Ook is de Sigma ongeveer 325 gram zwaarder – belangrijk om te weten wanneer je hem hele dagen moet meezeulen.

Als je je arm wilt ontlasten, kun je de Sigma op een monopod schroeven via de vaste statiefgon­del. De lens kan in de gondel heel gemakkelij­k tot 90 graden naar verticaal formaat worden gedraaid. Bovendien klikt hij voelbaar vast wanneer de 90 graden zijn bereikt. Als je foto’s met lange belichting­stijden wilt maken, moet je er wel aan denken dat je de beeldstabi­lisatie (OS) uitschakel­t. Daar dachten we pas aan toen we tijdens het blauwe uur al enkele foto’s hadden gemaakt van de Dom van Keulen (linksonder). Het resultaat: alle foto’s waarop de beeldstabi­lisatie nog ingeschake­ld stond waren zo wazig dat ze onbruikbaa­r waren. Maar toen we dit eenmaal doorhadden, waren de foto’s werkelijk haarscherp.

Afgezien van deze statiefpro­blemen werkt de optische beeldstabi­lisatie in de praktijk goed. Zelfs bij zwak licht en een brandpunts­afstand van 200 millimeter kun je vanuit de hand nog bij een halve seconde belichting­s

tijd scherpe foto’s maken. Pas bij een hele seconde was de koek op.

Voor de autofocus gebruikt Sigma een ultrasone elektromot­or (HSM), die dankzij een nieuw algoritme snel bewegende objecten moet kunnen detecteren. In het laboratori­um haalde de AF ook werkelijk snelle tijden. Bij goede lichtomsta­ndigheden stelde de lens binnen 0,19 tot 0,22 seconden scherp over het hele zoombereik. Bij matig licht was de autofocus echter regelmatig wat traag. In de MO-modus (Manual Override) kun je automatisc­h scherpstel­len en de focus indien nodig handmatig bijstellen. Daarnaast heeft de telezoom focusknopp­en om een eerder gekozen focusposit­ie te behouden, zelfs bij continue focus.

Hogere resolutie in het midden

Wat betreft de scherpte presteert Sigma’s standaard telezoom in het algemeen iets beter dan de Canon-tegenhange­r.

Dit komt vooral door de betere gemeten resolutie in het midden van de afbeelding bij een geopend diafragma. Bij de kortste brandpunts­afstand meten we in het lab in het midden van het beeld maar liefst 2734 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh). Zelfs bij de langste brandpunts­afstand blijven er in het midden nog steeds 2682 lp/bh over. De Canon-zoomlens haalt bij 70 mm slechts 2493 lp/bh en bij 200 mm 2376 lp/bh. Aan de randen van de foto is het een heel ander verhaal. De Sigma begint op 70 mm en een geopend diafragma nog met een goede

2369 lp/bh, maar die waarde daalt bij 200 mm naar slechts 1825 lp/bh. De Canon start op 70 mm met een matige 1979 lijnenpare­n, maar op 200 mm haalt hij maar liefst 2238 lp/bh.

Als je kijkt naar de kenmerkend­e lensfouten, valt op dat het Canon-origineel op onze meetcamera, de Canon- EOS 5DsR, gewoon beter wordt gecorrigee­rd. Zo vertoont de Sigma bij geopend diafragma over het gehele zoombereik een duidelijk zichtbare lichtafval van 1,3 tot 1,5 f-stops. De breedte van de chromatisc­he aberratie is daarentege­n met slechts 0,4 pixels zeer goed bij de kortste en gemiddelde brandpunts­afstand. Bij de langste brandpunts­afstand neemt de kleurrandb­reedte iets toe tot 0,6 pixels.

Wat de autofocus betreft heeft de AF van de Sigma met een hoger trefferaan­tal en minder afwijkinge­n een streepje voor.

Conclusie

Als je de testresult­aten van de Sigma

70-200 mm f/2.8 DG OS HSM (S) met die van de eveneens nieuwe Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM vergelijkt en daarbij ook het prijsversc­hil van 700 euro meeneemt, dan blijven er eigenlijk niet veel argumenten over om de duurdere Canon te kopen. De Sigma heeft een uitstekend­e resolutie, focust snel en trefzeker, is afgedicht tegen stof en spatwater, en beschikt over een erg effectieve beeldstabi­lisatie. Aantrekkel­ijke punten van de Canon zijn dat hij kleiner en zo’n 325 gram lichter is, en dat hij de vignetteri­ng beter corrigeert.

 ??  ?? Canon EOS 5D Mark III met Sigma 70-200 mm f/2.8 DG OS HSM (S) | 98 mm (KB) | f/5.6 | 1/800 s | ISO 100 In Frankfurt am Main staan heel wat wolkenkrab­bers, dus vroeg of laat moet je op zoek naar nieuwe perspectie­ven om te voorkomen dat al je foto’s op elkaar lijken. Deze plek leende zich goed voor het spelen met vormen en lijnen.
Canon EOS 5D Mark III met Sigma 70-200 mm f/2.8 DG OS HSM (S) | 98 mm (KB) | f/5.6 | 1/800 s | ISO 100 In Frankfurt am Main staan heel wat wolkenkrab­bers, dus vroeg of laat moet je op zoek naar nieuwe perspectie­ven om te voorkomen dat al je foto’s op elkaar lijken. Deze plek leende zich goed voor het spelen met vormen en lijnen.
 ??  ?? Canon EOS 5D Mark III | 110 mm (KB) | f/6.3 | 8 s | ISO 100 Bij lange belichting­stijden vanaf een statief, zoals hier in de schemering bij de Dom van Keulen, moet je de stabilisat­ie absoluut uitschakel­en om wazige resultaten te voorkomen.
Canon EOS 5D Mark III | 110 mm (KB) | f/6.3 | 8 s | ISO 100 Bij lange belichting­stijden vanaf een statief, zoals hier in de schemering bij de Dom van Keulen, moet je de stabilisat­ie absoluut uitschakel­en om wazige resultaten te voorkomen.
 ??  ??
 ??  ?? Canon EOS 5D Mark III |70 mm (KB) | f/2.8 | 1/4000 s | ISO 100 Zelfs bij scherpe randen met hoge contrasten levert de Sigma 70-200 mm f/2.8 maar weinig chromatisc­he aberratie op.
Canon EOS 5D Mark III |70 mm (KB) | f/2.8 | 1/4000 s | ISO 100 Zelfs bij scherpe randen met hoge contrasten levert de Sigma 70-200 mm f/2.8 maar weinig chromatisc­he aberratie op.
 ??  ??
 ??  ?? Aan de randen van de foto daalt de helderheid bij geopend diafragma f/2.8 met 1,3 tot 1,5 stops. In het telebereik valt de lichtafval meer op. Open diafragma, langst
brandpunts­afstand
Aan de randen van de foto daalt de helderheid bij geopend diafragma f/2.8 met 1,3 tot 1,5 stops. In het telebereik valt de lichtafval meer op. Open diafragma, langst brandpunts­afstand
 ??  ?? Open diafragma, kortste
brandpunts­afstand
Open diafragma, kortste brandpunts­afstand

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands