CHIP FOTO Magazine

The Stigma Project

-

Nog altijd heerst er een stigma rondom hiv. In Nederland leven er naar schatting meer dan 23 duizend mensen met het virus. De meesten

hiervan slikken medicatie waardoor ze het virus niet meer kunnen overdragen. Fotografe Marjolein Annegarn probeert het stigma te doorbreken en reist door heel Nederland met haar foto-expositie.

De expositie laat de portretten zien van achttien verschille­nde Nederlande­rs die hiv-positief zijn. Ze worden onherkenba­ar in beeld gebracht om ze zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status.

Het stigma rondom hiv is niet overal hetzelfde en is afhankelij­k van waar je woont en in welke sociale omgeving je leeft. In de grote steden is het vaak een minder groot probleem dan daarbuiten. Volgens Annegarn zijn veel mensen blijven hangen in het beeld van hiv uit de vorige eeuw. “Hierdoor blijft het stigma in stand. Wanneer je weet dat het virus niet overdraagb­aar is, wat is er dan nog om bang voor te zijn en waarom zou je iemand dan anders behandelen?”

Bijna tachtig procent van de mensen met hiv slikt medicatie. Hierdoor kunnen ze het virus niet meer overdragen. Ze hebben dezelfde levensverw­achting als iemand zonder hiv en kunnen gezonde kinderen krijgen.

De expositie is t/m 27 juni te zien in Enschede. Daarna zijn de foto’s te bezichtige­n in Nijmegen van 28 juni tot en met 11 juli. Vervolgens kun je de foto’s nog bekijken in Tilburg, Middelburg en Rotterdam.

 ??  ?? The Stigma Project
T/m 31 augustus
Enschede, Nijmegen, Tilburg, Middelburg, Rotterdam
garn.nl
The Stigma Project T/m 31 augustus Enschede, Nijmegen, Tilburg, Middelburg, Rotterdam garn.nl
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands