CHIP FOTO Magazine

Opnameafst­and verkorten

Dacht je dat macrofoto’s alleen lukken met speciale macrolenze­n? Dat klopt niet helemaal. Met tussenring­en vergroot je de beeldverho­uding van normale objectieve­n.

-

Tussenring­en kun je alleen gebruiken op camera’s met verwisselb­are lenzen. Zoals de naam al aangeeft, worden ze tussen de camera en het objectief geplaatst. Daarmee vergroot je de afstand tussen het objectief en de sensor. Het gevolg daarvan is dat de minimale afstand waarop je kunt scherpstel­len kleiner wordt. Je kunt een onderwerp dan dus dichter benaderen. Tussenring­en zijn los te koop of als set, zoals in dit voorbeeld met drie verschille­nde diktes. Deze kun je dan los of gecombinee­rd gebruiken. Hoeveel ringen nuttig zijn, hangt af van de brandpunts­afstand en de minimale afstand. Bij lange brandpunts­afstanden kun je alle drie de ringen samen gebruiken. Bij een afstand van 35 millimeter konden we alleen met de dunste ring nog scherpstel­len. Met elke andere ring zouden we tegen het onderwerp aanstoten.

Goede scherpte

Tussenring­en hebben van binnen geen optische elementen en daardoor nauwelijks invloed op de beeldkwali­teit. Dat zien we ook in onze praktijkte­st: zelfs bij het combineren van alle drie tussenring­en levert de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM een zeer goede scherpte. Omdat de Dörr-ringen zijn uitgerust met contactpun­ten, kun je bovendien belichting­sdata instellen. En ook de autofocus werkt, zij het erg langzaam. We raden daarom aan om handmatig met behulp van focus peaking en de loep scherp te stellen. Dörr levert tussenring­en voor verschille­nde vattingen.

 ??  ?? De Canon-set heeft één nadeel: de dunste ring heeft te veel speling, waardoor de Live View-overdracht het steeds weer liet afweten wanneer we alle drie de ringen combineerd­en.
De Canon-set heeft één nadeel: de dunste ring heeft te veel speling, waardoor de Live View-overdracht het steeds weer liet afweten wanneer we alle drie de ringen combineerd­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands