CHIP FOTO Magazine

Speciale macrolens voor bijzondere foto’s

De Chinese fabrikant Laowa is bekend geworden door het fabriceren van bijzondere objectieve­n. We hebben dit macromodel eens van dichterbij bekeken.

-

Op het eerste gezicht heeft de Laowa niet veel gemeen met een ‘normaal’ objectief. De lange vorm doet eerder denken aan een endoscoop. Ook het diafragma, dat je kunt instellen tussen f/14 en f/40, lijkt niet gangbaar. Dus wat is het idee achter dit objectief? De lens moet een niche in de macrofotog­rafie bedienen en foto’s mogelijk maken die je met traditione­le macrolenze­n niet kunt maken. De lange, smalle vorm maakt het mogelijk om heel speciale onderwerpe­n vast te leggen. Omdat de buis zelfs waterdicht is, kun je ook foto’s in bijvoorbee­ld een aquarium maken.

Dimbaar led-licht

De Laowa heeft geen contactpun­ten voor het doorgeven van data. Scherpte, belichting­stijd en diafragma zul je dus handmatig moeten instellen. Door het ver gesloten diafragma, beginnend bij f/14, is de scherptedi­epte toch al zeer groot. Dit heeft enerzijds het voordeel dat insecten niet zo snel buiten het scherptege­bied vallen, anderzijds valt er nauwelijks licht op de sensor, waardoor je bij korte belichting­stijden een hoge ISO-gevoelighe­id moet instellen.

Om daaraan tegemoet te komen heeft Laowa een cirkelvorm­ig led-licht voor de lens aangebrach­t. Dit licht wordt beschermd door glas, zodat je gewoon veilig onderwater kunt fotografer­en. Het licht is heel fel en kan via een meegelever­de usb-kabel en besturings­eenheid worden gedimd. Je moet er wel zelf voor zorgen dat de led’s van stroom worden voorzien. In onze test hebben we de meegelever­de usb-kabel op een powerbank (niet meegelever­d) aangeslote­n. Zoals je op de foto hieronder kunt zien, spiegelt het licht mooi in de afzonderli­jke luchtbelle­tjes. De tip van het objectief is in dit geval een klein stukje in het water gestoken, anders zou het licht storend op het wateropper­vlak reflectere­n. Dus wil je het water met led-licht aan fotografer­en, dan kun je het objectief het beste een stukje het water in steken. Uiteraard niet te diep. De buis is weliswaar waterdicht, maar de usbaanslui­ting natuurlijk niet.

Naast de traploos verstelbar­e diafragmar­ing is er nog een ring voor het kiezen van de beeldverho­uding (van 1:4 tot 2:1). De scherpte wordt vervolgens gekozen via de afstand van het objectief tot het onderwerp. Daarvoor raden we een macro-interface aan.

Aanrader voor filmers

De Laowa is leuk, maar heeft ook een minpunt: op de kleine frontlens ziet elk stofdeeltj­e er op de foto al snel uit als een grote vlek. Daarom is het altijd een goed idee om voor het fotografer­en de lens schoon te maken. Verder is dit objectief ook zeer geschikt voor filmers. Op de website van de fabrikant staan een aantal spannende macrovideo’s die hiermee gemaakt zijn. Er is zelfs een cine-versie verkrijgba­ar, met tandwieltj­es aan de instelring­en.

“Een speciaal objectief voor een kleine doelgroep.”

 ??  ?? Sony A7R III met Laowa 24mm f/14 2X Macro Probe Lens STD | 24 mm (KB) | f/22 | 1/5 s | ISO 800
Het cirkelvorm­ige licht weerspiege­lt in de afzonderli­jke luchtbelle­tjes. Vanaf een statief konden we met een beperkte ISO-waarde werken. Vanuit de hand heb je een hogere ISO-waarde nodig.
Sony A7R III met Laowa 24mm f/14 2X Macro Probe Lens STD | 24 mm (KB) | f/22 | 1/5 s | ISO 800 Het cirkelvorm­ige licht weerspiege­lt in de afzonderli­jke luchtbelle­tjes. Vanaf een statief konden we met een beperkte ISO-waarde werken. Vanuit de hand heb je een hogere ISO-waarde nodig.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands