CHIP FOTO Magazine

Meer dan een moment.

-

Portretter­en is in de ogen van Brendan de ultieme vorm van fotografie, een portret is een beschouwin­g van de ziel, de mens zien voor wie hij werkelijk is. Een waardig moment voor altijd vastgelegd — de magie van fotografie. Voor hem is de zoektocht naar dit beeld de dans met de duivel, een dans in tijd. En soms, heel soms mag hij leiden.

In zijn missie om dit ongrijpbar­e beeld vast te leggen zijn er vele momenten geweest die bijzonder voor hem zijn. Zo waren er portretten die alles behalve perfect zijn. Er waren portretten waar hij een hint van perfectie proefde. Uiteindeli­jk is er voor Brendan één beeld, één symbolisch moment dat voor hem het bijna perfecte portret is. Het laatste portret van Philomena Fleming, een portret van zijn moeder. Brendan ziet in dit ene beeld puurheid, hij ziet een zuiver beeld zonder complexite­it. Hij ziet een beeld dat hij begrijpt. Hij ziet zijn moeder en in haar ook zichzelf. Zijn moeder had Alzheimer een ziekte die haar ziel isoleerde, bekenden werden vreemdelin­gen. Ook het beeld van Brendan was in het laatste jaar vervaagd. Philomena had haar zoon al langer dan een jaar niet herkend, maar twee weken voor haar overlijden heeft Brendan een moment van herkenning en nostalgie vereeuwigd. In dit ene moment zag een zoon zijn moeder en een moeder haar zoon. Een moment in tijd waar Philomena haar zoon herkende, een moment waar zij alleen oog voor Brendan had.

Brendan heeft met deze foto het ultieme bereikt, hij heeft de ziel van zijn moeder nog één laatste keer geportrett­eerd. In dat moment was Philomena de moeder van haar zoon. Een bijna perfect portret met één imperfecti­e, haar kraag zat niet goed. Nu terugkijke­nd beseft Brendan een bijzonder detail — the devil’s in the details. In één van de laatste portretten die Brendan van zijn vader heeft gemaakt zit de kraag ook niet goed, alleen hier aan de andere zijde. Twee fragmenten in tijd die samen één beeld vormen, het beeld van Brendan en zijn afkomst.

De imperfecte versie van het perfecte portret.

Ontdek meer:

CameraNU.nl/verhalen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands