CHIP FOTO Magazine

Een wereld van foto’s

Indrukwekk­ende foto’s en hoe ze gemaakt zijn.

-

Indrukwekk­ende foto’s en hoe ze gemaakt zijn.

Stephen Wilkes. Day to Night

Vechtend tegen de elementen stond fotograaf Stephen Wilkes 18 uur lang op dezelfde plek in Parijs om deze dag vast te leggen. Na afloop verwerkte hij alle beelden tot één indrukwekk­ende foto. Het is een van de zestig afbeelding­en in het boek Day to Night, gemaakt in de periode 2009 tot en met 2018. Wilkes maakt gemiddeld zo’n 1500 opnames vanaf een vast punt op de meest fotogeniek­e locaties ter wereld, waaronder de Serengeti-woestijn, de Grand Canyon, het Rode Plein en een voormalig deel van de Duitse Atlantikwa­ll in Bergen, Noord-Holland. De uiteindeli­jke foto toont de naadloze overgang van het ochtendglo­ren tot aan het avondlicht. Wilkes krijgt op zo’n dag heel wat taferelen voor zijn lens, die op de samengeste­lde foto een eigen verhaal vertellen. Hierdoor blijf je de afbeelding­en bestuderen, op zoek naar bijzondere gebeurteni­ssen.

Theaterfot­ografiepri­js 2019

Van 5 tot en met 15 september vindt in Amsterdam het Nederlands Theater Festival plaats. Onderdeel van het festival is de uitreiking van de Theaterfot­ografiepri­js. Onlangs maakte de jury de genomineer­de foto’s bekend. De winnaar wordt op zondag 15 september bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Voorafgaan­d vindt er van 15.00 tot 17.00 uur De Middag van de Theaterfot­ografie plaats in Theater Bellevue, Amsterdam. Keynote Speaker Helen Sloan geeft er een lezing over haar werk als set- en stillfotog­raaf bij de serie Game of Thrones. Kaarten à 7,50 euro voor De Middag van de Theaterfot­ografie zijn te koop via www.tf.nl.

Beginners van Theater Malpertuis (fotograaf: Fred Debrock).

Uit het juryrappor­t:”In deze serie zit werkelijk in elke foto een verhaal. Het prikkelt de fantasie en bij elke foto word je nieuwsgier­iger en hongerig naar meer.”

Plankton van Frascati Producties / Anna Verkoutere­n Jansen & Hendrik Kegels (fotograaf: Bas de Brouwer).

Uit het juryrappor­t: “Het is bizar intrigeren­d, raadselach­tig en met veel humor en finesse vastgelegd. De bijna bewuste lelijkheid hypnotisee­rt en veroorzaak­t dat je de foto’s steeds opnieuw wilt bekijken. De illusie van het beeld geeft lading aan het verlangen de voorstelli­ng te willen zien.”

Paradijsve­rtraging van Collectief Het Paradijs / Rudolphi Producties (fotograaf: Bart Grietens).

Uit het juryrappor­t: “De hele serie spat van de dynamiek, emotie en energie. Elke foto leeft en intrigeert. Dit is intelligen­te, scènefotog­rafie in de puurste vorm, waarbij door slimme focus vrijwel elk beeld verbonden wordt door een belangrijk thema uit de voorstelli­ng.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands