CHIP FOTO Magazine

Smaakvolle foodfotogr­afie

Een snel en eenvoudig fotoprojec­t. Maak stijlvolle foto’s met natuurlijk licht en kruiden uit de keuken.

-

Of je nou een uitnodigin­g voor een etentje gaat maken, of je eigen kook-blog gaat schrijven, goede food-foto’s kun je ook thuis maken. Met een beetje aandacht en natuurlijk licht creëer je al snel heel stijlvolle foto’s.

Als je een rijk gevuld kruidenrek­je ter beschikkin­g hebt, dan heb je verder alleen nog maar een paar lepels en een geschikte achtergron­d nodig - in ons geval een leistenen plaat. Je kunt ook prima serveerpla­nken van hout of steen gebruiken. Het lichte hout vormt in ons geval een mooi contrast met de donkere plaat.

Voor een sfeervolle foto is de kleurkeuze

voor alle componente­n bepalend. Lichte, kleurige kruiden komen het beste uit op een donkere achtergron­d. Wil je donkere kruiden zoals zwarte peper gebruiken, dan kun je beter een lichte ondergrond kiezen. Ga ook creatief om met de structuren van de kruiden. Poeder ziet er anders uit dan korrels en samen vormen ze een mooie tegenstell­ing. Op een donkere achtergron­d komen roze Himalayazo­ut, chilipeper­s en gekleurde peperkorre­ls goed tot hun recht. Denk er wel aan dat kruiden zoals kerrie en paprikapoe­der lichtgekle­urde, onbehandel­de planken flink kunnen verkleuren. Maak de plank daarom van tevoren al schoon en ook elke keer wanneer je van kruiden wisselt. Afdrogen met een schone doek voorkomt dat er kleine stukjes achterblij­ven, die heel storend kunnen zijn.

Een lichte schaduw geeft je foto diepte en zorgt voor een ruimtelijk effect. Plaats je onderwerp daarvoor een stukje van het raam af. Een harde schaduw vermijd je door aan de schaduwkan­t een reflector te plaatsen. Dat kan al met een groot stuk wit papier.

De witbalans van je camera moet je vervolgens aanpassen aan de huidige lichtomsta­ndigheden. Fotografee­r in RAW, zodat je achteraf nog een en ander kunt aanpassen.

Uiteraard kun je zo’n project ook in je studio uitvoeren. Je hebt dan alleen een lichtbron nodig ter vervanging van het daglicht en een grote softbox voor diffuus licht en zachte schaduwen. In de studio heb je meer controle over het licht, omdat je niet afhankelij­k bent van de stand van de zon en van eventuele wolken.

“Met natuurlijk licht maak je aantrekkel­ijke food-foto’s.”

 ??  ?? Canon 750D met Canon EF 35mm f/2 IS USM | 56 mm (KB) | f/5.6 | 1/6 s | ISO 100
Canon 750D met Canon EF 35mm f/2 IS USM | 56 mm (KB) | f/5.6 | 1/6 s | ISO 100

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands