CHIP FOTO Magazine

5 uitdaginge­n om direct mee te beginnen

-

Planten 01 Tijd voor veranderin­g Van knop tot bloem in één foto

Iets dat normaal uren, dagen of zelfs weken duurt kun je in één foto laten zien. Je hebt vast wel eens op televisie of YouTube documentai­res bekeken waarin bloemen zich in enkele seconden openvouwde­n. Vaak kreeg je dan ook een tijdsverlo­op van een rups te zien die zich razendsnel in een vlinder transforme­erde. Dit kun je ook met je eigen foto’s doen. Je laat dan in één foto het verloop van een knop naar een geopende bloem zien.

Wanneer je het verloop van knop tot bloem (hier een narcis) wil laten zien, moet je ervoor zorgen dat je de plant altijd van dezelfde kant, plek en hoogte fotografee­rt. Zorg er verder voor dat de afmetingen en het omgevingsl­icht hetzelfde zijn. Daarnaast moet je aan het eind niet meer dan vijf foto’s overhouden, anders wordt het geheel onoverzich­telijk.

Plaats de bloem in een vaas met water en gebruik een effen achtergron­d. De effen achtergron­d maakt het samenvoege­n straks een stuk eenvoudige­r. De foto’s die je hierboven ziet hebben we in zo’n drie uurtjes gemaakt.

Wanneer je de foto’s hebt gemaakt, kun je aan de slag in Photoshop. Snijd de afbeelding­en naar wens bij en pas eventueel het contrast en de helderheid aan.

Architectu­ur 02 Een echte blikvanger

Waarom zou je de trap nemen als er ook een lift is? Natuurlijk is het nemen van de trap beter voor je gezondheid, maar ook vanuit een fotografis­ch standpunt zijn de treden een betere keuze. Vooral als deze trap in een gebouw uit de 19e of begin 20e eeuw te vinden is. Je hebt dan een grote kans dat de trap een prachtig motief heeft waar je een leuk shot uit kunt halen.

Vooral een wenteltrap is een goed onderwerp voor je eigen fotoprojec­t. Door de trap van boven of van onderen te fotografer­en, worden de ogen van de kijker automatisc­h naar het midden van de foto getrokken.

Het lijnenspel draagt daar aan bij. Hierdoor ontstaat er een indrukwekk­ende compositie met een mooie beeldopbou­w.

Met het juiste perspectie­f

03 Oneindige achtergron­d voor thuis Met een paar eenvoudige spullen maak je een eigen studio

Wanneer je wel eens (kleine) stillevens fotografee­rt herken je misschien het volgende probleem. Je onderwerp ziet er stralend uit, maar de achtergron­d leidt de aandacht af. Om dit probleem tegen te gaan gebruik je in de studio een oneindige achtergron­d. Je kunt dit echter eenvoudig zelf maken.

Alles wat je hiervoor nodig hebt is een groot stuk wit papier, wat plakband en een stevige ondergrond. Plak een kant van het papier tegen de muur en plak de andere kant vast aan een meubelstuk, zodat er een kromming ontstaat. Let erop dat er geen vouwen of kreukels in het papier komen. Je wilt immers een mooie, gladde en egale achtergron­d.

Reisfotogr­afie 04 De straten van Vietnam Ontdek vreemde culturen met straatfoto­grafie

Het is prachtig om door de straten van een onbekende, nieuwe stad te wandelen en jezelf onder te dompelen in het leven op straat. Bij deze vorm van fotografie (straatfoto­grafie) gaat het erom een verhaal te vertellen. Je moet de mensen en hun emoties authentiek vast proberen te leggen. Vooral vreemde culturen, zoals bijvoorbee­ld Vietnam, zijn interessan­t. Er gelden verder geen regels: alles kan en niets moet. Kun je echter wel wat ideeën gebruiken? Lees dan het artikel op pagina 32 in dit blad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands