CHIP FOTO Magazine

Surrealist­isch resultaat met Uitvloeien in Photoshop

Help de evolutie een handje en creëer eenvoudig nieuwe bloemen met het commando Uitvloeien in Photoshop.

-

Programma: Photoshop (alle versies)

Doel: De functie Uitvloeien gebruiken

Niveau: Beginner

Het commando Uitvloeien in Photoshop verandert gezichtske­nmerken en lichaamsvo­rmen. De functie rekt kleine gedeeltes in een foto uit, of drukt ze juist samen, en manipuleer­t verhouding­en alsof je aan het kleien bent. In dit geval hebben we de functie toegepast op een margriet, waarna de lieftallig­e witte bloem ineens volstrekt nieuwe, spits toelopende bloemblaad­jes heeft.

01

Veiligheid­slaag

Open de foto en maak eerst een kopie met Ctrl + J . Zodoende kun je rustig experiment­eren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je iets verkeerd doet. Vervolgens ga je de bloem selecteren.

02

Kopiëren

Nu moet je de bloem selecteren en kopiëren. In dit geval kun je het beste de tool Snelle selectie kiezen. Klik op de blaadjes totdat de hele bloem is geselectee­rd en druk op Ctrl + C.

03

Een extra laag

Maak eerst een nieuwe laag aan door op Shift + Ctrl + N te drukken. Klik rechtsonde­r in beeld op de oogjes voor Achtergron­d en voor Laag 1. Plak daarna de gekopieerd­e bloem met Ctrl + V in de nieuwe laag.

04

Uitvloeien

Klik nu boven in het scherm op Filter en kies voor Uitvloeien. In het nieuwe venster kies je de tool Vooruit verdraaien (linksboven), met Penseelgro­otte 150, Dichtheid 60 en Druk 100 (rechtsbove­n).

05

Punten maken

Maak de uiteindes van de bloemblaad­jes nu langer, zodat er punten ontstaan. Wanneer je tevreden bent klik je op OK. Klik vervolgens op het oogje voor Laag 1 om het resultaat te bekijken.

06

Realistisc­h maken

Sommige ‘nieuwe’ bloemblaad­jes zien er beter uit wanneer ze een beetje onscherp zijn. Voeg Laag 1 en Laag 2 samen door op Shift + Ctrl + E te drukken. Klik dan linksboven op Lasso.

07

Vervagen

Kies boven in beeld Doezelaar 40, en teken redelijk grof om de blaadjes heen die je wilt vervagen. Klik nu op Filter | Vervagen | Gaussiaans vervagen en kies een waarde die je realistisc­h vindt.

08

Structuur

Herhaal stap 2 en 3. Klik rechtsonde­r op het vierkantje Transparan­te pixels vergrendel­en. Kies links voor Kloonstemp­el en kopieer de structuur van de binnenste blaadjes naar de punten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands