CHIP FOTO Magazine

Stemmig zwart-wit met Lightroom

Met Lightroom Classic CC kun je foto’s voorzien van een geweldige zwart-wit look met je eigen instelling­en.

-

Lightroom Classic wordt regelmatig bijgewerkt naar een nieuwe versie. Er worden dan fouten in het programma opgelost en vaak worden er nieuwe functies geïntroduc­eerd. Soms verdwijnen er zelfs onderdelen, worden ze verplaatst of moet je de functie op een andere manier starten. Zo maak je vanaf versie 7.3 op een andere manier je zwart-witfoto’s. Je past een profiel toe in plaats van je foto’s aan te passen. Dat klinkt misschien lastig, maar je hoeft slechts op één knop te klikken. De bekende schuifknop­pen als Belichting komen daarna weer tevoorschi­jn en de rest van de aanpassing­en gebeuren onder de motorkap. In het hoofdscher­m kun je meteen een voorbeeld van het eindresult­aat zien en je kunt verschille­nde handige opties gebruiken.

01

Profielen vinden

Open de foto in Lightroom en klik op de knop Ontwikkele­n. Vervolgens zie je in het rechter kader, helemaal bovenaan de optie Standaard. Open dit menu en klik naast Profiel op Kleur. Kies in het menu voor Monochroom (of Adobe Monochroom). Dit is de standaardi­nstelling voor zwart-wit en de basis voor meer profielen.

02

Door profielen bladeren

Je krijgt meer opties door het profielenm­enu te openen. Dit doe je door in het uitvalmenu uit de vorige stap voor Bladeren... te kiezen of rechts naast Profiel op de knop met de vier kleine blokjes te klikken. Klik vervolgens in het kader op Zwart-wit om alleen Zwart-witprofiel­en te laten zien.

03

Makkelijk vergelijke­n

Klik onderaan in het kader rechts op Zwart-wit om alle profielen te bekijken. Wanneer je de muisaanwij­zer op een profiel plaatst krijg je het resultaat in het hoofdvenst­er te zien. Kies het gewenste profiel, in dit voorbeeld hebben we voor het profiel Zwart-wit 08 gekozen.

04

Zwart-wit versterken

Wanneer je een profiel hebt gekozen, kun je de Hoeveelhei­d aanpassen. Zo kun je het effect vermindere­n of versterken. In deze foto sleep je de schuifknop naar rechts om het effect te versterken, zo wordt de lucht nog dramatisch­er. Klik daarna op sluiten.

05

Precisiewe­rk

Nadat je het uitvalmenu hebt gesloten, open je in de lijst het uitvalmenu Kleurtintc­urve. Klik daarna op het kleine rondje, linksboven in het kadertje. In de foto klik je op een grijswaard­e, houd je de muisknop ingedrukt en pas je de grijswaard­e aan door de muis te verslepen.

06

Laatste loodjes

Sluit het Kleurtintc­urve-kader en open het Effecten-kader. Hier kun je de Korrel aanpassen. De Hoeveelhei­d die je moet gebruiken hangt van je zoomfactor af. Experiment­eer daarom met de instelling en pas ook de Grootte en de Ruwheid naar wens aan.

 ??  ?? Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops
Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands