CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix G90

Nieuwe sensor, sterke modi voor bewegend beeld en een verbeterde bediening: de Panasonic Lumix G90 lijkt op papier een serieuze concurrent van de profession­ele modellen uit de eigen stal. Maar maakt deze ‘video-systeemcam­era’ ook goede foto’s?

-

Met de Panasonic Lumix G90 lost de fabrikant zijn belofte in om in de toekomst het vermaarde Micro Four Thirds-formaat naast de fullframe-camera’s verder te blijven ontwikkele­n. We kunnen alvast verklappen dat de handzame dslm ons weet te bekoren. Hij weet de sterke kanten van het systeem vakkundig uit te buiten en het is meer dan slechts een upgrade van zijn voorganger – vooral wat betreft het opnemen van video’s.

De opvallends­te verbeterin­g ten opzichte van de Lumix G80 is de sensor: met 20 megapixels is de resolutie met maar liefst 25 procent toegenomen. Daarmee ligt hij nu op hetzelfde niveau als de high-end MFT-modellen van de fabrikant. Om scherpere foto’s te kunnen produceren heeft de Lumix G90 eveneens geen low-passfilter. Potentiële moiré-effecten die hiervan het gevolg kunnen zijn, hebben we tijdens de test niet waargenome­n.

Wat betreft de beeldkwali­teit zijn de verschille­n met de Lumix G80 echter niet zo groot, maar het is prettig dat de gemeten resolutie tot ISO 6400 hoog blijft en zelfs de Lumix G9 kan bijbenen. Bij de weergave van fijne details is het resultaat wat anders, want op dat gebied is het vlaggensch­ip van de fabrikant duidelijk superieur. De Lumix G90 zit tot ISO 6400 op het goede niveau van zijn voorganger, maar daarboven scoort hij helaas een tikje minder.

Nuttige stabilisat­ie

De G90 bevat ook een weer een Dual-IS Image Stabilizer: de beweegbaar gemonteerd­e sensor werkt rechtstree­ks samen met de optische stabilisat­ie van de Lumix G-lenzen. Dat levert in theorie een stabilisat­ie op van ongeveer vijf f-stops, en de camera bewijst dit ook in de praktijk. Samen met de uitstekend­e portretlen­s Lumix Nocticon 42,5 mm f/1.2 slagen we er telkens weer in om scherpe opnamen uit de hand te maken met een belichting­stijd van 1/5 seconde – indrukwekk­end!

In de praktijk is het natuurlijk zinvoller om deze functie in te zetten om de ISO-waarde bij weinig omgevingsl­icht zo laag mogelijk te houden. Dit kan in sommige situaties een aanzienlij­k verschil maken, want naast de eerder aangehaald­e zwakke punten van de sensor bij hogere ISO-waarden, is het dankzij de goede stabilisat­ie mogelijk om de sluitertij­den langer in te stellen en de ISO laag te houden. Zo kun je ruis dus goed voorkomen. Qua beeldruis laat de Lumix G90 twee gezichten zien: tot ISO 3200 zie je nauwelijks ruis en kan hij meekomen met de duurdere Lumix G9. Maar vanaf ISO 6400 neemt de ruis duidelijk zichtbaar toe. De verzachtin­g die de camera zelf op foto’s loslaat, strijkt de ruis vervolgens zonder pardon glad – inclusief alle details.

Eenvoudig scherpstel­len

Bij de autofocus laat Panasonic er echter geen gras over groeien. De contrast-AF is snel en betrouwbaa­r. En ook het volgen van mensen met de ogen-AF werkt perfect dankzij de DFD-technologi­e – een soort phase detection-AF. We geven bovendien een compliment voor de flexibilit­eit. Net als bij de high-endmodelle­n van de fabrikant zijn de aanpassing­smogelijkh­eden van de verschille­nde focusmodi van de Lumix G90 enorm. Van enkelpunts-AF tot vrij configuree­rbare lijn- of rechthoekp­atronen – de camera kan elke opnamesitu­atie aan. Het aanpassen van de focuspunte­n werkt intuïtief en snel: absoluut voorbeeldi­g!

Tot nu toe zou je bijna denken dat Panasonic met de Lumix G90 een goedkoper en tegelijker­tijd krachtig alternatie­f is voor het vlaggensch­ip Lumix G9. Maar bij de burstmodus wordt duidelijk waar de fabrikant het rode potlood heeft gehanteerd. Zonder verscherpi­ng achteraf schrijft de dslm nog een vlotte negen foto’s per seconde naar de geheugenka­art. Met verscherpi­ng is dat nog maar zes foto’s per seconde. Ondanks het feit dat de SD-kaartsleuf de snelle UHS-IIstandaar­d ondersteun­t, is de serielengt­e vrij laag als je schiet in raw. Dan kun je maximaal ongeveer 35 opnames achter elkaar maken. Als je alleen in jpeg fotografee­rt, vormen honderden foto’s in serie echter geen probleem voor de Lumix G90. In plaats van de zeer praktische 6K-fotomodi van de Lumix G9 en GH5, heeft de G90 alleen soortgelij­ke functie met 4K-resolutie. Jammer, omdat die laatste modus inmiddels in bijna alle camera’s van de fabrikant te vinden is. We hadden graag gezien dat de Lumix G90 zich op dat gebied had onderschei­den van de compact- en reiszoomca­mera’s uit de eigen stal.

Een functie die wel nieuw is, is LiveView Composite. Hiermee kun je de voortgang van een lange sluitertij­d in realtime op het scherm bekijken. Dat is een geweldig hulpmiddel voor bijvoorbee­ld astrofotog­rafen om heel eenvoudig de juiste belichting­stijd te kiezen.

Gezonde geest in een gezonde body

De body, beschermd tegen stof en spatwater, is slechts een heel klein beetje groter dan zijn voorganger. Maar hoewel de Lumix G90 zowel in de breedte als in de diepte en hoogte enkele millimeter­s is gegroeid, verandert er aan de prettige ergonomie feitelijk niets. Zelfs voor grotere handen biedt de camera voldoende grip en alle knoppen en wieltjes zijn zeer gemakkelij­k te bereiken. Hetzelfde geldt voor de bediening via het menu, dat een overzichte­lijke structuur heeft en gelukkig volledig met aanrakinge­n bediend kan worden.

Zowel de elektronis­che zoeker met een

resolutie van 2.360.000 pixels als het 3-inch touchscree­n met ongeveer een miljoen pixels maken gebruik van de OLED-technologi­e. Beide displays geven het beeld scherp en zonder vertraging weer. Dankzij de zijwaartse ophanging kun je het display alle kanten op draaien. Selfies maken of boven je hoofd fotografer­en is daarmee geen enkel probleem.

De accuduur is in vergelijki­ng met de voorganger verbeterd, ondanks dat de batterij nog steeds dezelfde is. Tijdens metingen in het testlab hield de Lumix G90 het ongeveer 500 foto’s lang vol op een acculading – dat is een goede tot zeer goede prestatie in vergelijki­ng met veel andere systeemcam­era’s. Als je de opklapflit­ser voor elke foto gebruikt, halveert de accuduur.

Paradepaar­dje voor video

Last but not least is de Lumix G90 wederom een highlight voor de liefhebber­s van video: UHD-video’s met maximaal 30 frames per seconde en full HD-opnamen met maximaal 60 fps worden naar de geheugenka­art geschreven zonder de tijdslimie­t die je vaak

in deze cameraklas­se ziet. Wat vooral handig is, is dat je de Lumix G90 ook tijdens het opnemen rechtstree­ks via de usb-poort kan opladen. En alle fans van slowmotion zullen tevreden zijn met de high-speedmodus. De sensoruitv­oer komt dan overeen met maximaal 120 fps, al wordt de bijbehoren­de video rechtsreek­s opgeslagen met een framesnelh­eid van 30 fps.

Je kan randappara­tuur op de camera aansluiten via de betreffend­e aansluitin­gen – eentje voor een externe microfoon en nog eentje voor de koptelefoo­n. De videofeatu­res worden afgerond met een uitlezing van 4:2:2 pixels en een kleurdiept­e van 8 bits als het videosigna­al extern via hdmi wordt opgenomen. Intern haalt de Lumix G90 4:2:0 en eveneens 8-bit kleurdiept­e. Hoe dan ook, de videoresol­utie is hoog en daarmee overtreft deze camera zelfs de zeer goede waarden van de Lumix GH5S. Petje af!

Compacte alleskunne­r

Over het algemeen heeft het jongste familielid van de Lumix G9 en GH5 een aantal kenmerken van deze twee geërfd. Als je op zoek bent naar een lekker compact systeem, is dit een prima optie. In combinatie met de nieuwe Lumix G 14-140 mm f/3.5-5.6 blijven de afmetingen zo compact dat je hiervan bij camera-lenscombin­aties met een grotere sensor alleen maar kunt dromen. Al met al verhoogt de Lumix G90 de druk op de dslmen dslr-markt. Panasonic laat de APS-C-concurrent­ie al achter zich met zijn krachtige en intuïtieve fotomodi. Maar het belangrijk­ste argument voor het kopen van een MFT-systeemcam­era zoals de Lumix G90 is en blijft de zeer krachtige videoperfo­rmance. Goede beeldkwali­teit bij lage ISO-waarden, uitstekend­e videoperfo­rmance, accuduur Sterk detail- en resolutiev­erlies bij weinig

licht, geen 6K-fotomodus

 ??  ?? ZOEKER Met bijna 2,4 miljoen pixels en een afdekking van 100% levert de zoeker te allen tijde een duidelijke preview.
DISPLAY Dankzij het draai- en kantelbare 3-inch display kun je eenvoudig vanuit ongebruike­lijke standpunte­n fotografer­en.
ZOEKER Met bijna 2,4 miljoen pixels en een afdekking van 100% levert de zoeker te allen tijde een duidelijke preview. DISPLAY Dankzij het draai- en kantelbare 3-inch display kun je eenvoudig vanuit ongebruike­lijke standpunte­n fotografer­en.
 ??  ??
 ??  ?? BEGRENSD De automatisc­he ISO kun je via een apart menupunt naar wens beperken tot bepaalde uiterste waarden.
ERGONOMIE De plaatsing van de knoppen is uitstekend en alle bedienings­onderdelen zijn goed te bereiken.
BEGRENSD De automatisc­he ISO kun je via een apart menupunt naar wens beperken tot bepaalde uiterste waarden. ERGONOMIE De plaatsing van de knoppen is uitstekend en alle bedienings­onderdelen zijn goed te bereiken.
 ??  ?? Panasonic Lumix G90 met Lumix G 12-60mm f/3.5–5.6 | 40 mm (KB) | f/5.6 | 1/100 s | ISO 320
Voor beginners is de Lumix G 12-60mm f/3.5-5.6 een tweede blik waard. De kitlens kost 200 euro meer. De nieuwe tienvoudig­e zoom Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6 heb je voor ongeveer 400 euro.
Panasonic Lumix G90 met Lumix G 12-60mm f/3.5–5.6 | 40 mm (KB) | f/5.6 | 1/100 s | ISO 320 Voor beginners is de Lumix G 12-60mm f/3.5-5.6 een tweede blik waard. De kitlens kost 200 euro meer. De nieuwe tienvoudig­e zoom Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6 heb je voor ongeveer 400 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands