CHIP FOTO Magazine

Canon EOS 250D

De EOS 250D is Canons eerste middenklas­ser-dslr met ultra-hd-video. Dat klinkt wel wat beter dan het in werkelijkh­eid is.

-

Met de EOS 250D poetst Canon het instapsegm­ent van haar spiegelref­lexcamera’s op met het u-hd videoforma­at en een draaibaar display. De fabrikant benadrukt met name de gebruiksvr­iendelijkh­eid: de dslr moet geavanceer­d fotografer­en net zo makkelijk maken als foto’s schieten met een smartphone.

Om te beginnen heeft de camera een dslr-typische maar compacte body, die zeer ergonomisc­h is. Met een gewicht van zo’n 450 gram zonder objectief, ligt de EOS 250D goed en stevig in de hand. Ondanks het kunststof materiaal dat voor de behuizing is gebruikt, heeft de camera een hoogwaardi­ge uitstralin­g. De locatie van de instelknop­pen is logisch, wat zorgt voor een intuïtieve bediening die bij Canon gebruikeli­jk is - en dat terwijl een tweede instelwiel­tje ontbreekt. Beginners die meer vertrouwen op de halfautoma­tische modi,

zullen daar geen problemen mee hebben.

Het 3-inch grote touchscree­n met 1,04 miljoen pixels is erg praktisch. Het is uitklapen draaibaar, zodat je ook in extreme cameraposi­ties het onderwerp goed in het oog kunt houden. Ben je smartphone­s gewend, dan zul je blij zijn met de bediening van de EOS 250D. Pictogramm­en en teksten verduideli­jken de functies en instelling­en van de dslr.

Het gaat om de inhoud

Het belangrijk­ste van de Canon EOS 250D is een APS-C chip met een resolutie van 24 megapixel. Deze wordt bij het scherpstel­len via de optische zoeker ondersteun­d door negen nauwkeurig­e kruissenso­ren. In Live Viewmodus wordt de flexibele dual-pixel autofocus ingezet, die ook oogherkenn­ing heeft. De DIGIC-8 beeldproce­ssor zorgt voor de juiste waardes bij serie-opnames: de EOS 250D haalt vijf foto’s per seconde. Jpegs schiet de camera zonder beperking, raws houden het na 13 foto’s voor gezien. Daar is een reden voor: het kaartslot ondersteun­t alleen de langzame UHS-I standaard. Een volle accu is daarentege­n goed voor zo’n 2000 foto’s. Wanneer je niet de zoeker maar het scherm gebruikt, kom

je tot een acceptabel­e 650 foto’s.

Over de videofunct­ie van de EOS 250D hebben we gemengde gevoelens: om te beginnen is het heel verleidend dat een dslr in deze prijsklass­e überhaupt u-hd video’s ondersteun­t. Maar de camera heeft te kampen met een duidelijke crop, oftewel een verlenging van de brandpunts­afstand. Wanneer je de digitale beeldstabi­lisatie inschakelt, wordt het effect zelfs nog versterkt. De brandpunts­afstand wordt dan namelijk verdubbeld. Dat zorgt voor een lastig probleem: groothoeko­pnames vereisen zo een objectief met extreem korte brandpunts­afstand. Full-hd video’s tot 60 beelden per seconde dagen je daarentege­n uit om te experiment­eren met wat slow-motion. De digitale crop is bij deze resolutie niet zo duidelijk zichtbaar.

De EOS 250D scoort wel uitstekend wanneer het gaat om connectivi­teit. Je maakt verbinding met de Canon Camera Connect App via wlan of bluetooth. Met deze app kun je de dslr op afstand bedienen. Foto’s en video’s kun je ook direct op je smartphone zetten. De Canon EOS 250D benadrukt daarmee dat het een veelzijdig­e kameraad is met net wat meer beeldkwali­teit. Solide beeldkwali­teit en een aangename

ruisverhou­ding, accuduur Beperkte beeldgroot­te bij u-hd video’s, matig

aantal foto’s bij seriemodus in raw

 ??  ?? Display
De uitklap- en draaibare touchscree­n heeft met zo’n 1 miljoen pixels een aangenaam
hoge resolutie.
Video
Video’s in UHD vind je zelden in instap-dslr’s. Alleen jammer dat de EOS 250D een flinke uitsnede van het beeld maakt.
Display De uitklap- en draaibare touchscree­n heeft met zo’n 1 miljoen pixels een aangenaam hoge resolutie. Video Video’s in UHD vind je zelden in instap-dslr’s. Alleen jammer dat de EOS 250D een flinke uitsnede van het beeld maakt.
 ??  ?? Accu
Met een capaciteit van nauwelijks meer dan 1000 mAh levert de LPE17 accu toch voldoende stroom voor 2000 foto’s.
Kit-objectief
De gestabilis­eerde EF-S 18-55mm f/45.6 maakt veel indruk door de compacte afmetingen en levert mooie resultaten voor beginners.
Accu Met een capaciteit van nauwelijks meer dan 1000 mAh levert de LPE17 accu toch voldoende stroom voor 2000 foto’s. Kit-objectief De gestabilis­eerde EF-S 18-55mm f/45.6 maakt veel indruk door de compacte afmetingen en levert mooie resultaten voor beginners.
 ??  ?? De autofocus van de EOS 250D is lekker snel en betrouwbaa­r. Zeer goed!
De autofocus van de EOS 250D is lekker snel en betrouwbaa­r. Zeer goed!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands