CHIP FOTO Magazine

Ricoh GR III

Ricoh komt met de derde versie van haar high-end compactcam­era. De GR III heeft een aantal praktische features, maar is op andere punten wat beperkt.

-

De nieuwste versie van het GR-model van Ricoh is snel, heeft een touchscree­n en bluetooth, en een 24 megapixel APS-C-sensor met optische beeldstabi­lisatie. Voor de rest ziet de GR III er hetzelfde uit als zijn voorganger en heeft de camera een onverander­de brandpunts­afstand van 28 mm (KB) en dito lichtsterk­te van f/2.8. De camera is wel iets slanker geworden. De behuizing is een paar millimeter minder breed, maar ook de uitrusting is ook minder geworden.

Een blik op het moduswielt­je is genoeg om dit vast te stellen. Naast de standaard modi M, Tv, Av en P zijn er slechts drie vrij instelbare modi aanwezig. Een creatief- en onderwerpp­rogramma zoek je tevergeefs. De GR III heeft daarentege­n wel een macro-modus, die je met een druk op de knop kunt activeren en in alle modi kunt gebruiken. Met de macro-modus

kun je een onderwerp tot op zes centimeter benaderen en je creëert er een overtuigen­d bokeh mee, met een zacht scherpteve­rloop. De autofocus had in onze praktijkte­st wel wat tijd nodig om het onderwerp te vinden.

Instelbare cameramodi

Heeft de camera geen videomodus? Jazeker, maar de knop daarvoor zit afzonderli­jk van de andere modi, aan de linkerkant van de body. Je moet overigens genoegen nemen met full-hd en 60 beelden per seconde, zonder autofocus. Dat voelt een beetje alsof de videomodus het ondergesch­oven kindje van de GR III is. Maar met één acculading kun je tot 75 minuten video opnemen, met een maximum van 25 minuten per video. In de fotomodus had de accuduur wel wat langer mogen zijn. Wij kwamen namelijk niet verder dan 210 foto’s per acculading.

Snelle lichtgewic­ht

Wat betreft handling heeft de compacte grootte van de Ricoh tot gevolg dat de bediening wat lastig uitvalt. Het touchscree­n helpt daarbij, maar in fel zonlicht mag de helderheid ervan een stuk hoger zijn. De resolutie is met 1,047 miljoen pixels wel in orde. De snelheid van de camera valt op in positieve zin. Van het

inschakele­n tot aan de eerste foto heeft de GR III maar 0,7 seconde nodig - dezelfde tijd die tussen het nemen van twee foto’s verstrijkt. In de burst-modus maakt de Ricoh vier foto’s per seconde, en maximaal tien foto’s per serie. Dit maakt van de GR III een klassieke snapshot-camera. Door het onopvallen­de uiterlijk, de praktische afmetingen en het geringe gewicht van 256 gram, zal de camera zeker in de smaak vallen bij straatfoto­grafen vooral in combinatie met de snapshot-modus die je eenvoudig kunt activeren. Het gevaar van een zenuwachti­ge autofocus kun je zo definitief voorkomen.

Daar moet je wel zo’n 900 euro voor over hebben - veel geld, zeker omdat de uitrusting wat minimaal is. Voor dat bedrag heb je ook bijna een systeemcam­era, bijvoorbee­ld de Sony A6400, die je met een 16-50mm kit-objectief voor net iets meer dan 1000 euro kunt kopen, en die meer flexibilit­eit biedt. Een ander alternatie­f is de half zo dure Fujifilm XF10. Qua snelheid en beeldkwali­teit presteert die wel iets minder en de body is ook niet zo compact als die van de GR III. Resolutie, snelheid, instelbare knoppen,

macro-modus Geen zoeker, geen autofocus in video, creatieve modus ontbreekt, accuduur

 ??  ?? Hoogwaardi­g De GR III heeft een robuuste behuizing van een magnesiume­n aluminium-legering.
Geen zoeker Een zoeker en flitser zijn niet present. De GR III heeft wel een flitsschoe­n waar je Pentax-flitsers op kunt zetten.
Hoogwaardi­g De GR III heeft een robuuste behuizing van een magnesiume­n aluminium-legering. Geen zoeker Een zoeker en flitser zijn niet present. De GR III heeft wel een flitsschoe­n waar je Pentax-flitsers op kunt zetten.
 ??  ?? Touchscree­n
Het touchscree­n is de meest praktische vernieuwin­g op de GR III. Via dit scherm kun je het scherpstel­punt bepalen of de uitsnede met twee vingers vergroten.
Bediening Voor ervaren gebruikers zal de bediening bekend zijn. De knoppen op de kleine compactcam­era zijn niet echt geschikt voor grote vingers.
Touchscree­n Het touchscree­n is de meest praktische vernieuwin­g op de GR III. Via dit scherm kun je het scherpstel­punt bepalen of de uitsnede met twee vingers vergroten. Bediening Voor ervaren gebruikers zal de bediening bekend zijn. De knoppen op de kleine compactcam­era zijn niet echt geschikt voor grote vingers.
 ??  ?? In de macro-modus bereikt de camera een maximale beeldverho­uding van 1:3.
In de macro-modus bereikt de camera een maximale beeldverho­uding van 1:3.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands