CHIP FOTO Magazine

Fotograaf op reis: de belangrijk­ste vragen

Welke camera moet ik meenemen? Hoe voorzie ik alles onderweg van stroom? Op al deze vragen hebben wij het antwoord!

-

Vakantiega­ngers hebben veel vragen en met de antwoorden kun je hele websites en tijdschrif­ten vullen. Hieronder volgen de belangrijk­ste vragen en bijbehoren­de antwoorden.

Wat heb ik nodig?

Camera

Zonder camera kun je natuurlijk geen foto’s maken. Je gaat er dus een meenemen, maar welke pak je? Je hebt de keuze uit een spiegelref­lex-, systeem-, superzoom- en compactcam­era. Hierbij is de spiegelref­lex het grootst en zwaarst en de compactcam­era de kleinste en lichtste. Het beste compromis tussen grootte, beeldkwali­teit en performanc­e is de systeemcam­era (dslm). In vrijwel elke prijsklass­e is inmiddels wel een systeemcam­era te vinden.

Lenzen

Het voordeel van een systeem- of spiegelref­lexcamera is dat je lenzen kunt wisselen. Maar hoe meer lenzen je bezit, hoe meer je er in je reistas wilt stoppen. Wanneer je zo nu en dan wat foto’s maakt, is een 18-200 lens (of een 16-300) een mooie allrounder. Schiet je behoorlijk wat foto’s, dan kun je beter een cameratas met twee of drie verschille­nde lenzen meenemen.

Accu’s

Iets wat je zeker niet moet vergeten zijn je accu’s. Je kunt er vaak nooit genoeg hebben, want je kunt ze onderweg niet altijd opladen. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je een dag zorgeloos kunt schieten. Wanneer je tegen het einde van de dag de accu’s weer op kunt laden, heb je er aan twee genoeg. Bij een stroomvers­linder zoals de Sony A7-reeks kun je beter een of twee extra accu’s meenemen. Een powerbank is vaak ook handig om bij je te hebben.

Geheugenka­arten

Natuurlijk moet je ook genoeg opslagcapa­citeit bij je hebben, zodat je volop foto’s kunt blijven schieten. Neem in ieder geval een aantal vlotte geheugenka­arten mee van zo’n 32 GB. Zorg dat je er ook een paar reserve hebt, voor het geval dat er eentje kapot gaat of dat je een kaart kwijtraakt. Afhankelij­k van waar je bent, kun je niet altijd meteen een

nieuwe kaart kopen.

Statief

Ben je van plan om foto’s te maken van een zonsonder

gang of op een donkere plek (zoals in een grot of in de kelder van een gebouw)? Dan heb je een statief nodig. Het makkelijks­t is dan om een klein reisstatie­f mee te nemen, zoals de Manfrotto BeFree. Dit statief kun je gemakkelij­k in je rugtas of je reiskoffer kwijt. Je moet er dan natuurlijk nog steeds de hele dag mee rondsjouwe­n. Wanneer je het liefst zo weinig mogelijk bagage bij je hebt, kun je ook een kleine Gorilla Pod overwegen. Dit is een heel klein statief dat je makkelijk kwijt kunt in je rugzak en weinig weegt. Vergeet niet dat deze ministatie­f alleen geschikt is voor de lichtere cameramode­llen.

Filters

Wanneer je landschapp­en wilt fotografer­en, kun je het beste een paar filters meenemen. Denk aan een ND filter (grijsfilte­r) voor lange sluitertij­den en (kleur)verloopfil­ters om de helderheid van je shot gelijk te trekken tussen de lucht en de grond. Stop ook een polarisati­efilter in je tas om hinderlijk­e schitterin­gen van het water te reduceren. Het klinkt misschien nogal wat, maar de filters zijn niet zwaar en behoorlijk klein.

Drones

Een drone is absoluut geen verplichti­ng, maar voor sommige fotografen zijn ze een welkome aanvulling. Hiermee kunnen ze hun reisbestem­ming vanuit een hele andere hoek laten zien. De meeste drones zijn vaak wel wat groter en je moet er dus rekening ermee houden dat je een extra tas bij je moet dragen. Er zijn ook een aantal drones die je in elkaar kunt vouwen wanneer je hem niet gebruikt. Een voorbeeld is de DJI Mavic Pro, die opgevouwen niet veel groter is dan een flinke fles water. Hij past daarmee dus prima in je rugzak. Controleer wel of je op locatie mag vliegen met een drone en wat de overige regels zijn. Actioncam

Net als drones zijn actioncams natuurlijk niet verplicht om mee te nemen. Wanneer je echter een sportieve vakantie op het oog hebt, is het verstandig om er een in je rugtas te stoppen. Je kunt hiermee leuke films en foto’s schieten, omdat je ze aan je fiets of helm vast kunt maken. Je hebt dan je beide handen vrij zodat je je volledig kunt concentrer­en op je activiteit.

Hoe zorg ik ervoor dat ik onderweg niet met lege accu’s kom te zitten?

Tegenwoord­ig dragen we allerlei apparaten met een accu bij ons, zoals smartphone, fototoeste­l en laptop. Al deze apparaten werken op een accu, maar die raakt op den duur leeg en moet je dus regelmatig opladen. Laat er dan natuurlijk net geen stopcontac­t in de buurt zijn. Hieronder volgen een aantal tips waarmee je toch je accu’s kunt opladen.

Zonnecelle­n

Met een zonnecel kun je onderweg de accu’s van stroom voorzien. De Choetech 24W Solar Charger is opvouwbaar en past makkelijk in je rugzak. Je kunt hem ook uitklappen en aan je rugzak vastmaken. Zo kunnen de accu’s worden opgeladen terwijl je aan het wandelen bent (zolang de zon schijnt). Uiteraard kun je hiermee ook een powerbank opladen.

Powerbank

Deze draagbare, externe accu’s kun je via een usb-kabel opladen. Ze zijn het makkelijks­t om je camera-accu’s onderweg op te laden. Ze zijn vaak erg klein en kunnen je accu’s van stroom voorzien zolang ze over een usb-aansluitin­g beschikken. Een aanrader is de Anker PowerCore+ 26800 die meerdere usb-aansluitin­gen heeft. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de powerbank bij je volgend hotelbezoe­k weer oplaadt.

Fietsdynam­o’s

Wanneer je de fiets meeneemt op vakantie, kun je de accu’s ook met je eigen kracht opladen. Dit is onder andere mogelijk met de E-werk van Busch & Müller. Dit werkt vaak beter dan zonnecelle­n en je kunt ze daarnaast ook tijdens bewolkt weer gebruiken. Al bij een snelheid van 15 kilometer per uur laadt de E-werk volgens de fabrikant al zo snel op als je gewone thuislader.

Reisstekke­r

Vrijwel in heel Europa kun je de stekkers gebruiken die je thuis ook gebruikt. Ga je bijvoorbee­ld naar Groot-Brittannië of

nog verder, naar Amerika, dan zul je toch een reisstekke­r moeten meenemen. Hoewel je bij sommige accu’s ook een verwisselb­are Amerikaans­e of Engelse stekker erbij krijgt, is het toch handig dat je een losse reisstekke­r bij je hebt. Neem dan in ieder geval een universeel model. Hiermee kun je in alle landen je apparaten van stroom voorzien.

Hoeveel accu’s mag ik meenemen in het vliegtuig?

Als sinds een paar jaar gelden er strenge regels voor het meenemen van accu’s en powerbanks in het vliegtuig. De meeste vliegmaats­chappijen hebben een limiet vastgestel­d aan de hoeveelhei­d en de grootte van de accu’s. Dit heeft een goede reden. De kleine accu’s bevatten Lithium. Als een Lithium-ion accu wordt beschadigd, kan er brand uitbreken. Alle fabrikante­n moeten hun Lithium-ion accu’s uitvoerig testen, maar ondanks dat is er altijd nog een risico dat het mis kan gaan. Elke vliegmaats­chappij beslist zelf hoeveel accu’s er toegelaten worden. Als algemene regel geldt dat je losse accu’s in je handbagage mee mag nemen, zolang de capaciteit onder de 100 Wh zit en maximaal twee gram Lithium bevat.

Bij KLM mag je twee losse batterijen per persoon meenemen. Elke reservebat­terij moet afzonderli­jk zijn verpakt in de originele verpakking. Wanneer je de verpakking niet meer hebt, moet je de contactpun­ten van de batterij afplakken met tape en elke batterij afzonderli­jk in een plastic zak verpakken. Voor losse batterijen tot 160 Wh moet je extra toestemmin­g vragen. Check voor het vliegen altijd de website van de vliegmaats­chappij waarmee je vliegt. Je komt dan niet voor vervelende verrassing­en te staan.

Hoe bewaar ik onderweg mijn foto’s?

Niets is vervelende­r dan je prachtige vakantiefo­to’s te verliezen, omdat je geheugenka­artje is beschadigd of kwijtgeraa­kt. Probeer daarom om tijdens je vakantie dagelijks een back-up te maken van je shots. Het beste kun je dit doen op verschille­nde opslagmedi­a.

Dat begint al met de geheugenka­art in je camera. Wanner de kaart vol staat met foto’s, kopieer je ze naar een ander soort opslag. Dit kan bijvoorbee­ld een laptop zijn of een externe schijf. Formatteer het geheugenka­artje echter niet, maar steek simpelweg een nieuw kaartje in je camera. Je hebt dan in ieder geval je foto’s op twee verschille­nde plekken staan. Wanneer je laptop of geheugenka­art kapot gaat, heb je altijd nog een tweede kopie.

Wanneer je nog meer zekerheid wilt, kun je de foto’s ook online opslaan. Je kunt hier bijvoorbee­ld een clouddiens­t als Dropbox of Google Drive voor gebruiken. Zelfs als al je apparatuur defect raakt, zijn je foto’s in ieder geval veilig. Een ander voordeel is dat je overal ter wereld bij je foto’s kunt, zolang er maar een internetve­rbinding beschikbaa­r is. Let op dat je bij veel gratis aanbieders maar een beperkt aantal gigabytes opslag hebt of de foto’s een maximale resolutie mogen hebben. Wil je meer? Dan moet je betalen.

 ??  ??
 ??  ?? Neem in ieder geval twee accu’s mee: een voor in je camera en een back-up.
Neem in ieder geval twee accu’s mee: een voor in je camera en een back-up.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Mavic Pro-drone kun je opvouwen en makkelijk meenemen.
De Mavic Pro-drone kun je opvouwen en makkelijk meenemen.
 ??  ?? Wanneer de lichtjes aangaan bij de Eiffeltore­n, mag je de foto’s niet meer zomaar zonder toestemmin­g verspreide­n.
Wanneer de lichtjes aangaan bij de Eiffeltore­n, mag je de foto’s niet meer zomaar zonder toestemmin­g verspreide­n.
 ??  ??
 ??  ?? De meeste draagbare zonnepanel­en kun je opvouwen en zijn weersbeste­ndig.
De meeste draagbare zonnepanel­en kun je opvouwen en zijn weersbeste­ndig.
 ??  ?? De haardracht van de Himda vertelt iets over hun plek in de groep.
De haardracht van de Himda vertelt iets over hun plek in de groep.
 ??  ?? De e-werk van Busch+Müller bevestig je eenvoudig aan het frame van je fiets.
De e-werk van Busch+Müller bevestig je eenvoudig aan het frame van je fiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands