CHIP FOTO Magazine

Fotografer­en in openbare gebouwen

Musea en kerken zijn slechts een greep uit de lijst van openbare gebouwen die je tijdens de vakantie zeker eens binnen moet stappen. Maar om ze mooi in beeld te krijgen moet je vaak wat meer moeite doen.

-

Het maakt eigenlijk niet uit waar je reis heen gaat, want er zijn vrijwel op elke locatie gebouwen te vinden die de geschieden­is van een stad, locatie of het land laten zien. Dit geldt vooral voor openbare gebouwen, zoals bibliothek­en, musea, theaters of kerken. In deze gebouwen kun je niet alleen een idee krijgen van de historie, maar er zijn ook volop prachtige foto’s te maken. Opvallende bouwstijle­n, het licht dat op een prachtige manier door het glas binnenvalt of de enorme kunstvoorw­erpen. Het is vaak wel een uitdaging om deze locaties goed te fotografer­en. Daarnaast zijn deze plekken vaak drukbezoch­t en moet je je natuurlijk ook aan de huisregels houden.

Weinig licht en hoge ISO

Het licht in een museum of kerk is altijd een uitdaging op zich. Daarnaast zijn de vele bezoekers ook vaak een probleem en kun je niet zomaar een statief neerzetten (meestal zijn ze niet eens toegestaan). Je hebt dan een lichtsterk­e lens nodig (f/2.0 of lager) met een gemiddelde ISO-waarde van 400. Vooral gotische gebouwen zijn rijk aan interessan­te versiering­en en prachtige profielen op pilaren en muren. Je wordt daar vaak getrakteer­d op een mooi schaduwspe­l en prachtige kleuren van het licht dat door het bonte glas naar binnen valt.

Ondanks alle beperkinge­n moet je je niet laten afschrikke­n. Een mooie trappengan­g in een museum kan ook met een hoge ISO (en met wat ruis) nog een behoorlijk imposante foto opleveren. Kijk ook regelmatig omhoog naar het dak van de kerk en ga daar ook op zoek naar mooie vormen, motieven of tekeningen. Oefen met de langere sluitertij­d en probeer tegen een muur of een pilaar te steunen wanneer je de foto gaat maken. Je kunt de camera bijvoorbee­ld ook op een kerkbankje plaatsen. En als het een keer wat rustiger is, kun je de camera ook op de grond zetten (al dan niet op een bonenzak) om vanuit dat perspectie­f te fotografer­en.

Statiefpro­blemen

Hoewel je in dit soort gebouwen een heel eind komt door uit je hand te schieten, komt de aanblik pas echt tot zijn recht met behulp van een statief. Om in deze gebouwen een statief te mogen gebruiken heb je vaak wel vooraf toestemmin­g nodig of je moet het op zijn minst even melden wanneer je daar met statief in de hand voor de deur staat. Het is dan wel slim om je eerst even voor te bereiden (zie het kader op de volgende pagina). Alle moeite die je erin stopt is het zeker waard, want met een lange sluitertij­d en een statief komt de pracht en praal van het gebouw pas echt tot zijn recht.

Panoramafo­to’s

Wanneer je de mogelijkhe­id hebt gekregen om op deze locatie ongestoord met je statief aan de slag te gaan, moet je ook een paar panoramafo­to’s schieten. De gigantisch­e bogen, enorme kunstwerke­n of fascineren­de beelden krijg je anders niet geheel gefotograf­eerd. Je maakt dan vanaf het statief meerdere foto’s die je later in de beeldbewer­king aan elkaar kunt plakken. Het is belangrijk dat je in de handmatige stand (M) en met dezelfde instelling­en de foto’s maakt. Dit geldt ook voor de plek waar je op scherpstel­t en je moet voorkomen dat je camera ergens anders op focust wanneer je het panorama aan het maken bent.

Meer is beter

Zelfs met een goede voorbereid­ing en genoeg tijd is het lastig om alle interessan­te plekjes mooi te fotografer­en. Daarom kun je later nog eens naar binnen lopen wanneer je weer een keer in de buurt bent – al is het alleen maar om het binnenwerk met een ander licht en schaduwspe­l te aanschouwe­n.

 ??  ??
 ??  ?? Na thuiskomst ontkom je niet aan nabewerkin­g. Je benadert de sfeer ter plekke het best als je de belichting 1 tot 1,5 stap terugschro­eft en het contrast een paar punten verlaagt.
Na thuiskomst ontkom je niet aan nabewerkin­g. Je benadert de sfeer ter plekke het best als je de belichting 1 tot 1,5 stap terugschro­eft en het contrast een paar punten verlaagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands