CHIP FOTO Magazine

Houd je aan de regels

-

Wanneer je in openbare gebrouwen foto’s wilt maken, kom je soms voor problemen te staan. Vooral in kerken moet je je aan de ‘regels van het huis’ houden. Vaak zijn de priesters bezig met hun taken en zitten ze niet te wachten op een overijveri­ge fotograaf of vervelende toeristen. Veel locaties zijn trouwens niet eens open voor het publiek.

Tip 1: Check de huisregels

Op de website van de kerk of het museum kun je de huisregels vinden. Daar vind je vaak ook de tijden waarop het gebouw gesloten is en wanneer er ceremonies gehouden worden. Door deze tijden in de gaten te houden kom je als fotograaf in ieder geval niet voor verrassing­en te staan.

Wanneer je al op locatie bent, kun je vaak ook even navragen welke regels er precies gelden.

Tip 2: Probeer om niet te storen

Om de bezoekers en de ambtsdrage­rs niet te storen, kun je het beste het focusgelui­d en ontspangel­uid van je camera uitzetten. Daarnaast kun je beter vooraf de juiste lens op je camera te zetten en eventueel een tweede lens al klaarlegge­n. Zo voorkom je dat je de hele tijd in je fototas gaat zitten woelen. Het gebruik van een flitser is sowieso uit den boze.

Tip 3: Breng een bezoekje op rustige tijden

Wanneer je rustig en ongestoord wilt fotografer­en, moet je de openingsti­jden in de gaten houden. Die kun je vrij eenvoudig online terugvinde­n. Vaak kun je in Google ook zien wanneer het meestal niet druk is. Dit vind je onder het kopje ‘Populaire tijden’ wanneer je hebt gezocht op een bezienswaa­rdigheid of locatie.

Tip 4: Kondig je bezoek aan

In drukke gebouwen, zoals de kathedraal van Southwark in Londen of de Dom in Keulen, mag je geen statief gebruiken. Soms wordt er wel eens een uitzonderi­ng gemaakt, wanneer je vooraf in een e-mail vraagt of je wat foto’s met een statief mag schieten. Het komt zelfs wel eens voor dat je buiten de officiële openingsti­jden langs mag komen. Stuur zo’n mailtje een paar weken voor je geplande bezoek.

Tip 5: Vertel wat je met de foto’s gaat doen

In sommige situaties is het belangrijk om te laten weten wat je met de foto’s van plan bent. Wanneer je de foto’s alleen voor je eigen portfolio wilt gebruiken, is dat vaak geen probleem. Wil je de foto’s echter in een brochure of iets soortgelij­ks gebruiken, dan is het verstandig om toestemmin­g te vragen. Let op dat niet in ieder land dezelfde regels gelden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands