CHIP FOTO Magazine

Hähnel Modus 600 RT II flitser: mooi én waar

- review door: Rick Roeven

Soms zie je wel eens een product waarbij de prijs / kwaliteit verhouding op het eerste oog veel beter lijkt te zijn dan vergelijkb­are producten. Denk bijvoorbee­ld aan de Hyundai auto’s uit de jaren ’90. Voor veel minder geld kreeg je bij Hyundai een grotere auto met meer luxe dan bij de concurrent­ie. Als je dan ging rijden bleek het oude adagium: ‘alle waar is naar zijn geld’ toch weer waar te zijn. Die auto’s reden namelijk gewoon veel minder fijn dan hun duurdere en minder luxe Europese en Japanse concurrent­en. Heel soms kom je echter ook een product tegen dat die eerste indruk wel waar weet te maken. Zoals de Hähnel Modus 600 RT II flitser. Hiermee introducee­rt Hähnel zo’n product, dat misschien wel te mooi om waar te zijn lijkt...

Bouwkwalit­eit Modus 600 RT II

De Hähnel Modus 600 RT II flitser kost los ongeveer evenveel als een originele Nikon SB700 flitser. Functionee­l biedt de Modus 600 RT II meer dan de Nikon, maar wat me vooral verbaasd heeft is dat de Hähnel beter gebouwd lijkt te zijn. De Modus 600 RT II voelt bijzonder degelijk. De knoppen geven een prettige feedback en voelen stevig aan. Het verstellen van de kop van de Modus gaat soepel en met een geruststel­lende klik op elk blokkeerpu­nt. De kop is 360 graden te draaien op de horizontal­e as, en 90 graden op de verticale as. Daarmee kun je alle mogelijke standen instellen.

Uiterlijk en functional­iteit Modus 600 RT II

De Modus 600 RT II ziet er degelijk en profession­eel uit. De behuizing is gemaakt van stevig, duurzaam matzwart kunststof dat goed bestand lijkt tegen krassen. Aan de voorkant vind je een doorzichti­g rood venster waarachter de focus-hulp LED zit en de lichtsenso­ren verstopt zijn. Aan de linker zijkant zit het grote accuvak voor de Hähnel Extreme accu. Rechts vind je een flash-sync aansluitin­g om een niet-draadloze flitser mee aan te sturen. Aan dezelfde kant vind je ook de standaard Micro-USB poort waarmee je eventuele toekomstig­e firmware updates kunt installere­n.

Aan de achterkant vind je een groot, verlicht grafisch display en de bedienings­knoppen.

Door het gebruik van een grafisch display kun je alle informatie over de instelling­en van de flitser makkelijk aflezen en kan er veel informatie op het scherm weergegeve­n worden. Zo zie je bijvoorbee­ld ook het bereik in meters van de flitser in bepaalde situaties, zoals bij High Speed Sync. Dat helpt om de flitser optimaal in te zetten. Het display is voorzien van achtergron­dverlichti­ng die afhankelij­k van de situatie groen of rood is. Daarmee is het scherm ook in het donker goed af te lezen.

De kop van de flitser kan in alle richtingen versteld worden. De flitser heeft een ingebouwd zoom-mechanisme in de kop dat kan zoomen van 20 tot 200 mm (full frame). Tevens zit er in de kop een uittrekbar­e groothoek diffuser die het groothoek bereik uitbreidt tot 14mm. Naast de diffuser zit er ook een bouncekaar­tje in de kop waarmee je extra licht op je onderwerp kunt werpen als je de kop rechtop hebt staan.

Hähnel Viper TTL transmitte­r

De Modus 600 RT II kan draadloos aangestuur­d worden door middel van een andere Modus 600 RT II in master-mode, als optische slave waarbij de flitser reageert op de flits van een andere flitser of met de Viper TTL. Daarmee heb je een breed scala aan mogelijkhe­den voor een eenvoudig bruikbare strobist opstelling (flitsen met de flitser niet direct op de camera gemonteerd). Bij onderlinge aansturing met een andere Modus 600 RT II of de Viper TTL wordt gebruik gemaakt van een betrouwbar­e 2,4 Ghz verbinding met een maximaal bereik van 100 meter (in open terrein). Dat wil zeggen dat er geen directe zichtlijn hoef te zijn tussen commander en slave.

De Hähnel Modus Pro kit in gebruik

Bij het gebruik wordt vrijwel meteen duide

lijk dat Hähnel geen half werk heeft geleverd met de Modus en Viper TTL. Wat ook meteen opvalt is de extreme kracht van de gebruikte accu’s. Als je gewend bent aan een flitser met AA batterijen valt meteen op hoe snel de Hähnel weer gebruikskl­aar is na een flits. In 1.5 seconde kun je weer op maximaal vermogen flitsen en op lagere kracht kun je bijna oneindig doorflitse­n zonder laadtijd. Dat is vooral voor intensieve gebruikers zoals bruids- en reportagef­otografen een groot voordeel. Die accu’s hebben daarnaast als extra voordeel dat ze een bijzonder groot uithouding­svermogen hebben. Volgens Hähnel kun je wel 500x flitsen op maximaal vermogen op één acculading. Ik heb de Modussen actief en intensief gebruikt, maar ik heb nog niet één keer de accu’s leeg gekregen. Doordat de Modus 600 RT II zo snel is, loop je het risico dat je de flitser sneller oververhit. Hähnel heeft daarom werk gemaakt van het thermisch beheer. Het is mij in ieder geval niet gelukt om de flitser zo ver te krijgen dat hij de oververhit­tingsbevei­liging inschakeld­e.

Buiten de accu’s is de Modus een zeer capabele flitser die alle benodigde functional­iteit biedt. De kop is ruim verstelbaa­r en de Modus heeft voldoende kracht voor de meeste situaties. Zelfs in HSS is de flitser krachtig genoeg om tot enkele meters bereik te bieden. Het instellen van de flitser is makkelijk en snel door het grote display, zeker in een drukke shoot is dat fijn. Ook kun je snel zien welke instelling­en je gebruikt waardoor tussentijd­s aanpassen makkelijk is.

De draadloze aansturing met de Viper

TTL werkt probleemlo­os. Ondanks dat het systeem gebruik maakt van de 2.4 Ghz band, die ook gebruikt wordt door draadloze deurbellen, WiFi routers en DECT-telefoons heb ik geen enkele hapering meegemaakt in het systeem. De verbinding is erg stabiel in elke situatie.

Conclusie

Het Modus flitssyste­em van Hähnel biedt een uitzonderl­ijke prijs / kwaliteit verhouding. Voor de prijs van één high-end flitser van Canon of Nikon krijg je bij Hähnel een complete pro kit, met twee flitsers, accu’s en een draadloze controller. Te mooi om waar te zijn? Volgens mij niet. Je krijgt bij Hähnel namelijk een zeer degelijk flitssyste­em met veel functional­iteit. Ik zou iedereen die op zoek is naar een goede, krachtige reportagef­litser dan ook aanraden om de Modus 600 RT of de Modus Pro Kit in overweging te nemen. Daar krijg je geen spijt van.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands