CHIP FOTO Magazine

Voorwoord

-

Een kleine twintig jaar geleden had ik naast mijn fototoeste­l ook een camcorder, zo’n grijze van JVC met een uitklapbaa­r schermpje. Hij lag fijn in de hand en hij gebruikte van die kleine miniDVcass­ettes. Hiermee kon je een uurtje filmen, dus ik had vaak meerdere cassettes bij me. Ik gebruikte de camera vooral tijdens mijn vakanties en soms om de kapriolen van mijn skateboard­ende vrienden op te nemen. Daarnaast had ik altijd een fototoeste­l bij me. Met de JVC kon je wel een soort van foto’s maken, maar de kwaliteit hield niet over.

Tegenwoord­ig heb je geen twee camera's meer nodig. Met je spiegelref­lex- of systeemcam­era kun je niet alleen prachtige foto's maken, maar de meeste camera's kunnen ook video's opnemen van een profession­eel ogende kwaliteit. Maar wat komt er allemaal bij kijken bij het filmen van video? Dat leggen we je vanaf pagina 36 allemaal uit.

De keuze van de compositie geeft je beeld van de werkelijkh­eid weer, maar wat doe je wanneer je storende elementen niet gemakkelij­k kunt weglaten? Dan kun je altijd nog spelen met de scherptedi­epte. Je kunt namelijk het scherpe gedeelte van de foto beperken tot het hoofdonder­werp, zodat alle afleidende details verdwijnen in onscherpte. Met de scherptedi­epte kun je mooi de aandacht leiden en zorgen voor creatieve accenten. Vanaf pagina 56 laten we je zien hoe je dit belangrijk­e stijlmidde­l goed inzet.

In dit nummer vind je ook de uitslag van de Asus ProArt Challenge. Voor deze wedstrijd ontvingen we stapels inzendinge­n, waarbij de ene ingezonden foto nog mooier was dan de andere. De meeste inzendinge­n hadden als kleurvoorb­eeld analoog of (dubbel) complement­air gekozen. Kwantitati­ef en monochroom waren wat minder populaire keuzes. Desondanks hebben we voor elk van de zes opgegeven kleurencom­binaties volop inzendinge­n gekregen en was het kiezen van de winnaars een behoorlijk­e opgave. Op pagina 72 vind je de winnaars en de winnende foto’s.

Verder gaan we onder andere aan de slag met de Panasonic Lumix GX880 (pagina 86), testen we de Canon RF 28-70mm f/2 L USM op pagina 90 en stellen we verschille­nde reiszoomob­jectieven aan je voor (pagina 78).

Veel lees- en fotoplezie­r! Piet-Jan Lentjes redacteur

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands