CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix GX880

Een spiegelloz­e camera hoeft niet duur te zijn: met de Lumix GX880 heeft Panasonic een voltreffer te pakken, zowel qua prijs als prestaties.

-

Bij smartphone­s is het direct softwarema­tig corrigeren en bewerken van foto’s al lange tijd gangbaar, maar bij systeemcam­era’s nog niet. De Panasonic GX880 brengt daar veranderin­g in en heeft een hele reeks slimme softwarefu­ncties toegevoegd aan de opvolger van de GX800. Is dit voor smartphone­fotografen misschien een reden om over te stappen? De camera is bovendien erg flexibel omdat je objectieve­n kunt wisselen. En zijn de foto’s ook echt een stuk beter dan die van smartphone­s?

Gezonde geest in een chique body

Er lijkt op het eerste gezicht niet zoveel veranderd ten opzichte van de voorganger. Ten eerste zit er weer een compacte Micro-FourThirds sensor in die nog steeds een resolutie van 16 megapixel heeft, wat voldoende is voor een afdruk van 40 bij 30 centimeter op 300 dpi. Omdat de meeste foto’s van de GX880 waarschijn­lijk online terechtkom­en, is dat voor dslm-instappers geen reden tot ongerusthe­id. De camera heeft geen lowpass-filter. In theorie betekent dat scherpere foto’s. Je hebt daardoor wel meer kans dat het storende moiré-effect optreedt, maar daarover later meer.

De camera is uitgerust met een mechanisch­e spleetslui­ter en een elektronis­che sluiter. De kortste sluitertij­d is 1/16.000 s. Het ISO-bereik loopt van ISO 100 tot ISO 25.600 en is daardoor geschikt voor elke situatie – van snelle actie overdag tot lange belichting­stijden in het donker. De sensor wordt ondersteun­d door een verbeterde Venus-beeldproce­ssor. Die zorgt voor beperkte ruis en werkt in een hoog tempo: zes foto’s per seconde voor een maximum van 100 jpegs of 25 raw’s hebben we gemeten. Dat is zonder aanpassing van de autofocus. Wanneer de focus het onderwerp volgt, haalt de GX880 nog vijf foto’s per seconde, wat helemaal prima is.

Qua uiterlijk ziet de Lumix er net zo uit als zijn zustermode­l. Er is alleen een soort greepje bijgekomen aan de voorkant van de camera. Omdat er geen elektronis­che zoeker is, stel je scherp via het 3-inch touchscree­n, dat met 1,04 miljoen pixels een voldoende hoge resolutie heeft. Indien nodig kun je het display tot 180 graden naar boven klappen. De knoppen zijn klein, maar goed bruikbaar – zelfs wanneer je grote handen hebt, gaat het bedienen prima. Het menu is goed gestructur­eerd en intuïtief te gebruiken – heb je ervaring met fotografer­en met een smartphone, dan kun je prima met de GX880 overweg. Onder een klepje aan de linkerkant van de behuizing vind je een mini-hdmi aansluitin­g en een micro-usb poort. En aan de onderkant zit een accu van 680 mAh en een micro sdkaartslo­t. Onze metingen moesten uitwijzen of de Panasonic Lumix GX880 een kwalitatie­f goed alternatie­f is voor smartphone­s. En inderdaad: wat betreft resolutie levert de systeemcam­era zowel bij veel omgevingsl­icht als bij slechte lichtomsta­ndigheden tot ISO 1600 prima prestaties. En dat zowel in het midden

als in de hoeken. Bij hogere ISO-waardes worden de waardes aan de randen minder en vanaf ISO 6400 ook duidelijk in het midden. Voldoende scherpe foto’s maak je in elk geval tot en met ISO 3200, ook in de schemering. Het eerder genoemde moiré-effect hebben we in geen enkele situatie kunnen constatere­n. Tot zover prima.

Grondig aan de tand gevoeld

Tot en met ISO 800 geeft de GX880 fijne details uitstekend weer. Tussen ISO 1600 en ISO 6400 worden de meetwaarde­s lager. Maar vanaf ISO 6400 wordt de weergave van fijne details, in elk geval bij weinig omgevingsl­icht, toch minder. Dat levert dan nogal platgestre­ken foto’s op, wat wordt veroorzaak­t door de softwarema­tige correctie. Desondanks heeft de GX880 ruisvormin­g goed in de hand, ook al zie je vanaf ISO 6400 (ook zonder vergrootgl­as) wel storende pixels.

Wat ons in negatieve zin opviel, is dat bij zeer korte sluitertij­den het zogeheten banding-effect optrad. Bij foto’s met kunstlicht is in veel gevallen een streepvorm­ing zichtbaar. De oorzaak hiervan is dat kunstmatig­e lichtbronn­en geen constant licht geven, maar eerder licht in impulsen – in Europa met een frequentie van 50 Hertz (dus 50x per seconde). Wanneer je met een elektronis­che sluiter fotografee­rt, wordt de sensor niet volledig, maar per regel uitgelezen. Daardoor kan het voorkomen dat bepaalde gedeeltes correct worden weergegeve­n, maar andere gedeeltes te donker – en dan vooral wanneer het uitlezen van de sensor niet snel genoeg lukt. In het menu vind je een functie om de elektronis­che sluiter volledig uit te schakelen. Maar wanneer je je beperkt tot de mechanisch­e sluiter, wordt de kortste sluitertij­d beperkt tot 1/500 seconde – een pijnlijk compromis.

Een camera die meedenkt

De vele smart-functies hebben veel stroom nodig, wat veel vraagt van de relatief kleine accu. Na zo’n 400 foto’s is de koek wel ongeveer op. Wanneer je veel foto’s gelijk in de camera bewerkt, wordt die accuduur gelijk een stuk korter. Het is wel positief dat de GX880 een micro-usb poort heeft, zodat je de accu bijvoorbee­ld met een powerbank kunt opladen.

Maar even terug naar de bewerkings­functies die we kennen van smartphone­s. Je kunt bijvoorbee­ld kiezen tussen 21 verschille­nde stijlen, die zijn ontworpen door profession­ele fotografen. De camera past alle instelling­en dan automatisc­h toe. De camera geeft je dan ook tips: om een vergelijkb­aar resultaat te bereiken als dat van de betreffend­e fotograaf kun je de teksten volgen die in het beeldscher­m verschijne­n. Die geven bijvoorbee­ld aan welk objectief of welke modus je het beste kunt gebruiken. Ideaal voor beginners die nog willen bijleren.

Verder zijn er 22 creatieve modi die je kunt gebruiken. Van retro tot high key en miniatuure­ffecten, tot selectieve kleuren

– je kunt naar hartenlust experiment­eren.

Desgewenst kun je naast de bewerkte foto ook de onbewerkte foto opslaan. De zogeheten beauty-functies richten zich op fotografen die portretten willen verbeteren. Van het witter maken van de tanden tot het gladstrijk­en van de huid of zelfs het versterken van de glimlach. Er is ook een effect om je model slanker te maken. De GX880 doet dit alles verbazingw­ekkend nauwkeurig en levert resultaten die apps op smartphone­s ook voor elkaar krijgen. Toch moet je de retoucheer­instelling­en beperkt gebruiken. Wanneer je ze teveel inzet, zien de resultaten er al snel onecht of vervormd uit. En dat ziet er weer amateurist­isch uit. De interne raw-ontwikkela­ar levert betere resultaten, ook al zijn de retoucheer­functies in dat geval niet beschikbaa­r.

Fotografer­en met veel vrijheid

Verder beschikt de GX880 nog over een uitgebreid repertoire aan praktische functies. Wanneer je het touchscree­n naar boven klapt, verandert de camera bijvoorbee­ld automatisc­h in een selfiecame­ra. Je kunt dan in plaats van een enkele foto ook kiezen voor de 4K-modus. Daarmee maak je 15 foto’s per seconde in de volledige beeldhoek. Verder

kun je nog kiezen voor de functies post-focus en focus stacking. Deze functies maken het mogelijk om het scherpe gedeelte van een foto achteraf te bepalen, of meerdere foto’s samen te voegen tot één foto met een grotere scherptedi­epte.

De contrast-AF-systeem heeft 49 kiesbare focuspunte­n, dat is uitgebreid met de DFD-techniek, een soort fasedetect­ie-AF. Verschille­n met andere MFT-camera’s met betrekking tot tempo of nauwkeurig­heid hebben we niet kunnen vaststelle­n – de autofocus werkt snel en nauwkeurig. Verder is er ook gezichts- en oog-herkenning en een pinpoint-AF – deze laatste functie werkt als een focusloep bij het handmatig scherpstel­len, maar alleen in de autofocusm­odus. Zo je kun je met het autofocusb­ereik nog nauwkeurig­er scherpstel­len.

Filmen

De GX880 neemt uhd-video’s op met 30 beelden per seconde en een datarate van 100 MBit/s – genoeg voor veeleisend­e filmers. Video in full-hd en met 60 beelden per seconde maakt slow-motion op halve snelheid mogelijk. De lengte van de afzonderli­jke clips is beperkt tot 30 minuten. Film je langer, dan wordt je film niet afgebroken, maar als nieuw bestand opgeslagen. De opnamemodi voor versnelde weergave en stop-motion maken het zeer goede video-aanbod van de Lumix compleet.

We missen wel een 3,5mm-aansluitin­g voor een externe microfoon. Voor de komende generaties zou een adapter voor de usb-poort een oplossing kunnen zijn. Voor vloggers zou het een welkom extraatje zijn, en met een prijs van 300 euro zonder objectief en 450 euro met 12-32mm kitobjecti­ef zou een kleine meerprijs geen probleem zijn. Maar de GX880 zal de harten van lifestyle-fotografen en beginners sowieso wel veroveren.

 ??  ??
 ??  ?? Zonder zoeker De GX880 heeft geen elektronis­che zoeker. Het display heeft daarentege­n met 1,04 miljoen pixels een voldoende hoge resolutie. Batterij De Li-Ion accu heeft een capaciteit van 680 mAh, wat voldoende is voor zo’n 400 foto’s.
Zonder zoeker De GX880 heeft geen elektronis­che zoeker. Het display heeft daarentege­n met 1,04 miljoen pixels een voldoende hoge resolutie. Batterij De Li-Ion accu heeft een capaciteit van 680 mAh, wat voldoende is voor zo’n 400 foto’s.
 ??  ?? Selfie Wanneer je het 3-inch touschscre­en naar boven klapt, gaat de camera automatisc­h naar de selfie-modus. 4k-foto’s zonder crop zijn mogelijk tot 15 fps. Flitser De kleine uitklapfli­tser voldoet op korte afstand, maar halveert wel de accuduur. Kitlens De compacte Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 beschikt over beeldstabi­lisatie.
Selfie Wanneer je het 3-inch touschscre­en naar boven klapt, gaat de camera automatisc­h naar de selfie-modus. 4k-foto’s zonder crop zijn mogelijk tot 15 fps. Flitser De kleine uitklapfli­tser voldoet op korte afstand, maar halveert wel de accuduur. Kitlens De compacte Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 beschikt over beeldstabi­lisatie.
 ??  ?? Panasonic Lumix GX880 met Noctocron 42,5 mm f/1.2 | 85 mm (KB) | f/1.6 | 1/400 s | ISO 200 Bij ISO 200, de basiswaard­e van de GX880, leveren de foto’s een overtuigen­de scherpte. Indien nodig is ISO 100 in de uitgebreid­e modus ook beschikbaa­r.
Panasonic Lumix GX880 met Noctocron 42,5 mm f/1.2 | 85 mm (KB) | f/1.6 | 1/400 s | ISO 200 Bij ISO 200, de basiswaard­e van de GX880, leveren de foto’s een overtuigen­de scherpte. Indien nodig is ISO 100 in de uitgebreid­e modus ook beschikbaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands