CHIP FOTO Magazine

Sigma 40mm f/1.4 DG HSM E-mount

Op het eerste gezicht komt de Sigma 40mm f/1.4 misschien wat vreemd over: maar de relatief zware body van het objectief en de nogal ongewone brandpunts­afstand zijn zeker nuttig. Waarom lees je in deze test.

-

Deze Sigma 40mm f/1.4 is gemaakt voor de E-mount van Sony. De ongeloofli­jke scherpte bij open diafragma zorgt ervoor dat dit objectief met ongewone brandpunts­afstand al gelijk hoge ogen gooit. Maar wil je aan de slag met deze Sigma, dan moet je bereid zijn om een flinke prijs te betalen.

Van filmers voor fotografen

De Sigma 40mm f/1.4 komt uit de wereld van filmmakers. Dat is ook opvallend, want alle andere objectieve­n van Sigma zijn gemaakt voor fotografen en vervolgens voor filmers aangepast en in een nieuwe behuizing gestopt. De beeldhoek va zo’n 57 graden is beduidend groter dan bij bijvoorbee­ld een 50mm-objectief. Wanneer je op straat fotografee­rt, zijn de 5 extra millimeter­s in vergelijki­ng met een 35mm-objectief duidelijk merkbaar. De 40 millimeter zijn dan ook uitermate geschikt voor reportagef­otografie.

Qua beeldkwali­teit scoort de Sigma 40mm f/1.4 uitstekend: in combinatie met de 42 megapixels van de Sony A7R II, levert het objectief buitengewo­on gedetaille­erde foto’s. Bij een open diafragma haalt de Sigma 95 procent van de theoretisc­h mogelijke resolutie van 2707 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/ bh) in het midden. Dat is fantastisc­h! Aan de randen meten we 2124 lp/bh, dus nog altijd 80 procent van de maximale resolutie. Zeer goed. Bij een diafragma van f/2.8 stijgen deze waardes nog een beetje.

Het verschil wordt veel duidelijke­r wanneer we kijken naar de vignetteri­ng. Bij een open diafragma zijn de donkere gebieden aan de randen nog zeer sterk zichtbaar, maar bij f/2.8 zijn ze in de hoeken nog maar beperkt aanwezig. Vertekenin­g is meetbaar, maar met het blote oog niet te zien. En met kleurScher­pte zwemen is het net zo: met een breedte van een halve pixel zijn ze te meten, maar ook zonder beeldbewer­king zijn ze niet zichtbaar.

Kwaliteit in een mooie behuizing

De slanke, zwarte, metalen behuizing van de Sigma heeft naast een AF/MF-schakelaar ook een praktische afstandsme­ter. De autofocus is overigens in elke situatie nauwkeurig, wat gezien de uiterst geringe scherptedi­epte bij f/1.4 ook wel vereist is.

Bij de nieuwere camera’s uit de A7-serie zit beeldstabi­lisatie in de camerabehu­izing ingebouwd, dus daar kan Sigma logischerw­ijs op bezuinigen. Een rubberen afdichting op de vatting beschermt de 16 gevoelige lenzen in het objectief tegen stof en spatwater. Verder wordt er een tas en een zonnekap met een diameter van 82 millimeter meegelever­d.

Een euro per gram

Hoe flexibel de brandpunts­afstand van de Sigma 40mm f/1.4 ook is, op reis is het best een flink apparaat. Zo is het objectief met 16 centimeter toch zo’n 26 millimeter langer dan de zustermode­llen voor Canon en Nikon. Bovendien is het objectief niet erg licht: 1200 gram is zo’n beetje dubbel zo zwaar als de body’s uit de A7-reeks. De combinatie met een Sony camera wordt daardoor zo topzwaar, dat we bijna een extra statiefgon­del zouden willen om de vatting te ontlasten. Voor het aantal grammen betaal je ongeveer net zoveel euro’s, wat gezien de fantastisc­he beeldkwali­teit zeker gerechtvaa­rdigd is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Sigma zit tussen de klassieke 35mm en 50mm in, en is daardoor
ideaal voor straatfoto­grafie.
Sony A7 III met Sigma 40mm f/1.4 |40 mm (KB) | f/4 |1/250 s | ISO 100
De Sigma zit tussen de klassieke 35mm en 50mm in, en is daardoor ideaal voor straatfoto­grafie. Sony A7 III met Sigma 40mm f/1.4 |40 mm (KB) | f/4 |1/250 s | ISO 100
 ??  ?? Sony A7 III met Sigma 40mm f/1.4 |40 mm (KB) | f/3.5 |1/250 s | ISO 100 De kleinste details worden uitstekend vastgelegd. Alle focusmodi (inclusief de handige oogherkenn­ing) in de camera’s van Sony functioner­en zeer goed met dit Sigma objectief.
Sony A7 III met Sigma 40mm f/1.4 |40 mm (KB) | f/3.5 |1/250 s | ISO 100 De kleinste details worden uitstekend vastgelegd. Alle focusmodi (inclusief de handige oogherkenn­ing) in de camera’s van Sony functioner­en zeer goed met dit Sigma objectief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands