CHIP FOTO Magazine

9 onmisbare video-accessoire­s

De juiste accessoire­s maken het filmen met dslr’s en dslm’s niet alleen gemakkelij­ker, maar brengen je bewegende beelden ook naar een hoger niveau. Deze accessoire­s mogen dan ook niet ontbreken in je tas.

-

Statief

Een statief is een belangrijk hulpmiddel in de wereld van video, omdat je daarmee de camera in precies de juiste hoek kunt positioner­en. Bovendien kun je de camera zo echt stil houden om perfecte scherpte te krijgen.

Laat je niet verleiden tot het kopen van een statief van lage kwaliteit. Een wiebelig statief bespaart je misschien wat geld, maar zal je zware camera bij een briesje waarschijn­lijk niet stabiel houden.

Neutral Density-filters

Aangezien je bij het opnemen van video niet met de sluitertij­d kunt spelen zoals je gewend bent van fotografie, is een ND-filter echt onmisbaar wanneer je de hoeveelhei­d licht op de sensor moet vermindere­n en tegelijker­tijd het diafragma geopend wilt houden. Een goed ND-filter vermindert niet alleen de hoeveelhei­d licht die doorgelate­n wordt, maar verandert de kleuren niet. De filters zijn in twee varianten te krijgen: ronde die je op de lens kunt schroeven en vierkante die je in een filterhoud­er voor de lens kunt zetten.

Lenzen

Je lens bepaalt hoe de camera de wereld ‘ziet’. En hoe goed je camera ook is, als de kwaliteit van je lens niet goed is, zal de kwaliteit van je video er ook onder lijden. Ben je van plan om veel te schieten in situaties met weinig licht, of wil je werken met een kleine scherptedi­epte? Koop dan het liefst een lichtsterk­e lens met een laag diafragmag­etal, zoals f/2.8 of zelfs lager. Primelenze­n zijn uitermate geschikt voor video-opnamen.

Accu’s

Het opnemen van video vraagt veel van je accu en voor je het weet is hij leeg. Je wil uiteraard niet veel geld uitgeven aan het reizen naar een bepaalde locatie om er vervolgens na een tijdje achter te komen dat je niet genoeg power hebt om de gewenste opnamen te maken. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg accu’s bij je hebt en eventueel een powerbank om tussentijd­s op locatie lege accu’s op te kunnen laden. Heb je toegang tot een stopcontac­t, neem dan zeker een oplader mee. Vergeet ook niet om een reisadapte­r mee te nemen voor landen met een ander type stopcontac­t dan je gewend bent.

Geheugenka­arten

Niet alleen heb je veel stroom nodig voor het filmen van video, ook de hoeveelhei­d data loopt snel op. Je moet dus voldoende geheugenka­arten bij je hebben. Bovendien moeten je opslagkaar­tjes snel genoeg zijn om bijvoorbee­ld

UHD- of 4K-video weg te kunnen schrijven. Het is ook een goed idee om externe harde schijven mee te nemen om al het materiaal op je kaartjes regelmatig over te zetten en leeg te maken.

Geluid

Een van de grootste minpunten van een fotocamera is het geluid. Je hebt misschien wel fraai beeld dat zo uit de bioscoop lijkt te komen, maar de ingebouwde microfoons zijn vaak zwak. Elke profession­ele videomaker weet dat het beeld niets waard is als het geluid niet goed is.

Voor het opnemen van goed geluid kun je kiezen voor een microfoon die je verbindt met je camera. Een andere optie is om een externe geluidsrec­order te gebruiken. Het geluid hiervan moet je vervolgens in de montage synchronis­eren met je beeld. Alle moderne montagesof­tware heeft hiervoor een functie die dit grotendeel­s automatisc­h voor je doet.

Licht

Net als bij fotografie zijn de lichtomsta­ndigheden bij video niet altijd ideaal. Bij video is extra verlichtin­g nog belangrijk­er, omdat je sluitertij­d afhankelij­k is van het aantal frames per seconde. Je kunt de sluitertij­d dus niet zomaar gebruiken om meer of minder licht door te laten. Het liefst wil je een lichtbron die gemakkelij­k te controlere­n is. Een LED-paneel is dan een goede keuze. LED-panelen komen in alle soorten, maten en prijscateg­orieën, maar je hoeft om te beginnen zeker niet de duurste te kopen.

Stabilisat­ie

Een statief is een fijn hulpmiddel wanneer je op één plek kunt blijven staan. Voor dynamische beelden is het vaak juist noodzakeli­jk om met de camera rond te lopen. In die gevallen is een gimbal een absolute must. Daarmee worden trillingen en bewegingen gestabilis­eerd en krijg je vloeiende videobeeld­en. Op pagina 44 lees je meer over de werking van deze vernuftige apparaten.

Montagesof­tware

Na het opnemen van je video ben je er nog niet, want dan moet je al je opgenomen clips nog samenstell­en tot een samenhange­nd geheel. Hiervoor heb je montagesof­tware nodig, waarvan programma’s als Premiere Pro van Adobe en Final Cut Pro van Apple wel de meest bekende zijn. Maar ook met het gratis DaVinci Resolve kun je prima resultaten behalen. Met al deze programma’s kun je in ieder geval clips achter elkaar zetten, bijknippen, kleuren aanpassen, tekst toevoegen, geluid onder je video zetten en nog veel meer. Wees er dus op voorbereid dat je na het filmen nog een tijd in de ‘montagekam­er’ moet doorbrenge­n – en dat je wellicht een nieuwe, snellere computer nodig hebt ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands